około 4 truskawki do dekoracji)2 serki homogenizowane100 g cukru250 ml wody2,5 łyżki żelatynyWYKONANIE:W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody.Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Następnie dodajemy je do galaretki truskawkowej w szklaneczkach.Następnie(...)przygotowujemy piankę pomarańczową. Rozpuszczamy żelatynę w 250 ml wody i studzimy. Miksujemy serki homogenizowane, cukier i dodajemy żelatynę i galaretkę truskawkową.Gdy galaretka truskawkowa stężała, porcjujemy piankę pomarańczową i wkładamy do lodówki.Po godzinie możemy udekorować nasze deserki truskawkami.Przepis na 8 porcji.Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościCiasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy. 1,5 szklanki mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka śmietany1 łyżeczka(...)skórki pomarańczowej 1 łyżka kakao Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Na stolnicy wałkujemy ciasto
CiastkozercyIdąc za ciosem i robiąc domowe przyprawy, zrobiłam skórkę pomarańczową. Wykorzystam ją na pewno do świątecznego sernika. Polecam zrobić swoją domową skórkę pomarańczową. Na pewno nie ma konserwantów ani innych chemicznych substancji. skórka pomarańczowa Składniki : * 2 pomarańcze * szklanka cukru * szklanka zimnej wody Przygotowanie : Obrać pomarańcze ze skóry. Odkroić białą błonę, posiekać skórkę w kostkę(...)troszkę i wykładać skórkę na papier do pieczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Myślę że spokojnie do Świąt można przechowywać naszą skórkę pomarańczową
Magiczne Życie Martykróluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis:tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu,żurawina słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.Składniki:1/2 kapusty czerwonej1,5 szklank soku pomarańczowego3 goździki50(...)zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkowaćjalbłko obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,nastepnie w plastry na oleju podprażyć w rondlu jabłka,dołożyć kapuste,wlać sok pomarańczowy,rozdrobniony imbir,goździki i żurawinędusić pod przykryciem,aż będzie miękka,około 45 minut.Czas zależy od tego jak grubo poszatkowana z kostała kapusta.Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Walnut ravioli in orange sauceSkładniki.1,5 szkl. mąki pszennej2 żółtkawoda ciepła1 łyżka olejusólNadzienie.10 dag orzechów laskowych20 dag twarogu2 łyżki cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej1 żółtko1 łyżka śmietanywaniliaSos.2 łyżki masła5 orzechów włoskich1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cynamony1 pomarańczaWykonanie.Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.Nadzienie(...)Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać.Twaróg utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.Sos. Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić
Kulinarny karnet Christopheraznalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka) :250 g mąki pszennej200 g cukru pudru250 g masła4 jajka120 ml świeżo wyciśniętego soku(...)bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Dodajemy skórkę pomarańczy - mieszamy. Dodajemy sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach. Masę
charlotte gotujeopcji, chciałam, żeby gotowe słodycze wyglądały jak małe talarki. Wybór czekolady i dodatków zależy wyłącznie od Waszych upodobań, ja zdecydowałam się na bardzo gorzką wersję, do której dodałam skórkę pomarańczową i pokrojone drobno migdały.Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę - około 3-5 cm i stawiamy na mały ogień. Na garnek kładziemy miskę - średnica garnka(...)może być większa od miski, dno miski nie powinno być zanurzone w wodzie.Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w misce. Dodajemy skórkę pomarańczową i przekładamy do foremek. Na wierzch sypiemy pokrojone migdały.Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby czekoladki zastygły. Jeśli się spieszymy możemy je włożyć do zamrażarki.Słodkie upominki - czekoladki pomarańczoweSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercypomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu dodać pozostawioną(...)Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody z ciepłą konfiturą pomarańczowo-imbirową. Konfiturę lekko podgrzać, nałożyć lody i ubitą śmietanę. Ozdobić wisienkami kandyzowanymi i miętą. Konfitura pomarańczowo-imbirowa z wiśniami i śmietaną. Do pucharka nałożyć konfiturę, wiśnie i śmietanę. W tej wersji
Kulinarny karnet ChristopheraWykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki. 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie. Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać sok pomarańczowy
Kulinarny karnet ChristopheraBaba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury. Z braku takowej ,stosujemy dżem pomarańczowy. Składniki. 50dag mąki pszennej 2 szkl.mleka 70g drożdży 10 żółtek 150g cukru pudru 150g masła 100g rodzynek 25 ml rumu białego 200g konfitury pomarańczowej Wykonanie. 25 dag maki sparzyć
Kulinarny karnet Christopherawykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku. Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem. Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Składniki: 1 szklanka mąki szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 80 g posiekanej kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki gęstego jogurtu 3/4 szklanki pieczonej dyni 4 suszone figi 2 suszone brzoskwinie cukier puder do posypania Wykonanie: W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim łączymy jajko z olejem i jogurtem
Kulinarne przygody GatityKochani dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem pstrąga w sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania smakowe.Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga. Składniki:2 pstrągi1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno)1/2 limonki pokrojonej w ćwiartkisól morskamasło(...)oliwa z oliwekmłode ziemniaki Wykonanie:ryby przygotowujemy, obieramy z łuski, osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby. Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy
SMYKWKUCHNIPrzepis ten znalazłam w jednej z moich książek Nigelli Lawson, pudding robi się błyskawicznie, ma lekką konsystencję i posmak intensywnie pomarańczowy w środku słodki a na wierzchu lekko gorzkawy powstały z dżemu pomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie.Składniki:- 250 g masła- 150 g cukru- 1 słoiczek(...)dżemu pomarańczowego- 225 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 jajka- otarta skórka i sok z 1 pomarańczyPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i wierzch smarujemy dżemem, wsadzamy jeszcze na 5 minut do piekarnika
Zainspirowana w kuchniZawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół(...)odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy). Bakalie podsmażyć na maśle, następnie dodać połowę soku pomarańczowego i łyżkę miodu, chwilę gotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, a gdy wystygnie, wbić jajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę
Delicious TitbitsWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje