trzykrotnie zmielonego3 jajka1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka domowej esencji waniliowej1 łyżka mąki kartoflanejbarwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji250 ml schłodzonej kremówki 30 %1 łyżka cukru pudrukolorowe perełki cukrowe Wykonanie:Ciastka rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy.Tortownic
Kulinarne przygody Gatityktóra pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek lub na karnawałowe Ostatki:Chrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki serowe
Kulinarne przygody Gatityrazu nie kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką
Kulinarne przygody Gatityopakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy
Kulinarne przygody Gatityoleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu
Kolizje SmakówPrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni
SMYKWKUCHNIpomału nabieram wprawy. Sushi maki #1250g ryżu do sushi8 łyżek octu ryżowego5 płatków glonów norikawałek surowego łososia kilka sztuk krewetekkilka sztuk paluszków krabowychogórek zielony pokrojony w słupkiżółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paskiósemki pomarańczypasta wasabiimbir marynowanysos sojowyRyż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam.Na macie ułożyłam płatek nori, na którym palcyma rozprowadziłam cienką warstwę ryżu
bastalenaaceroli i pomarańczy o poj. 300 ml. Ten smak jest bardzo naturalny, potrafił przemówić do moich kubków smakowych :) Sok przygotowano z soków odtworzonych z zagęszczonego soku pomarańczowego (99,6%) i aceroli (0,4%) Dla mnie to smaczny sok. Sok Multiwitamina - Dr Witt z kompleksem 12 witamin. W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz
Proste Potrawyłyżeczka soli 2 łyżki włoskich ziół lub przyprawa do pizzy ok. 1 kg mąki pszennej po pół słoiczka zielonych i czarnych oliwek opakowanie mozzarelli mini kilka pomidorów śliwkowych - dałam pomarańczowe Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W misce wymieszać mąkę z solą i 1 łyżką ziół. Dodać letnią wodę, rozpuszczone drożdże i ok. 30 ml oliwy. Wyrobić gładkie i lśniące
Czerwień i błękitapaszkę wychodząc z domu, a na gołe stopy tenisówki, udaje, że lato jeszcze nie mija... Wszystko dookoła mówi jesień: najsmaczniejsze polskie jabłka, późne bordowe maliny- najsłodsze i najzdrowsze, obsypana pomarańczowym słońcem dynia dumnie stoi w kuchni, a gruszki w swych krągłością kuszą aromatem... jesień tuż tuż ciepłego wieczoru
SMYKWKUCHNICześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych dyń. My również dobrze znamy to jesienne, fajne uczucie zdrowego szału zakupowego, które można porównać do tego latem, gdy stoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie
Symfonia Smakówcytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU]: Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn.wszyscy pieczemy babkę...ale każdy piecze babka jaką chce...makową, pomarańczową, budyniową, jogurtową, itd. ważne, aby była to babka.. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście
Grunt to przepis!temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.Krem:szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić
Z miłości do słodkościblatu kuchennego. Całość najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby sernik stężał jeszcze bardziej. Skoro było o dzieciństwie to musi być Kult :) Tym bardziej, że pomarańczowa trasa niebawem
sama złodyczziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej, chwilę mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 podobnej wielkości kubków - do każdego dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą 3 krople na końcu łyżeczki ze względu na fakt, że kolory podczas pieczenia stają się milion razy bardziej wyraziste
sama złodycz