powrotu do domu odparł enigmatycznie: nie wiem ). W każdym razie starczy mi czasu, żeby opowiedzieć Wam o kolejnym serniku. Ten nie krzyczy Boże Narodzenie , ale za sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam(...)skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik wyszedł kremowy, dość ciężki i sycący; niestety: spód, na początku chrupiący, z czasem łapie wilgoć i mięknie. Sernik jednak nie traci na smaku: nadal ma się ochotę na więcej. To jak, skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekominku, zapach choinki, magia przypraw – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa… aromat piernika to klimat, na który czekamy cały rok. Czekamy, hmmmm właściwie to nie musimy, bo świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej(...)pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna
mojewypiekiinietylkoszybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej(...)pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt i mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne lody o smku truskawkowo - pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokalotyczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony. Składniki na 8 foremek(...)truskawek 200 ml soku pomarańczowego 60-100 g ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)truskawek umytych i obranych 1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego 1 galaretka truskawkowa 1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm
Mała Cukierenkałyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania(...)masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego
Gosia gotujeWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem
Chocolate Muffin BlogUwielbiam domowe drożdżówki, sklepowe niekoniecznie. Drożdżówki z pomarańczowym serem, pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół piekarnika czekając, aż wyjdą jeszcze ciepłe bułeczki i dostaną je ze szklanką kakao. Nie ukrywam, że ja też lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne(...)serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:) Składniki: CIASTO: - 0,5 kg mąki pszennej; - 100 g oleju; - 1/4 szklanki cukru; - 25 g świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - szczypta soli; - 2 żółtka Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać
dom-agi.plSkładniki: galaretka truskawkowa 1 sztuka, galaretka pomarańczowa 1 sztuka, galaretka agrestowa 1 sztuka, truskawki mrożone lub świeże 20 dag, pomarańcze hiszpańskie 3 sztuki, otręby owsiane - pulpa z mleka owsianego 2 szklanki, jogurt naturalny 150 ml, biszkopty okrągłe 20 sztuk przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" pomarańcze hiszpańskie(...)słodkie, soczyste, bez pestek, z innych jak użyjesz trzeba usunąć pestki - obrane cząstki pomarańczy włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mus - galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu pomarańczowego, wymieszać przelać do silikonowej formy z kominkiem 24 cm, poukładać na wierzchu biszkopty i do lodówki do zastygnięcia truskawki mrożone zalać 2 szklankami gorącej wody
W Mojej Kuchni LubięSmak i zapach pomarańczy jest nieodzownym punktem świątecznych wypieków. Nic więc dziwnego, że naszło mnie na przygotowanie bardzo pomarańczowych ciasteczek dla Was :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się(...)masła2 łyżki mąki ziemniaczanej280 g mąkiłyżka ekstraktu pomarańczowegosok z 1 pomarańczy100 g cukrużółtkoSposób przygotowania:Miękkie masło razem z cukrem i żółtkiem ucieramy na gładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu
Słodkie Przyjemnościzadowolić się tymi zdjęciami robionymi pod osłoną nocy i uwierzyć na słowo, że ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i nadaje się na nie jedno przyjęcie :) Składniki:200 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki)5 jaj100 g cukru pudru100 g masłałyżka ekstraktu pomarańczowegoKruche ciasto:400 g mąki120 g cukru150 g masła2 jajkaDodatkowo 3 pomarańczkiSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę(...)wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.Orange curdDo wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając.Na ostudzony kruchy blat wylewamy
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, twaróg 60 dag, jogurt grecki 400 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, polewa czekoladowa - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki cukier, jajka "L" utrzeć w misie robota z 5 minut na większych obrotach dodać twaróg śmietankowy tłusty, jogurt grecki i mieszać(...)minut i z blaszki wyjąć jak będzie całkiem zimny czekoladę mleczną 100 gram rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany 18% i polac sernik, ozdobić skórką pomarańczową w cukrze w paseczkisernik jest mocno pomarańczowy, wilgotny, delikatny i szybko się zjada...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych(...)celów, bo ten smak rezerwuje sobie mój syn i wypija go sam dodając do herbaty. Konfitura pomarańczowa? Echh, mocno się powstrzymywałam, żeby jej nie wyjeśc łyżeczką. Pyszna? Nie, dla mnie cudowna. Kurcze, chyba jeszcze żadnego produktu tak nie określiłam :) Co do drożdżówek, jestem pewna, że ten smak przypadnie Wam do gustu, więc do dzieła Kochani :)Każdy czerwony wyraz
Blondynka Gotujeśmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową,smarujemy 1,5 łyżki powidła i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.Przykrywamy trzecią(...)tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.Tort wkładamy na noc do lodówki.Smacznego:) Na blogu znajdzie też inne świąteczne torty, polecam!Świąteczny torcik piernikowo-pomarańczowyPiernikowy tort z makiem i pomarańczową nutą
Mienta blogŁosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę(...)dań świątecznych.Łosoś z piekarnika na pomarańczowej kołderce to jeden z najlepszych przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz!Składniki na 2 porcje:1 bio-pomarańcza50 g masła30 g piernika -1 średni piernik1 łyżeczka suszonego majeranku30 g bułki tartejsól morskapieprz cayenneszczypta cynamonu400 g fileta z łososia bez skóryWykonanie:z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej …Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI:CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos(...)proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżkiDODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo
Ostra na Słodkobazowego użyłam znalezionego na Everyday flavours - wydał mi się naprawdę zachwycający. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś od siebie nie dała. W tym wypadku była to skórka pomarańczowa, która moim zdaniem pasuje tutaj idealnie. W innych przepisach, które widziałam, użyto znacznie więcej przypraw - sernik z pewnością byłby wtedy bardzo aromatyczny i korzenny. Tutaj przypraw nie ma tak dużo(...)aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku dyni nie czuć - a przynajmniej ja go nie czuję. W zależności od gatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną, pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają interesującej nuty. A polewa tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydający odgłosy młota pneumatycznego, może będzie działał lepiej. Kiedy ekspres powoli robi swoje, zaglądam do lodówki. Co my tutaj mamy...? Rabarbar...?Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny(...)idealnie wyważony, z pomarańczową nutą. Nie można się nie zakochać... Do tego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują się z karmelizowanym rabarbarem, szczególnie, jeśli i w nich przewija się pomarańczowa nuta.W tym momencie czuję ciepły oddech na karku, Det dufter godt, skat. No ba! Pewnie, że ślicznie pachnie.Niezawodny sposób
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowinno - dość ciężkie, ale bez śladu zakalca, wilgotne, intensywnie pachnące pomarańczą, o uroczym kolorze, z pstrykającymi między zębami kropeczkami maku. Syrop intensyfikuje doznania - ciasto jest słodsze i bardziej pomarańczowe, a delikatna nuta rozmarynu nadaje mu intrygujące charakteru. Całość naprawdę bardzo smaczna i warta zachodu.Jeśli nie boicie się ucierańców - spróbujcie. Ciacho bowiem naprawdę smakuje wyjątkowo. Czy skorzystacie z mojego przepisu(...)oryginalnego - wybór pozostawiam Wam. Koniecznie jednak dajcie znać, jak wyszło - mam nadzieję, że nikt nie będzie miał z nim takich problemów, jak ja.Pomarańczowe ciasto z polentą i syropem pomarańczowo-rozmarynowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)100 g polenty150 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki maku150 g jasnego brązowego cukru3 jajka125 ml oleju250 g jogurtu naturalnegoskórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje(...)rozmiar), warto. Gwarantuję, że najbardziej wybredni goście je docenią.Przepis na babeczki z Den store dessert og bagebog, wypełnienie i dekoracja to już moja wariacja na temat.Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoskąSkładniki:(na 26 sztuk)suche:225 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonych goździkówmokre:1 jajko125 g creme fraiche (18%)skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓWSkładniki:- 1kg serka homogenizowanego- 6 łyżek cukru pudru- 5 łyżeczek cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów- 1 galaretka o smaku pomarańczowym- 1 galaretka o smaku agrestowym- 1 galaretka o smaku truskawkowym- 1 galaretka o smaku cytrynowym- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)- 150g winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm(...)spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą galaretkę, tym razem agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę pomarańczową wyciągamy z lodówki
Mentor Smakuchłopcy już sami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek ma nieco ciemniejszy odcień, a skórka pomarańczowa nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały dom pachniał pomarańczą... Składniki(...)mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, jajko, 125ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 35g cukru, 50g tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. PrzygotowanieMleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem
Z miłości do słodkościsię wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej. Składniki na dużą blachę: 4 jaja szczypta soli - jej dodatek do jajek sprawia, iż lepiej się ubijają 1 i 1/3 szkl. cukru - jeśli nie planuje(...)sody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta na tarce na drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku
Grunt to przepis!sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około(...)bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g) 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa) 2 małe jajka 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% 70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki Dno tortownicy
Moje domowe kucharzenieminut + marynowanie Składniki : 1 filet z sandacza ( ze skórą)* 4 łyżki oleju słonecznikowego 5 dag masła ( 1/4 kostki) 1/ 2 cytryny 1/4 soczystej pomarańczy 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 listek Kafiru 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego sól mąka do oprószenia Sandacza oczyścić ( sprawdzic czy nie zostały łuski lub ości). Przygotować marynatę z soku(...)cytryny, skórki pomarańczowej ( otartej i kandyzowanej),soku z pomarańczy, oleju ( 2 łyżki ), połowy pieprzu i szczypty soli. Dobrze wymieszać i zalać marynatą filet. Zostawić na godzinę w marynacie . Wyjąć. Marynatę obetrzeć . Sandacza osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Podzielić na porcje ( u mnie wyszły 3). Posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni pozostały olej
Buniabaje w kuchniCukiniowe szaleństwo trwa!Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem z cukinii z pomarańczą Składniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach(...)pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja na 1 słoiczek o pojemności ok. 350 ml Należy przygotować: 6 żółtek 4 pomarańcze: skórka i sok (mne wyszła pełna szklanka - 250 ml) 1,5 szklanki(...)pełni zadowolona, dlatego polecam go serdecznie :) Jeśli wiecie, że gorzkawy posmak może nie przypaść Wam do gustu i wolelibyście go uniknąć, jest na to prosta rada. Mniej skórki pomarańczowej. Mnie zależało właśnie na takim efekcie, jednak nie każdy musi go lubić. Można wtedy zmniejszyć ilość skórki co najmniej o połowę lub dodać skórkę otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie
Ratunku obiadEnglish Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę. W średniej misce wymieszałam
karmelowydodałam swoje trzy grosze w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki(...)mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno 4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych(...)awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem
Czerwień i błękitkakao 100 g kremowego serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao(...)wodnej rozpuść czekoladę. Odstaw do przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej
Food Squaregłowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec maksymalnie 10 min w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem. W tym celu należy zrobić gęsty lukier , tak jak w tym przepisie ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki
Malinowa Kawiarenkazakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od razu po upieczeniu, obłędnie pachną skórką pomarańczową i cytrynową oraz przyprawą korzenną. Rozpływają się w ustach i nie można się do nich oderwać :) I tak łatwo się(...)orzecha włoskiego i... piec! :) W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Pewnie niektórzy z Was są zdziwieni, że tego typu przepis pojawia się w grudniu. Osobiście uwielbiam lody o każdej porze roku i muszę przyznać, że zgadzam się ze stwierdzeniem lekarzy, że właśnie teraz są dla nas o wiele zdrowsze. Brak znaczących różnic temperatur powoduje, że delektując się(...)gałek) około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka) 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej do podania: rożki do lodów lub pucharki Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne
Słodkie okruszkiUwielbiam dynię i dyniowe przysmaki. Kiedy w wyzwaniu Mocnej Grupy Blogerów pojawił się więc temat koloru pomarańczowego, od razu wiedziałam jakie warzywo stanie się głównym tematem posta realizującego wyzwanie. Dynia jest niezwykle pożywna i zdrowa, w naszej kulturze nieco demonizowana, co jest bardzo zaskakujące, bo to w końcu warzywo jak każde inne (Słowianie w czasie dziadów drążyli rzepę i jakoś(...)wyjmujemy z formy, żeby odparowało. Smacznego! Post powstał w ramach jesiennego wyzwania blogowego Mocnej Grupy Blogerów , o którym więcej możecie przeczytać TUTAJ . W tym tygodniu tematem przewodnim był kolor pomarańczowy . Cóż więc jesienią jest bardziej pomarańczowe od dyni? Jeśli ktoś odpowiedział mar ch ewka, nie ch się nie martwi, posta ram się niedługo wrzucić także coś marchewkowego
Przepysznik - BLW i nie tylkopodstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób(...)trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć
