pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:52/67)

Najlepsza kiszona papryka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 215

znalazłam tutaj ten przepis. Jest rewelacyjny i śmiało mogę go polecić. Papryka jest jędrna i delikatna, lekko kminkowa w smaku.  Znacznie lepsza niż marynowana :) 1 kg papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej 6 ząbków czosnku  3 liście laurowe 2-3 łyżki nasion kopru 1-1,5 łyżeczki kminku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego

chwile dla mnie
Restauracja Filmowa – recenzja 169

gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł).  Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach

karmelowy
Ciastka 214

marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Marcepanowe ciasteczka Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane

Aga w kuchni
Fiskars- durszlak, szpatułka, ostrzałka 128

odcedzania makaronu, mycia warzyw, można go także użyć zamiast sitka do odparowania pyz :) U mnie właśnie pełnił ostatnio taka fukncję :) Szpatułe z silikonową krawędzią możecie kupić tutaj. Dzięki silikonowej, pomarańczowej krawędzi zapobiega rysowaniu patelni. Jest odporna na wysokie temperatury, a do tego bardzo estetyczna :)Ostrzałkę do noży możecie kupić tutaj. Naostrzy wam każdy nóż w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przeciągnąc

Aga w kuchni
Makowiec zawijany 163

drożdży, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki oleju, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 g cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie:    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej

Aga w kuchni
DYNIOTKA SYPANA. 229

Stała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do domu, aby nie była już taka samotna.I co teraz? Studentka - blogerka i dynia, duet dość ekstrawagancki. Długo nie trwało, aby zdecydować się, jak ją wykorzystać. DYNIOTKA SYPANA. /cytuję za: Trochę inna cukiernia; z drobnymi zmianami

W kuchni Karmel-itki
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 211

się przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?).Dynię

Chilli Czosnek i Oliwa
Pozdrowienia z Czarnego lądu- współpraca z ASTRA - Rooibos zielony 166

uspokajający smak z lekko wyczuwalną nutką cytrynową pobudza zmysły, koi nerwy, łagodzi. Podana między posiłkami działa relaksująco. Natomiast Herbatka Rooibos zielony z mietą..to inna historia. Herbatka ma lekko pomarańczowy kolor, ma wyrazisty smak mięty, nazwałabym ją herbatką „od każdej boleści” Idealnie sprawdza się do posiłku lub po nim.  Koi nasz żoładek po obfitym jedzeniu, pomaga w trawieniu, jednym

Z Kuchni Do Kuchni
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 141

całym naczyniu, co wpływa na czas i smak przygotowanych potraw.  Ceramiczna powłoka zapobiega przywieraniu i jest odpornna na zarysowania i łatwa w czyszczeniu. Wymiar 32 cm. Kolor- pomarańczowy, cudny jak TOSCANA-TOSKANIA Dostępna w wielu internetowych sklepach i na Allegro. Już niebawem przeniosę Was do kolorowej, słonecznej i zdrowej Toskanii, byście mogli poznać właściwości tej brytfanny. Póki co zapraszam

Z Kuchni Do Kuchni
Lunchbox nawet po męsku czyli kuskus z kurczakiem 146

kurczaka* pół czerwonej papryki* kilka małych pomidorków koktajlowych bądź cherry* dojrzałe mango* kilka lisków bazylii * sos : 4 łyżeczki oleju z pestek dyni, sok z połowy limonki, 4 łyżeczki soku pomarańczowego, sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Składniki sosu wymieszać w osobnym pojemniczku, odstawić. Kuskus zalać wrzątkiem, przyprawić solą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć- najlepiej na suchej, teflonowej patelni. Mango

Magiczne Życie Marty
Sernik dyniowy z orzechami 325

tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta solimasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni100g cukru3

Smakołyki Bereniki
Sezon na dynie... 173

kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 224

ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy.   Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 180

Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową. Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy.Dołączam go do listopadowej listy Na zakwasie i na drożdżach.Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) Składniki: Ciasto15

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 242

Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania