twarogu 5 łyżek mleka 6 łyżek oleju 80 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Nadzienie:250 g chudego twarogu 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego 2 łyżki proszku budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo:1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypaniaTym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest
Świat CiastaJak wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I
Ostra na Słodkooprzeć!Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!SKŁADNIKI:( blacha 24 x 28 )CIASTO :* jajko – 4 szt* kisiel pomarańczowy – 1 op* mąka pszenna – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA :* płatki migdałów
Ostra na SłodkoNaleśniki , naleśniki :DU mnie tydzień bez naleśników nie istnieje!W tym tygodniu zajadałam już gruszkowe i pomarańczowe.Teraz przyszła pora na wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami!Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami.Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami!Polecam!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkosamą myśl cieknie ślinka!Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód – 70 g* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno
Ostra na Słodkozrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek).SKŁADNIKI:1 kg mąki pszennej2 kostki margarynycukier8 żółtek4 cukry wanilinowe+ dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina)Składniki potrzebne do zrobienia czekolady:2 łyżki masła2 łyżki mleka2 łyżki cukru2 łyżki kakaoWYKONANIE:Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny
Serce zamknięte w formie pysznościTo kolejne ciasto które upiekłam z przepisów Siostry Anastazji - "Brazylianka". Jak widać wyszło dosyć efektowne ale najważniejsze, że było smaczne. Ciasto najlepiej zrobić dzień, dwa wcześniej
Ala piecze i gotujeCzerwone banany od świętego mikołaja już dojrzały :)Poza kolorem, od żółtych różnią się trochę konsystencją. U zwykłego banana miąższ jest żółty, zwarty i sprężysty, natomiast u czerwonego jest pomarańczowy, kremowy, delikatny i puszysty. Jak dla mnie bomba !~ Omlet z czerwonym bananem, serkiem naturalnym i cynamonem ~Składniki:3 jajkaszczypta solicynamonłyżka serka naturalnegosłodzidło+ 150g serka naturalnegoczerwony bananNa rozgrzaną patelnię wbijamy jajka
Kuchenny Skrawek Niebaszalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny
Projekty ze smakiemmasła- 250 g mąki- 250 g cukru kryształu- 5 jajek- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- skórka otarta z cytryny- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie
Zainspirowana w kuchniNastępnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki, dodać ubite białka, cukier oraz kandyzowaną skórkę i wódkę. Delikatnie wymieszać szpatułką
Z miłości do słodkościżelatyną.W celu uzyskania wszystkich kolorów tęczy należy przygotowaną masę podzielić na 6 równych części i do każdej z nich dodać odrobinę barwnika, kolejno: fioletowego, granatowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego.Do każdego pucharka wlewamy po jednym kolorze, wkładamy do lodówki (pozostałe trzymamy w ciepłym miejscu aby opóźnić proces zastygania). Gdy jedna warstwa zacznie tężeć
Słodka Stronaczerwoną/różową najmniej.Tortownicę (ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony (ja użyłam dodatkowo różowy).Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut po czym wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych
Słodka StronaDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani
Codzienna kuchnia niecodziennazaczynam od herbatki :) Grzaniec Strażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa rozgrzewająca
Codzienna kuchnia niecodzienna