Roślinna - blog wegańskipiecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny ). Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź(...)galaretka zacznie tężeć , wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia. Rada : Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki. Mus czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta
Food SquareKolejna propozycja na Wielkanoc. Tym razem wieniec drożdżowy z pistacjami i konfiturą pomarańczową. Ciekawy w smaku, smaczny, ładnie wyglądający, dwukolorowy, z konfiturą pomarańczową na wierzchu i posiekanymi pistacjami. Warty uwagi i wypróbowania. To już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt(...)mąki pszennej 30 g cukru kryształu szczypta soli 21 g świeżych drożdży 40 g roztopionej margaryny lub masła 1 jajko 4 łyżki pistacji 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołeczek. Wsypujemy cukier, sól i rozkruszone drożdże. Zalewamy odrobiną ciepłego mleka. Zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże
Made By Mom And SonCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)jeden blat: 170 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru 100 g margaryny Masa budyniowa: Budyń śmietankowy 40 g 2 łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy
VioletoweKucharzenieMałe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon… Bo kto nie lubi pochrupać sobie ciasteczek? 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków(...)kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny. Po tym czasie blat stołu opruszamy mąką (po to żeby
VioletoweKucharzeniePuszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy
Walijskie Pichcenieszklanka cukru 2 cukry waniliowe 6 łyżeczek żelatyny 80 ml przegotowanej ciepłej wody Masa śmietanowa ; 0,5 l kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki pomarańczowe 2 szklanki przegotowanej wody 2 galaretki niebieskie 0,5 l przegotowanej wody 1 duża pomarańcza Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w 80 ml wody. Galaretki niebieskie rozpuścić(...)wymieszać na niskich obrotach . Do blaszki wyłożyć masę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Na ser wyłożyć pokrojony w plasterki pomarańcz i zalać niebieską galaretką. Odstawić do stężenia. Pomarańczowa galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać pomarańczową galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta. Ciasto można ozdobić mini marchewkami wykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem pomarańczowego oraz zielonego barwnika. Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery
Słodka StronaDżem pomarańczowy expres ;-) nagle mi się zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem. Składniki: - 4 nieduże pomarańcze, - sok z1/2 cytryny, - ok 1/2 szklanki wody, - cukier do smaku (dałam 3 łyżki), - 1 płaska łyżeczka agar-agar, - 1/2 łyżeczki tymianku suszonego. Wykonanie: Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki(...)pozbywając się jak najwięcej białej skórki (albedo). Pokroić je drobno, wrzucić do garnka z wodą. Skórkę z połowy pomarańczy obkroić z albedo, zostawiając tylko pomarańczową część (najlepiej robi się to na desce rozkładając skórkę na płasko i wycinać ostrym nożem). Skórkę pokroić w drobną kostkę, dodać ją do gotujących się pomarańczy, dodać również tymianek. Gdy pomarańcze się rozgotują dodajemy
Co na wege obiad?koktajl - smaczny i zdrowy. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 1 szkl zmiksowanych, posłodzonych do smaku truskawek 1 banan zmiksowany z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego (ew. jogurtu naturalnego) opcjonalnie 2 łyżeczki kakao (Puchatek) Do 2 wysokich szklanek wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzch wylewamy zmiksowane truskawki i łyżką wykładamy banany. Posypujemy kakao. Taka ciekawostka: w drugiej(...)szklance sok pomarańczowy wlałam na wierzch truskawek i banana a on po chwili sam powędrował sobie na dno i ułożył się w piękną warstwę:) Taki koktajl jest nie tylko smaczną i zdrową przekąską, ale też wspaniale zaspokaja apetyt na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego. Przy okazji dowiedziałam się, że nie musi być zielony (miałam zmartwienie, że nie mam zielonej galaretki), tylko ma być pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :) Tort robiony był na wzór sernika na zimno , który(...)serka w wiaderku - tym razem użyłam sera śmietankowego President 1,5 szkl. cukru pudru - u mnie z malaksera :) 40 g żelatyny 1 galaretka pomarańczowa 1 całe opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek wiórków kokosowych Dodatkowo: forma aluminiowa prostokątna (może być również brytfanka prostokątna) folia spożywcza do wyłożenia formy alumioniowej siatka po włoszczyźnie :) spażona wrzątkiem dwa patyczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwiętego Mikołaja, razem z mandarynkami zresztą. Pamiętam, jak męczyłam Mamę o obieranie coraz to nowych sztuk, bo pochłaniałam je szybciej, niż ona dawała radę pozbawiać je skórki. Intensywnie pomarańczowe, pachniały nieziemsko, a sok ściekał po palcach. Prawdziwy rarytas. Dzisiaj pomarańcze można kupić przez cały rok, choć z pewnością to właśnie te zimowe mają w sobie najwięcej smaku i aromatu(...)