kurczaka* pół czerwonej papryki* kilka małych pomidorków koktajlowych bądź cherry* dojrzałe mango* kilka lisków bazylii * sos : 4 łyżeczki oleju z pestek dyni, sok z połowy limonki, 4 łyżeczki soku pomarańczowego, sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Składniki sosu wymieszać w osobnym pojemniczku, odstawić. Kuskus zalać wrzątkiem, przyprawić solą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć- najlepiej na suchej, teflonowej patelni. Mango
Magiczne Życie Martytego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta solimasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni100g cukru3
Smakołyki Berenikikolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej
Kulinarne przygody Gatityogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy. Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta
Kulinarne przygody GatityJest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową. Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy.Dołączam go do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach.Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) Składniki: Ciasto15
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł
Kulinarne przygody Gatitytrzykrotnie zmielonego3 jajka1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka mąki kartoflanejbarwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka cukru pudrukolorowe perełki cukrowe Wykonanie:Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.Tortownic
Kulinarne przygody Gatityktóra pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek lub na karnawałowe Ostatki:Chrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki serowe
Kulinarne przygody Gatityrazu nie kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką
Kulinarne przygody Gatityopakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy
Kulinarne przygody Gatityoleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu
Kolizje SmakówPrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni
SMYKWKUCHNIpomału nabieram wprawy. Sushi maki #1250g ryżu do sushi8 łyżek octu ryżowego5 płatków glonów norikawałek surowego łososia kilka sztuk krewetekkilka sztuk paluszków krabowychogórek zielony pokrojony w słupkiżółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paskiósemki pomarańczypasta wasabiimbir marynowanysos sojowyRyż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam.Na macie ułożyłam płatek nori, na którym palcyma rozprowadziłam cienką warstwę ryżu
bastalenaaceroli i pomarańczy o poj. 300 ml. Ten smak jest bardzo naturalny, potrafił przemówić do moich kubków smakowych :) Sok przygotowano z soków odtworzonych z zagęszczonego soku pomarańczowego (99,6%) i aceroli (0,4%) Dla mnie to smaczny sok. Sok Multiwitamina - Dr Witt z kompleksem 12 witamin. W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz
Proste Potrawyłyżeczka soli 2 łyżki włoskich ziół lub przyprawa do pizzy ok. 1 kg mąki pszennej po pół słoiczka zielonych i czarnych oliwek opakowanie mozzarelli mini kilka pomidorów śliwkowych - dałam pomarańczowe Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W misce wymieszać mąkę z solą i 1 łyżką ziół. Dodać letnią wodę, rozpuszczone drożdże i ok. 30 ml oliwy. Wyrobić gładkie i lśniące
Czerwień i błękit