Bardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam! Babka caffe lattePRZEPIS{źródło inspiracji: wielkie żarcie} temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn s... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Dziękuję i polecam! Ja piekłam w formie babki zatem ciasto później odwróciłam do góry nogami przez co i kolory są odwrócone. :) W formie keksowej nie byłoby tego problemu. ;)
jak to pysznie wygląda <3zapraszam na banalne jabłkowe ciacho!
Piękna, trójkolorowa babka! Niestety nie mam dobrej ręki do babek. Moje zawsze są przesuszone i rozsypują się w palcach :( Zjadłabym Twoją!
Żeby dojść do perfekcji to najlepiej by było piec babkę ze 2-3 razy wg tego samego przepisu i np następnym razem skrócić nieco czas pieczenia. Nie wiem jak Ty, ale ja lubię za każdym razem testować inny przepis. :)
Uwielbiam takie babki, im prostsze tym lepsze. A ta wygląda przepysznie.
zrobiłam i niestety wyszedł mi zakalec, poza tym myślę że jest za dużo cytryny gdyż zupełnie nie czuć że to babka cafe late tylko cytrynowa. wygląda u Pani ślicznie
Bardzo mi przykro. Piekłam już dwa razy tę babkę, raz w formie z kominem (jak na blogu) a raz w keksowce i nie miałam zakalca. A jeśli chodzi o aromaty dodawane do ciast to już kwestia gustu i nalezy je dodawać wg własnego uznania. :)