Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt.Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa(...)serowa wzbogacona została o aromatyczną skórkę pomarańczową, która sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowymSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodymasa serowa 400g gęstego twarogu
Smakołyki BerenikiWielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta(...)piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczeniaSkładniki:80g (10 sztuk) herbatników30g czekolady deserowej6 łyżek mlekamasa serowa400g twarogu sernikowego250g mascarpone4 łyżki cukru pudru150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt)2 łyżki żelatynymasa pomarańczowa3 żółtka100ml soku
Smakołyki BerenikiRewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki(...)ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
Słodka StronaBabka pomarańczowa z makiem...Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.Z dodatkiem maku.Oblana słodkim syropem pomarańczowym.Oprószona startą skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:370 g mąki pszennej;180 g miękkiej margaryny;3 jaja;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/3 szklanki maku;1/2 szklanki mleka;1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy(...)około 1 łyżki).Syrop pomarańczowy:1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki) do posypania po wierzchu.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy na babkę.Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Sposób przygotowania:Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać
Gospodyni MiejskaZaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec:) Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła(...)smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego a nie napoju.Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz.Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru2 jajkałyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 szklanka soku pomarańczowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia50g miękkiego masła70g suszonej żurawinyNa kruszonkę1/4 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki
Walijskie PichcenieMazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak(...)prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie. Mazurek pomarańczowySkładniki:ciasto kruche200g mąki pszennej120g masła50g cukru pudru 1 żółtkoszczypta solimasa pomarańczowa 1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychdo dekoracji garść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać- dodać sól, cukier
Smakołyki BerenikiSkładniki: 3/4 szklanki oleju,1 szklanka soku pomarańczowego,1 łyżeczka sody,2,5 szklanki mąki,1 szklanka cukru,3 jajka,1/2 szklanki mleka.dekoracja:1/2 szklanki cukru pudru,2 łyżki soku pomarańczowego,kandyzowane skórki pomarańczowe.Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier i sodę. W drugiej rozbijamy jajka, dodajemy olej, sok pomarańczowy i mleko. Mieszamy trzepaczką. Do składników sypkich(...)wlewamy składniki płynne i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w blaszce. Wlewamy 2/3 objętości. Pieczmy 20 min w 170 stopniach. Do cukru pudru dodajemy dwie łyżeczki soku pomarańczowego (świeży lub z kartonu) i mieszamy. Dekorujemy muffinki lurem i układamy kandyzowane skórki pomarańczowe
Aga w kuchniDziś ciasto w pomarańczowych kolorach ---- podwójnie pomarańczowych. Ciasto marchewkowe z pomarańczowym smaczkiem , słodki mus z marchewki i pomarańczy , a do tego delikatna bita śmietaną .Całość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem.Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto :3 jajka 3/4 szklanki cukru200 g utartej marchwi150 g zmielonych orzechów(...)puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy pomocy miksera.Wylać do formy ( u mnie o średnicy 28 cm )Piec w 180'C ok 25 min Mus Pomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g)1 pomarańcza1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowegowodaew cukier i sok z cytryny do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanejMarchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić
Malinowa KawiarenkaWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)znów spróbuję czegoś nowego.To już trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości marki JOJO. Tym razem są to pianki Party. Zapieczone na pomarańczowej tarcie zapewniają atrakcyjny wygląd i dodają ciekawą nutę smakową (słodką jak diabli). Oczywiście, najlepiej tarta ta smakuje na gorąco, gdy pianki są tak cudownie miękkie, klejące, syczące... Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie
W kuchni Karmel-itkiświątecznych wypiekach nie może zabraknażć smażonej skórki pomarańczowej.Nada naszym makowcom i keksom cudnego pomarańczowego aromatu. A,że do świt jest jeszcze sporo czasu i pomarańczy nie brakuje proponuję usmażenie skórki samodzielnie.Nie jest to trudne.Musimy się tylko zaopatrzyć w pomarańcze z upraw ekologicznych,których skórka nie byla traktowana chemią.Potrzebne informacje widnieją na opakowaniach.Najlepiej nadadzą sie pomarańcze z grubą skórką(...)wspomagą trawienie.Jest ponadto bezkonkurencyjne pod względem własciwości odchudząjacych.Dlatego szkoda pozbywać się albedo skoro służy naszemu zdrowiu.Mam nadzieję ,że Cię przekonałam.Albedo pozbywamy się natomiast przy produkcji domowego extraktu pomarańczowego,ponieważ nie zawiera gruczołów z olejkami eterycznymi,więc tu się po prostu nie przyda.Używamy tylko zewnętrznej części-flawedo-z dużą ilością olejków eterycznych.Składniki :skórki z 1 kg pomarańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem, ale ceny na pomarańcze są tak zachęcające, że postanowiłam znowu je kupić i coś z nich przyrządzić. Tym razem wykombinowałam coś sama i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko(...)korzenna, dzięki przyprawom, które dodałam. I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam: broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową. Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy
Kulinarne przygody Gatityświeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie(...)mielimy przez maszynkę, osączamy rodzynki jeżeli są duże kroimy je na pół - mieszamy mak, bakalie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno słodkiego nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest słodki, ale to już wedle naszego podniebienia. SOS POMARAŃCZOWY ok 250 ml- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewamy do rondelka. Jedną pomarańczę myjemy, parzymy obieramy cienko (bez białej skóry
Basia w kuchniPonieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem. Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masławoda mineralna Nadzienie: konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami konfitura pomarańczowa z kardamonem śmietana 18% ewentualnie kakao do posypania Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy
Kulinarne przygody Gatitydrobiazgów, robimy sobie długoweekendową wycieczkę do Kopenhagi (a przynajmniej taki jest plan). Przyda się taka chwila oddechu od codzienności...Mimo wszystko, warto Mikołajowi zostawić dzisiaj kilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość(...)żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem wyszło tak, jak wyjść miało, cukier trzymał się doskonale, a ciasteczka wyglądały naprawdę uroczo. W smaku są wyraźnie pomarańczowe, piaskowe, rozsypujące się w buzi. Pycha! Myślę, że tak nakarmiony Mikołaj nawet małym łobuziakom zostawi jakieś podarki.Pomarańczowe rożkiSkładniki:(na około 50 sztuk)250 g mąki pszennej75 g cukru pudru2 łyżeczki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie ostatnio nr 1 wśród muffinek :) Może dlatego że uwielbiam kandyzowaną skórkę pomarańczową i w ogóle te owoce, no nie wiem, ważne że dla mnie są pyszne ;) Przepis wygrzebałam na stronie wielkiezarcie.plSkładniki:1/2 szkl cukru15dag margaryny200 ml mleka2 jajka30 dag mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g skórki pomarańczowejsok z połowy cytryny + skórka otarta z 1/2 cytrynyolejek pomarańczowyszczypta soliPrzygotowanie(...)zdejmujemy z kuchenki i studzimy.Mleko miksujemy z jajkami na gładką masę.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.Dodajemy do mąki mokre składniki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką tylko do czasu połączenia się składników.Pieczemy 15 - 20min w 200 st C.Smacznego
charlotte gotuje