jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa: Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut. Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
W kuchni Karmel-itkimielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się
W kuchni Karmel-itkiprzystoi, że piwo / napój piwny o owocowym smaku to jakbyśmy pili oranżadę, jestem w końcu kobietą i lubię, kiedy coś smakuje słodko i owocowo.Ponadto ma piękny, różowo-pomarańczowy kolor, na którego widok już się uśmiecham. Płyn jest klarowny i przejrzysty, a osadu, o którego możliwości wystąpieniu informuje producent, brak.Po otwarciu ani się nie obejrzałam, a napój piwny zniknął
W kuchni Karmel-itkiStoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy. Dynia trafiła pod nóż. Jak to u mnie zwykle bywa, przepis eksperymentalny.Gulasz dyniowy - jego zrobienie wyglądało mniej więcej tak: otworzyłam lodówkę, spiżarkę i zerknąwszy na to, co mam, wrzucałam do garnka kolejne składniki
W kuchni Karmel-itkiprezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru
Poezja smakułyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem
Blondynka Gotujeminusy. Skupię się na tym największym minusie: ŚWIATŁO! Wiosną i latem jest super, bo dzień jest długi, a za tym idzie światło dzienne. Przy sztucznym oświetleniu zdjęcia wychodzą żółto - pomarańczowe. Wtedy trzeba kombinować, ale efekt i tak jest mało zadowalający. Teraz już wiecie wszystko, no może prawie wszystko :) Mam nadzieję, że wiedza przez Was zdobyta po przeczytaniu tego postu
Blondynka Gotujewymaga od nas nadprzyrodzonych mocy. Po prostu myjka z tą bardziej szorstką stroną, trochę płynu do naczyń i do dzieła. Moje stare patelnie są od spodu trochę brązowo- pomarańczowe od przypalonego tłuszczu, który ciężko doszorować. Granit w tej kwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę
Blondynka GotujeKamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy
Blondynka Gotujekurczaka 1 duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny
Blondynka GotujeDnia Kochani :) Składniki na 1 szklankę: 1 pomarańcza - koniecznie pozbawiona błonek!!! 5 kostek lodu 1 garstka liści szpinaku świeżego ( u mnie tego z balkonu:)) 1 garstka liści świeżej mięty pomarańczowej (jest delikatniejsza od pieprzowej 1/2 łyżeczki spiruliny sproszkowanej Skworcu Wykonanie: Prościej się już nie da! Miętę i szpinak myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Pomarańcza obieramy ze skórki, usuwamy błonki
Blondynka Gotujewrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.combrzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuśc w łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj
Słodkości i nie tylkobutelek trochę wina musującego. Jakąś dobę w chłodzie i zabezpieczonej butelce wytrzyma bez szkody, ale dłużej nie chciałam go tak zostawiać. Pomysł przyszedł gdy kupowałam świeże truskawki . . . Taaaak, pomarańczowe wino, owoce, kwiaty - to będzie dobre połączenie !Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013 ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza