pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:56/67)

Recenzja produktów Emako - garnek ceramiczny i ostrzałka 209

m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło. Dania, które w nich podgrzewałam (np. obiad z wczorajszego dnia) był ciepły przez cały okres spożywania posiłku. Natomiast wadą, jaką

Fabryka pomysłów
Herbaty Richmont 196

smakowały mi:  - Mexican Dream - herbata owocowa z hibiskusem, płatkami dzikiej róży oraz przyprawami korzennymi  - Yerba Mate Lemon - pobudzająca mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego, trawy cytrynowej i skórki pomarańczowej  - Green Jasmine - zielona herbata z jaśminem - Green Mint - zielona herbata z miętąZaś najmniej przypadła mi do gustu herbata Rooibos Sunrise. Pewnie dlatego, że za Rooibosem po prostu

Ze smakiem i z pasją
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 894

szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka

Ratunku obiad
Prosty mazurek kajmakowy 819

stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła

Ratunku obiad
Słodko - makowo i bakaliowo :) 208

Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych

Sajkofanka smaku
Wielkanocny keks z Hortexu 226

miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody

Mia Cucina Sofieta
1. Jesień na talerzu! 177

pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre

Symfonia Smaków
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 168

alternatywę tych wszystkich "niezdrowości" i proponuję dziś ciasto z fasoli! Ciasto z czerwonej fasoli. Hmm.. kiedyś nie wierzyłam nawet w marchewkowe, a okazało się wilgotne, pyszne i zachwycające pomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje

Symfonia Smaków
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 260

cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem.  Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierwsze urodziny 166

humor  :) Do podstawowego przepisu można dodawać różne składniki urozmaicające jej smak , np  - cynamon - odrobina kawy rozpuszczalnej  -kardamon - chili  - przyprawy korzenne - wanilia - likiery alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... ) Składniki : 2 szklanki mleka  150 ml śmietany 30 % 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej  1 łyżeczka kakao szczypta soli 200 ml śmietany

Malinowa Kawiarenka
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 138

KONKURS ZAKOŃCZONY! Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.DRUGIE MIEJSCEMagda za szarlotkową kawę.TRZECIE MIEJSCEJustyś za warzonkę.CZWARTE MIEJSCECake Caprice za domowy Baileys.PIĄTE MIEJSCEOna za lasagne z cynamonem.Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane

Pora coś zjeść
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 189

pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka soku. Zagotowałam

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 255

wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach.   W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru.  Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 212

Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 224

Pomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchówciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień.Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania