pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:22/67)

513. Domowy makaron smażony w sosie. 184

Domowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą *żytniinspiracja Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a w praktyce czeka na mnie sterta książek i lekcji, alee to za chwilę :P A ten makaron w tym "sosie" obłęd *.*Tak swoją drogą ten dzisiejszy makaron z mąki żytniej smakował mi bardziej niż

More food, love and dreams
ROLADA WAFLOWA 5503

szklanki cukruWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy margarynę,kiedy sie rozpuści dodajemy cukier,kakao.Mieszamy,dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody.2 wafle,herbatniki kruszymy,dodajemy do masy.Wsypujemy rownież wiórki,rodzynki i skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy.Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady.Kiedy wafle zmiekną kładziemy

Z Majeczką w kuchni
BABKA DROŻDŻOWA 171

mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówekSkładniki:25 dag mąki3/4 szklanki mleka1/4 kostki drożdży5 żółtek z jaj Farmio10 dag cukru pudru1/3 kostki margarynyszczypta soligarść rodzynek Bakalland50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej BakallandWykonanie:Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka(...)miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy 35 min w 160 st. Gotową posypujemy cukrem

Z Majeczką w kuchni
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI 879

galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil zrobić pyszny deser Składniki:2 kubki po 330 ml każdy smietany 18%3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona2 galaretki zólte cytrynowe5 szklanek wody wrzącejWykonanie:3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy w odzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy

Z Majeczką w kuchni
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 172

Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania- Gorąca czekolada (skworcu) 5 łyżek- Cykoria instant 3 łyżki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- mleko, szklanka,- jajka, 2,- 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej - Skórka pomarańczowa robiona w domu, garśćDo przełożenia: słoik (100 ml) powidła śliwkowego (my miałyśmy własnej roboty, z własnej śliwy)Polewa:- Pół kostki masła- cukier trzcinowy 1/3 szklanki- tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej(...)zaczyna się opróżniać. W pierniku wylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z: - Kakao 70%,- Cukier wanilinowy,- Skórka cytrynowa,- Skórka pomarańczowa,- Cynamon,- Goździki,- Mielona herbata,- Mielona wanilia,- Sól,- Aromat identyczny z naturalnym.Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady.Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu.Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy

Wypisz Wymaluj
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 198

przekąsek na zabawie.Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka. Tym którym brak inwencji pozostają barwniki spożywcze.Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej i mleku400 g mąki pszennej chlebowej140(...)soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)60 g mleka pełnego w proszku48 g masła lub oliwy 24 g cukrubarwniki naturalne niebieski, zielony, czerwony i pomarańczowy, lub wg uznania Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 214

ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.  Składniki:Ciasto

Mała Cukierenka
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 167

piernik nie byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :)"CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości.Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR:- Kakao 70%,- Cukier wanilinowy(...)Skórka cytrynowa,- Skórka pomarańczowa,- Cynamon,- Goździki,- Mielona herbata,- Mielona wanilia,- Sól,- Aromat identyczny z naturalnym.Cena: 7 zł - 100 g" (Opis ze strony sklepu: Skworcu)Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU.Mąka Bezglutenowa Chlebowa:Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego przyjaciela

Wypisz Wymaluj
Sernik prawie Wiedeński 174

okłamuje wielu czytelników.Dlaczego?Otóż historia sernika wiedeńskiego sięga bardzo starej tradycji państw niemieckojęzycznych. Sernik o tej nazwie musi zawierać rodzynki i może, ale nie musi zawierać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Prawdziwy sernik wiedeński nie zawiera również spodu gdyż zakłada się, aby sam smak masy serowej był poezją dla naszych kubków smakowych. Wszelkie modyfikacje, które weszły później spowodowały błędne określanie(...)nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie

Eat Shrimps
Babka serowo - cytynowa 337

masę. Nadal miksując, dodawać partiami miękkie masło, następnie serek, później mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik na zimno 131

sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki)3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt :  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy(...)przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.Smacznego

charlotte gotuje
Granola 192

zdrowego odżywienia powinna posmakować :) Wszystko robiłam "na oko", dlatego też nie podam konkretnych proporcji, sami musicie wyczuć jaka ilość miodu będzie Wam potrzebna. W tej wersji dodałam zapach pomarańczowy, wyobrażacie sobie jaki mam zapach przy każdym otwarciu puszki? :)Przypominam też o jabłkowo - cynamonowej granoli, macie ją tutaj klik i zapraszam na fanpage :)Składniki:płatki owsiane górskiepłatki

charlotte gotuje
Jogurtowa babeczka z kiwi w pikantnym syropie 180

Masę przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia.Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki.Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie  z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli.Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami

Kulinarny karnet Christophera