już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania
Chilli Czosnek i OliwaPachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe
Niezły Młynekcukrem pudrem na puszystą masę- do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną i cynamonem) oraz prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części
Smakołyki Berenikijest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest puszysty – drugi chrupiący. Szkoda, że przydrożny stragan
Poezja smakułyżka oliwy z oliwek Oleofarm,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,100 g sera gouda1/2 czerwonej papryki,1/2 pomarańczowej paprykikilkanaście plasterków salami5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę
Aga w kuchnikształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów.Nadzienie makowe:150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, łyżka rodzynek, 100g cukru, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, 2 białka, 1/2 łyżki masła, 50g posiekanej gorzkiej czekolady.Mak zalać wrzątkiem tak, by cały
Z miłości do słodkościtartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą
Z miłości do słodkościbudyniowe naleśniki z twarożkiem i sosem pomarańczowo-cynamonowymCzuje się jak bym oszalała, krzyczę sama do siebie i tarzam się po podłodze. Łzy brudzą mi twarz i skapują na zimną podłogę. W jednej chwili czuje wszystkie możliwe emocje, w drugiej nie czuje nic, po prostu leżę, a łzy płyną po policzkach.Było już tak dobrze. Ale, jak zwykle, ona musi wszystko
More food, love and dreamsPomarańczowe placki z prażonymi orzechami laskowymi oraz karmelizowanymi pomarańczamiinspiracjaW zamierzeniu miały być z migdałami, ale tak to jest jak się ma 54567856 rzeczy w szafce i pewność, że coś czego potrzebujesz tam jest po czym się okazuje, że jednak tam tego nie ma xd I ta radość na twarzach gdy zadzwonił ostatni dzwonek... bezcenne. To co zaczynamy 2 tygodnie
More food, love and dreamskasza manna na świeżo wyciskanym soku pomarańczowym z pomarańczą i miodem No tak musiałam wczoraj zbić swoje dwie ulubione miseczki, no po prostu musiałam, jak miło -,- To już dzisiaj? Święta. Od rana krzątam się w kuchni w tym roku wszystkie wypieki spadły na moją głowę, orzechowiec i pierniczki już
More food, love and dreamsmakowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem*** z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą **z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny inspiracjaWróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa. Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża
More food, love and dreamskremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie chce by były puszyste i takie delikatne, zdecydowanie woli takie zwykłe, choć nie powiem chrupiące o dziwo były.Nie pamiętam kiedy ostatnio tyle spałam. Składniki:40g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennejłyżka rozpuszczonego masłajajko40ml kremówki20ml mleka1/2
More food, love and dreamsjajka1 łyżka przyprawy do dań słodkich KamisWykonanie:Do mąki dodajemy resztę składników, wszystko dokładnie miksujemy. Do rozgrzanej gofrownicy nalewamy porcje ciasta, zapiekamy na rumiano. Świetnie pasuje do nich dżem pomarańczowy Owocowa Rozkosz
Z Majeczką w kuchniNajsmaczniejsze słodycze to takie zrobione w domu, nie dość ze zdrowsze to tym bardziej cieszą jak się je wspólnie zdziećmi przygotuje. Dziś proponuję domowe wafle, pyszneSkładniki
Z Majeczką w kuchnimleka5 g soli 10 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant)30 g mleka pełnego w proszku24 g masła lub oliwy 14g cukrubarwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy Składniki na glazurę:35 g cukru pudru35 g masła35 g roztrzepanego jajka35 g mąki pszennej typu 550 Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji
Grahamka, weka i kajzerka