minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj
karmelowyokazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem
Pyry na Gazfasola biała - 2 szkl kiełbasa podwawelska - 50 dag mąka pszenna 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy 4 łyżki smalec cebula - 2 szt wywar mięsny czosnek cukier sól pieprz majeranek suszony Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości(...)Cebule obrać z piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić. Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą. Teraz doprawić do smaku solą, pieprze, cukrem
Camilla w kuchniprawda lipcowa kapusta nie jest już młoda, ale jeszcze można przygotować z niej ekspresowy bigos. Wystarczy główka białej kapusty, marchewka i kawałek kiełbasy. I kilka innych dodatków, które na pewno macie w swojej kuchni. Składniki /4 porcje/: 1/2 główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula ok. 150-200 g kiełbasy 400 ml bulionu pieprz pęczek
Pasja Smakudziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm 200 g kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy 1 jajo 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól pieprz
peggiwkuchniwcześniej fasoli i nie trzeba jej długo gotować. Jak dla mnie smakuje tak samo jak ta przygotowana z suchej fasoli. składniki: 4 puszki białej fasoli 300 g wędzonego boczku 300 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 cebule 500 ml przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki wody sól,pieprz majeranek Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę(...)Cebulę także pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw podsmażyć kiełbasę i boczek. Jak wytopi się trochę tłuszczyku dodać cebulę. Całość smażyć aż cebula zmięknie a kiełbasa i boczek ładnie się przyrumienią. Białą fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do garnka. Dodać także przcier pomidorowy. Dolałam też trochę wody bo mój domowy przecier był bardzo gęsty. Całość
Monia miesza i gotujebobem, bób z pstrągiem, bób marynowany, bób z cząbrem w sosie śmietanowym, sałatkę z bobem i jeszcze kilka innych. Tym razem zapraszam na bób z kiełbasą i świeżymi ziołami, w sosie z białego wina. Danie podaje się na gorąco z młodymi ziemniakami lub jako samodzielna przystawka. Bób, mimo połączenia ze zwykłą kiełbasą, smakuje w nim wykwintnie, co zawdzięcza duszeniu(...)nazywa, najważniejszy jest smak, a ten polecam :) Bób w sosie winnym – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g młodego bobu 350 g kiełbasy głogowskiej 1 kopiasta łyżka pokrojonego surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 kieliszek białego wytrawnego wina (około 200 ml) 2-3 gałązki młodej mięty sól, pieprz, liść laurowy zielenina (koperek, natka pietruszki, cząber) olej W garnku zagotowujemy
Trzeci talerzkopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy się o dobry wzrok, skórę i naczyńka krwionośne. Najczęściej występuje jako dodatek, dzisiaj jest składnikiem nr I. Z dodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegeteriańskie. Składniki: 4 duże czerwone papryki 400 g fasoli perłowej z puszki 100 g boczku(...)mielona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: paprykę przekroićna na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroic w grubą kostkę obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostke boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć podlac całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawic do smaku ostrą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spróbować tej wersji, zaraz po fondue! :) Dio t (wymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku(...)plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby: A oto kiełbasy Diot w białym winie
Kitchens Alphabetdodatkami. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, ale można go modyfikować według własnego gustu i upodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni, co jest zdrowsze i mniej kaloryczne(...)placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można też posypać je startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego smaku i okazji
Ugotowane pozamiataneRisotto z kiełbasą i papryką SKŁADNIKI: 100 g ryżu risotto 500 ml bulionu warzywnego 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 cebula biała 200 g kiełbasy podwawelskiej olej szczypiorek sól pieprz 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy ryż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić(...)odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem
Kulinarny karnet Christopherażurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja miesza się z tradycją podawania barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską. Link do filmu z przepisem: 145 - Przepis na domowy zakwas na żurek Składniki: 0,5l przegotowanej letniej wody pół szklanki mąki żytniej
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedelikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie. Składniki (na 2 porcje): 3-4 pomidory malinowe 1 cebula 200 gram kiełbasy chorizo 1 biała papryka 1 mała cukinia 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin 4-5 jaj Na oliwie(...)oliwek smażę cebulę oraz kiełbasę chorizo do zarumienienia. Dodaję posiekaną drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaFasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego
karolgotujewiększe ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielona wędzona papryka - opcjonalnie ok. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól do smaku 3 łyżki oleju 2 pętka ulubionej kiełbasy - ja użyłam białej dodatkowo: natka pietruszki i szczypiorek oraz chleb tostowy Seler i marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Czosnek i cebulę obrać - cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać(...)Kiełbasę pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wypłukaną soczewicę, marchew i seler. Wlać wodę w takiej ilości, aby była ponad poziom składników o około 3-4 cm. Wszystko razem gotować, mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach dodać sól i resztę
Codzienna kuchnia niecodzienna