pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:12/67)

843. Ryż na mleku z makiem. 148

Pomarańczowy ryż* na mleku z makiem;karmelizowaną pomarańczą*z aromatem pomarańczowy, startą skórką pomarańczowąMoże by tak iść dzisiaj na łyżwy

More food, love and dreams
Brazylijskie ciasto pomarańczowe 227

Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.Sk(...)foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto. A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy

Smaki Brazylii
Rolada kokosowa 150

kokosowa:- 320 g wiórków kokosowych- 300 g masła- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki mleka kokosowego- 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)- extract waniliowy- skórka pomarańczowa- 375 g krojonych suszonych moreliPolewa czekoladowa:- 200g czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki  Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko(...)konsystencji i smaku). Masło utarłam z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową)  i wstawiłam na 2 godziny do lodówki

mojewypiekiinietylko
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 213

Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać(...)mąki orkiszowej 630150 ml letniego mleka1/2 łyżeczki soli3 łyżki jasnobrązowego cukru50 g masła2 ubite jajka250-300 g marcepanu dodatkowo:stopione masło do polaniacukier puder do posypaniaWykonanie:rodzynki,skórkę pomarańczową,żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawamido misy robota odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik krakowski 363

Oprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu(...)powinny się naruszyć.Lukier:sok z 1 cytryny1 białko200 g cukru pudruWszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową

Food Square
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 135

polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już.Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka. Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio(...)niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem. Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawinąSkładniki:(na 30-35 sztuk)125 g białej czekolady100 g masła70 g jasnego brązowego cukru1 jajko245 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaskórka otarta z 2 pomarańczy50 g suszonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyzwanie miesiąca: suflet 124

prysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją(...)nadały subtelnego aromatu gotowemu deserowi. Zmiksowałam całość, wymieszałam z pianą z białek i wstawiłam do piekarnika. Kwadrans niepewności - a potem chwila obłędnej przyjemności jedzenia. Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny. Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać tego na zdjęciu, bo dałam za mało masy do kokilek. Trzeba bowiem foremki wypełnić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ubijana babka cytrynowa 213

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru pudru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny.3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.Sposób przygotowania:Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić. Wystudzić.Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.Jaja ubić wraz

Gospodyni Miejska
498. Lepkie, klejące, czekoladowe!! 140

Pomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3 Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xdWięc z racji(...)Składniki:50g mąki żytniej15g kakao1/4 tabliczki czekolady100g cukinii startej na drobnych oczkachszczypta soli, cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniaskórka z startej pomarańczy20ml soku z pomarańczyjajkoaromat pomarańczowy Cukinię posolić, odstawić na chwilą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku(ale nie wylewać go!!). Jajko zmiksować z sokiem i dodać cukinię. Suche składniki połączyć ze sobą w drugiej miseczce. Wlać mokre składniki

More food, love and dreams
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 363

Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado(...)demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników

Made By Mom And Son
Babeczki egzotyczne 181

szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy

Ciastkozercy
Babeczki stokrotki 180

stosownym kolorze i cukrowe stokrotki.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy)mleczna czekoladaSkładniki na krem z twarożku+ zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową

Ciastkozercy
Sernik z borówkami na zimno 870

tort lodowy.Składniki na spód:120 g herbatników60 g masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0,5 szklanki borówek+ borówki do dekoracjiBorówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Herbatniki kruszymy(...)Spód wkładamy na pół godziny do lodówki (lub 10 min do zamrażarki).Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Do twarogu dodajemy cukier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy.  Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę sera i mieszamy. Całość wlewamy do reszty sera i dokładnie miksujemy.Na koniec do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy i przekładamy do tortownicy

Ciastkozercy
Rolada 332

JAJEK1 SZKL. CUKRU2 ŁYŻKI KAKAO2 ŁYŻKI OLEJU1 ŁYŻECZKA PROSZKU1 SZKL. MĄKIMASA ŚMIETANOWA;******************************0,5 L KREMÓWKI 30 %3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1.Białka oddzielić od żółtek, 2.Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3.Dużą blaszkę taką(...)ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6.Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki. 8.Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę

Sama słodycz i szczypta chili