pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:34/67)

Jak wzmocnić odporność? 159

cytrusach, choć nie w tak dużych ilościach, jak nam się wydaje. Witaminę A – wpływa na wzrost tworzenia ciał odpornościowych we krwi. Znajdziemy ją w owocach i warzywach koloru żółtego, pomarańczowego oraz czerwonego. Selen – hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jego zawartość zależy od jego ilości w glebie oraz od rodzaju produktu. Najlepszym źródłem są drożdże, produkty zbożowe, jaja i orzechy. Niezbędne nienasycone

Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 155

Dawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że: ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca zawierają kwasy omega

Powiedz dietom nie
Sernik kapitański 181

Składniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy

Luźna Kuchnia
Tort egzotyczny 224

masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami

Luźna Kuchnia
Anielska chmurka 272

łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie

Luźna Kuchnia
ŻÓŁTE PlaCUszKi 208

Składniki: 1 kubek kaszy jaglanej 1 kubek wody 1 kubek mleka 0,5 kubka mąki kukurydzianej 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe dymka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżeczki curry sól pieprz  Przygotowanie: kaszę gotujemy w mleku i wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę

Luźna Kuchnia
Piernik z piwem 241

robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C,  a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz

Luźna Kuchnia
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 190

mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy

Luźna Kuchnia
Makaron penne z chorizo i jarmużem 214

wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę w piórka i dorzuć do kiełbasy (w międzyczasie powinien wytopić się z niej aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy).  Zagotuj wodę na makaron, posól i gotuj penne 2 minuty krócej niż mówi informacja na opakowaniu (makaron dojdzie potem jeszcze z sosem). W tym czasie

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 160

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu

Salonik smaków
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 175

Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt

BaRepas
Szpinak lubi owoce 162

pomarańcze Rozmrożony szpinak przekładamy do blendera, jeżeli szpinak jest świeży, wcześniej go myjemy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do blendera dodajemy banana pokrojonego na 2-3 części i wlewamy sok pomarańczowy. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty.  Smacznego! wersja z jabłkiem

bistro mama
Przepis na zdrowe śniadanie 212

się ono  z naturalnego jogurtu, owoców i domowej granoli. Na blogu znajdziecie różne przepisy na granolę czy też musli  ( granola pięć zbóż , musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli , pomarańczowe musli z żurawiną) . Serdecznie Was zachęcam do jej własnoręcznego przygotowania w  domu, będziecie mogli wyeliminować z niej niepotrzebne wypełniacze i konserwanty, które znajdują się w większości gotowych produktów. Przepis

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec świąteczny. 242

jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić

Kuchnia Beaty
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 181

Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu, skąpaną w pomarańczowej łunie zachodzącego słońca..na zewnątrz słychać cykady świerszczy, a w środku widać krzątającą się w kuchni pulchną gosposię, przygotowującą gorące smakołyki dla wracających do domu, wygłodniałych domowników. Ha, wyobraźnia potrafi ponieść! Ale wierzcie

Gotowanie to kochanie