plaster na krzyż. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni celsjusza . Rozłożyć plastry dyni na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem . W misce połączyć oliwę , miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę(...)będzie miękka i zacznie rumienić się na brzegach, a marynata i żurawina karmelizować ) . Wyjąć z piekarnika i doprawić do smaku solą wedle uznania (można także skropić dodatkowym sokiem z pomarańczowy, miódem lub octem balsamiczny m ) . To read this in English click here: „Nothing speaks Thanksgiving louder than this delicious threesome” KLIKNIJ
Jem więc Jestemgarnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu(...)dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. * jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć 100 g borówek bez pomarańczy i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy. zastawa
królestwo garówszklanki mleka 1,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 8 żółtek 8 białek 2 całe jaja 3,5 budyni śmietankowe lub waniliowe 6-8 ciasteczek oreo skórka kandyzowana pomarańczowa na dno herbatniki,lub biszkopty Wykonanie 2 blaszki 25x20 cm,lub jedną dużą ,wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym naczyniu ubić osiem żółtek i dwa całe jaja z połową cukru.Dodawa(...)sztywno,z pozostalym cukrem.Na koniec delikatnie wmieszać gotową masę serową z ubita pianą. .Dno jednej blaszki wyłożyc herbatnikami i na to wlać masę serową.Na wierzch wyłożyc skórke pomarańczową.Drugą blaszke pozostawić wyłożona papierem i na nia wlać drugą część masy serowej. Wierzch drugiej blaszki posypać pokruszonymi ciasteczkami oreo.Piec w piekarniku w 160 -170° około 90 minut Pozostawić
w mojej kuchnimasła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w karmelu - 1 opakowanie wafelków familijne 180 g - 1 kg sera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać słonecznik - Wszystko wymieszać(...)pokruszonymi wafelkami - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody - Galaretki amarantowe rozpuścić w 600 ml wody 3. - Do sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko do tortownicy
W królestwie smaków Beatycukrem, dodać ser i zmiksować. Nasączenie: 100 ml wody 100 ml likieru cytrynowego Limoncello Składniki wymieszać. Dodatkowo: barwnik czerwony i czarny -spożywczy żółte i pomarańczowe M&M'sy Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową kremu z czekoladą. Nałożyć drugi blat. Z trzeciego wyciąć koła i dwa zderzaki(...)kremem. Białym namalować szyby. Tort włożyć na nos do lodówki, rano pokryć go drugą warstwą. Szyby malujemy na czystym biszkopcie, nie malowanym na czerwono. Światła to żółte i pomarańczowe M&M'sy. Gdyby kremy były za rzadkie przy obróbce, należy schłodzić je w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDzisiaj przepis na lekką sałatkę,którą przygotujecie dosłownie w kilka minut. Idealna na upalne dni. składniki: mix sałat (jedno opakowanie) 20 dojrzałych truskawek 1,5 ogórka 3 łyżeczki sezamu pomarańczowy sos balsamiczny Sałatę wrzucamy do miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumieni.Gdy ostygnie dodajemy go do sałatki i wszystko(...)delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę polewamy pomarańczowym sosem balsamicznym bezpośrednio na talerzu
noteskulinarnyfigasurowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 300g truskawek * galaretka truskawkowa * budyń waniliowy * szklanka soku pomarańczowego * 3 łyżki soku z cytryny * pół szklanki wrzątku * łyżeczka cukru brązowego Przygotowanie : Biszkopt przeciąć na pół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance(...)soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Magiczne Życie Martyszkl. mąki (50 dag) 1 1/2 szkl. cukru (30 dag) 1 margaryna ok 1/2 szkl. mleka cukier waniliowy małe opakowanie proszku do pieczenia 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej bakalie wg. uznania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miękka margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia i mleko, mieszamy. Dodajemy piąnę z białek i ostrożnie łączymy z masą. Na koniec wsypujemy bakalie (u mnie najczęściej są to rodzynki i orzechy włoskie) i skórkę pomarańczową. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z tej porcji robię zawsze 2 keksy, są odrobinę niższe, ale za to lepiej wypieczone). Pieczemy ok 50 minut
Cynamonowe szczęściePudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą wodą tak, aby były nią przykryte i pozostaw na 10 minut. W rondlu(...)przestygnie i wstaw go do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotuj sos. Mango obierz, wykrój miąższ po obu stronach pestki i pokrój go w kostkę. Wraz z sokiem pomarańczowym przełóż do garnka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie ponownie zagotuj, dodając skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dosłódź
Roślinna - blog wegańskimasła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżki kakao - ½ kostki masła - płatki migdałowe W pierwszej kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Następnie(...)dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. Przygotowanie polewy zaczynamy
Kuchenne Wariacjerodzynkami. Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła klarowanego 1/4 szklanki soku pomarańczowego sól pieprz olej do smażenia Wykonanie
O kuchni z uczuciemSkładniki: twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czekolada mleczna Złoty Orzech Goplana 100 gram, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, herbatniki 40 dag, masło 15 dag, truskawki świeże 60 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, czekolada gorzka Goplana 5 dag, śmietana gęsta 1 łyżeczka czekoladę mleczną orzechową rozdrobnić w blenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni twaróg(...)wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę rozdrobnioną i mikserem połączyć - galaretkę pomarańczową rozmieszać w 1 szklance 180 ml gorącej wody i przestudzoną wlać do twarogu, mikserem wymieszać tortownica 24 cm - posmarować ciut masłem, na dno dać zmiksowane herbatniki petit berry ze stopionym masłem 15 dag i mocno przyklepać do dna - dać twaróg wokół rantu powkładać połówki truskawek, na wierzchu też
W Mojej Kuchni Lubięcieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają ją w dużym opakowaniu, sprawdźcie TUTAJ . Jeśli dużo pieczecie, będą dla Was jak znalazł. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier(...)zgęstnieje i się zagotuje. Foremkę, u mnie mała 23x23 cm, wykładamy herbatnikami i na nie wylewamy gorącą kaszę. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie jeszcze lekko ciepłe, smarujemy konfiturą pomarańczową, aby z kaszy nie zrobiła się twarda wierzchnia warstwa. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Do 400 ml wrzątku wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Tężejącą wylewamy na kaszę mannę
MamaOskarkasyropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne aby to była woda a nie sok, gdyż sok zmieniłby nam kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna). Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy
Jadło i czytadło