Święta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół
My Culinary Artminut, odcedzić i dobrze odsączyć. Bakalie i mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. W dużej patelni lub w garnku roztopić masło, miód i cukier. Następnie dodać skórkę pomarańczową i zmielone bakalie z makiem. Wymieszać i smażyć przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodać do niego drobno zmielone herbatniki
Pasja Smakuminut.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut.Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową
Kulinarne przygody Gatityskórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ
Walijskie Pichcenietruskawki, nektarynki, pomarańcze, limonkalódmiętawoda gazowanakilka kropli grenadinyWykonanie:W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym i odrobiną wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce. Na upalne dni - rewelacja
Walijskie Pichcenieszklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić(...)razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką
Słodkości i nie tylkoJest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie
Malinowe Pocałunkiszklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru + gorąca woda (na lukier(...)mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodajemy partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie wymieszamy.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodajemy łyżkę śmietany)Ciasto
Aga w kuchnimarnuj - zjedz.Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. Składniki: * 350 g selera* 500 g dyni* 700 ml bulionu drobiowego* 150 ml soku pomarańczowego* 70 ml śmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* szczypta chilli w proszku* 4 łyżki oliwy z oliwek* pestki dyni(...)kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.Zupę z dyni podawać z uprażonymi
kolorowotorcikowoChocolate-cheese cake with candied orange Składniki. 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżka skórki pomarańczowej-kostka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki(...)Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo olej. Wsypać posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnie przepis na Halloween jaki Wam prezentujemy w tym roku to pyszne, klasyczne brownie z miłą niespodzianką w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła(...)lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Pomarańczowy barwnik 3 kostki ciemnej czekolady Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy na chwilę na bok. Kawę rozpuszczalną zaparzam w 1/3 szklanki i odstawiam
Kolizje Smakówdynie, czy śmiesznie się przebrać. To również doskonały pretekst by razem przyrządzić pyszne smakołyki na Halloweenowe przyjęcie. Mogą to być lizaki, babeczki , czy ciastka. My przygotowaliśmy mini babeczki z pomarańczowym kremem i posypką w dynie i nietoperze. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo maleństwa znikały w tajemniczych okolicznościach. Naprawdę polecam wspólne pieczenie z dziećmi jako wspólną zabawę o pysznych(...)małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach
Kolizje SmakówSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 4 krople olejek pomarańczowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 kartonik mały maliny, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem
W Mojej Kuchni Lubiękostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka 150 ml, cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam(...)ciasta piec w 200C około 25 minut i po upieczeniu zostawić do wystudzenia mocno zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką ozdobić babeczki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową babeczki są bardzo wilgotne, delikatne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki(...)wody i letnią wlać do 250 ml zimnej maślanki truskawkowej i wymieszać rozsypać porzeczki i wlać na stężałą wcześniej maślankę agrestową, schować do lodówki do stężenia następnie rozmieszać galaretkę pomarańczową w 450 ml gorącej wody i wystudzić do lekkiego stężenia porzeczki rozsypać i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia na kilka godzin, przed podaniem na talerz usunąć folię
W Mojej Kuchni Lubię