Bardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam! składniki 25 g masła lub oliwy 5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry 300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka
Stare Garyzrobić, a za samym owocem podobno nie przepada. No i mam mango. Potem odwiedziliśmy teściów, a tam Teść narobił tonę słoików ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową. I mam też jeden słoiczek. Mając więc i mango, i skórkę pomarańczy zrobiłem oto takie śniadanie. Czego użyłem? Do placuszków: -1/2 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -mleko 1/4 szklanki
BaRepasSkładniki : 2 dojrzałe banany 1 duże dojrzałe mango 100 ml naturalnego soku pomarańczowego sok z jednej limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Sposób wykonania : Mango obierz ze skórki, odetnij od pestki, pokrój na kawałki. Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie razem zmiksuj. Rozlej do szklanek lub pucharków. Ten napój
Przepisy i porady kulinarneśmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła
Gosia gotujeciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży 1/4 litra mleka, 1 1/2 szklanki cukru, 5 dkg skórki pomarańczowej 10 dkg rodzynek Składniki na kruszonkę: 60 g cukru 60 g mąki 40 g masła Przygotowanie: W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczkę cukru. W garnuszku zagrzać mleko ii przelać
Gosia gotujeszczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do miski, dodać olej. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko
Gosia gotujesmażenia Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć,osuszyć oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Przełozyć tak przygotowaną do miski zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni
Gosia gotujełyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz: 300 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym
Gosia gotujeszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido 1/2 szklanki rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników
Gosia gotujeporze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk. MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru
KUCHARNIAwtedy sfotografować. I tak miałam z nimi mnóstwo zabawy. Nie udało mi się jeszcze opanować sztuki podrzucania ich i obracania, ale wierzcie próbowałam :) W oryginalnym przepisie używamy likieru pomarańczowego i koniaku jako alkoholi, które pozwolą naszym naleśnikom stanąć w płomieniach. Ja postanowiłam użyć tego co miałam pod ręką, czyli porto. Wydaję mi się, że dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca
W kuchni wieczoremNiesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów
Chocolate Muffin Blogpółtłustego białego sera, jajko, 10 żółtek, 5 białek, 2 szklanki cukru, 200g masła, budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka aromatu pomarańczowego, skórka starta z pomarańczy, szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, sproszkowany budyń
Z miłości do słodkościNajpyszniejszy ekspresowy dżem :) Niestety pomarańczowy chociaż bardzo dobry przegrał ;) Składniki (na 0,5 l): - 7 szt. kiwi (najlepiej miękkiego), - 1 banan, - 3 - 4 łyżki cukru, - garść rodzynek (najlepsze duże jasne), - 1 pełna łyżeczka agar-agar (można spróbować z mąką ziemniaczaną) Wykonanie: Umyć i obrać owoce, pokroić je na mniejsze kawałki i lekko je zblendować (ale nie na mus), gotować przez
Co na wege obiad?