dźwięk, który wydaje przy pierwszy uderzeniu łyżeczką - melodia dla zmysłów. Mój doprawiłam lekko korzennie, kusi więc aromatem cynamonu i innych jesiennych przypraw. Do tego ma obezwładniający wręcz, intensywnie pomarańczowy kolor. Czy można mu się oprzeć...? Ja nie potrafię. Dyniowy creme brulee Składniki: (na 7 porcji) 150 g musu z dyni 4 żółtka 50 g cukru 400 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru
Maślane ciasteczkoprzez noc w lodówce. Następnego dnia konsumowaliśmy go ze smakiem. Polecam też inne moje przepisy na serniki bez pieczenia: Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie jest w wersji mini, na tortownicę 18 cm: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusiałam się namęczyć aby ją rozkroić. Jak dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki. Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo
codojedzeniaUwielbiam faszerowane warzywa, a najbardziej paprykę. Zawsze robiłam papryki te bardziej okrągłe a tym razem pokusiłam się o paprykę żółtą i pomarańczową taką podłużną. Szczerze przyznam, że choć ta papryka jest smaczna to zostanę wierna tej okrągłej. Jest wygodniejsza w użyciu i bardziej mi smakuje. Ale oczywiście Wy możecie uważać inaczej, wszak to kwestia gustu co wolimy a czego
Ewa w kuchnidworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu
Salonik smakówproszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki pomarańczowe 1,5 szklanki wody Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu
Słodka Kraina Wypiekówzasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki soku z limonki Wykonanie: Przygotować
Mama GotujeSezon na truskawki w pełni dlatego też należy z niego korzystać i cieszyć sie ich dostępnością oraz coraz niższą ceną. Dlatego też przedstawię wam dziś przepis na szybkie truskawkowo-pomarańczowe smoothie. Wykonuje się je błyskawicznie, ma świetny smak, a dodatkowego smaczku dodają liście mięty pieprzowej (która rośnie w moim ogródku) Możecie zastąpić je inną odmianą mięty jeśli ją posiadacie. Truskawkowe
Mr. Tasteoliwek – 1 łyżka * serek „wiejski” – 2 łyżki * truskawki – 3-4 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garstka DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron, obok prażymy orzechy. Na tosty układamy serek „wiejski” , pokrojone truskawki, miód i prażone
Ostra na SłodkoPomarańczową barwę nadała zupie marchewka. Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiosny stosowany przez wiele osób na odchudzanie a ja ? po co stosuję? Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta - karotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek
Moje Małe CzarowaniePrzed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już jak smakował. W tym roku zrobiłam mazurka z żelką ajerkoniakową, również od Doroty , który na pewno zapadnie długo w mojej pamięci. Jest świetny. Jest
wcinaj toaromatycznym jest turmeron (max 30%), ar-turmeron (25%) i zingiberen (25%). Sprzężone diaryloheptanoidy (1,7-diarylo-hepta-1,6-dien-3,5-dion, np. kurkumina ) są odpowiedzialne za pomarańczową barwę i prawdopodobnie także za cierpki smak (3-4%). Kurkumina stanowi 0,3-5,4% czystej kurkumy. Kurkumina jest również stosowana jako barwnik żywności ( E100 ) - nie każde "E" jest takie
Czarnawisienka