majowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao.Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie
Dzieje kuchennej Wiewiórygalaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było
Słodko-Słony Świat Ilonydzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :)Składniki:szklanka mąkiłyżka z górką masła5 łyżeczek miodujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:jabłkopomarańczaWykonanie:Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki
Moje pyszne gotowanieśniadanie. Można je jednak odstawić na drugie wyrastanie na 20-30 minut w temperaturze pokojowej, i wtedy upiec. Będą równie smaczne.I ten kolor... Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW strefie dla pełnoletnich nalewka z owoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem
SzczyptaSmaQciastek )* 250 g masła o temperaturze pokojowej* 500 g mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło
kolorowotorcikowoserii: "Awokado w roli głównej" A na podwieczorek pyszny koktajl pomarańczowo-awokadowy :D ~ Koktajl z awokado, pomarańczy i jogurtu + jagody goji ~ Składniki: pomarańcz pół awokado 150g jogurtu naturalnego + jagody goji Awokado i pomarańczę obieramy ze skórki i blendujemy z jogurtem. Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy jagodami goji
Kuchenny Skrawek Niebaramach konkursu z serkami Arla Apetina, tym razem na stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree
SMYKWKUCHNISkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma mikserem
W Mojej Kuchni LubięSłodki pomarańczowy mazurek -bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne przyjęcie. ...smak jego przyprawi Cię o zawrót głowy;))) Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;)Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie;Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę
Anioły w kuchniPyszny, gęsty, schłodzony sok pomarańczowy jest tym co naprawdę lubię. Można iść do sklepu i kupić gotowy, ale to już nie to samo... Nie wiadomo jak przed przetworzeniem te owoce wyglądały, dodatek cukru zniechęca, dodawanie sztucznych witamin też nie działa na korzyść kupnego soku. Niektórzy mówią, że lepiej kupować gotowy, bo jest tańszy niż robiony.Jeśli tak, to nie chcę
chwile dla mniekonfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka. Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki:2 kg gruszek2 pomarańczesok z 1/2 cytryny1,5 szklanki cukru2-3 cm świeżego imbiruWykonanie:Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitywięcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego
Sajkofanka smakuchłodne dni na naszych talerzach powinny królować pastelowe, ciepłe - takie mocno rozgrzewające.. Dlatego też dzisiaj mając chęć na ciepłe i smakowite barwy postanowiłam ugotować zupę kokosowo-pomarańczową! Zupę przyprawiłam dość sporą ilością curry i kurkumy, które charakteryzują się właśnie pięknym żółtym kolorem! A żeby zupie nie było smutno i była bardziej aromatyczna przygotowałam również pulpeciki z piersi indyka
Symfonia Smakówpomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki zastygną wyciągamy je z foremek i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Zainspirowana w kuchni