żeby sprawdzić, jak smakuje. Moim zdaniem miała w sobie coś z grejpfruta, była jakby lekko gorzkawa... Ale to tylko delikatnie wyczuwalna nuta w tle, generalnie smakowała... No cóż, pomarańczowo . Przepis na ciasto znalazłam u Oli , i nie potrafiłam się mu oprzeć. Karmel, na to cieniutkie plasterki pomarańczy, które podczas pieczenia cudownie się karmelizują. Jeśli nie lubicie kandyzowanej skórki pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdania. Przed Wami Urodzinowy Tort Ptysiowy."Składniki na ciasto ptysiowe:200 g masła/ja użyłam margaryny2 szklanki wody2 szklanki mąki6 jajDodatkowo:słoiczek gruszek w syropie3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropiegarść świeżej żurawinykrem budyniowy:budyń 450 ml mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia(...)lodówki na około 1 h.Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki z przekrojoną żurawiną.Ostatni blat z wierzchu dekorujemy przekrojoną świeżą żurawiną i kawałkami skórki pomarańczowej. Chłodzimy z szczelnym pojemniku ( u mnie taki do przenoszenia ciast
Słodkie Przyjemnościprowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś, na późny obiad podam ulubione danie maluchów, w lekko odmienionej wersji. Dziś 'szef kuchni' poleca - Naleśniki pomarańczowe z serkiem waniliowym i owocami. Zapraszam! :)"Składniki:½ litra mleka3 jajkałyżka oleju500 g mąkiłyżka cukru waniliowegołyżka zmielonej skórki pomarańczowej w syropieserek waniliowy/ ricotta + łyżeczka cukru waniliowegoowoce: pomarańcza, kiwiSposób przygotowania:Mleko miksujemy(...)momentu, gdy na wierzchu pojawi się piana, dodajemy skórkę pomarańczową, ponownie miksujemy.Mleko przelewamy razem ze skórką przez sitko. Dodajemy jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników
Słodkie Przyjemnościtłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam po kawałek pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba, że z nutką egzotyki, wtedy się zgodzę – jest owocowo. No ale mimo wszystko jesienią(...)masła100 g cukru3 żółtkajajkołyżka ekstraktu pomarańczowego200 g czekolady mlecznej200 g śmietanki 30%150 g orzechów laskowych1 duży suchy wafelekSposób przygotowania:Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko zagniatamy ręcznie, bądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy
Słodkie PrzyjemnościChciałam zaproponować jeszcze jedną wersję filetów rybnych z dodatkiem pomarańczy. Tym razem zamiast osobno podanego sosu wersja z glazurą pomarańczową. Tym razem użyłam filetów z soli.Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru.Polecam.Filet z soli w glazurze pomarańczowejSkładniki:3 filety z soli lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz3/4 szklanki bułki(...)tartej1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoGlazura pomarańczowa:1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą
Mania GotowaniaPomarańczowy ryż* na mleku z makiem;karmelizowaną pomarańczą*z aromatem pomarańczowy, startą skórką pomarańczowąMoże by tak iść dzisiaj na łyżwy
More food, love and dreamsJeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.Sk(...)foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto. A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy
Smaki Brazyliikokosowa:- 320 g wiórków kokosowych- 300 g masła- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki mleka kokosowego- 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)- extract waniliowy- skórka pomarańczowa- 375 g krojonych suszonych moreliPolewa czekoladowa:- 200g czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko(...)konsystencji i smaku). Masło utarłam z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki
mojewypiekiinietylkoNarodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe,to im starsze tym lepsze.Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością cukru pudru.Gruba warstwa cukru pudru ma przypominać(...)mąki orkiszowej 630150 ml letniego mleka1/2 łyżeczki soli3 łyżki jasnobrązowego cukru50 g masła2 ubite jajka250-300 g marcepanu dodatkowo:stopione masło do polaniacukier puder do posypaniaWykonanie:rodzynki,skórkę pomarańczową,żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawamido misy robota odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu(...)powinny się naruszyć.Lukier:sok z 1 cytryny1 białko200 g cukru pudruWszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową
Food Squarepolecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już.Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka. Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla, bo pojawia się niemal w każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio(...)niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem. Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawinąSkładniki:(na 30-35 sztuk)125 g białej czekolady100 g masła70 g jasnego brązowego cukru1 jajko245 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaskórka otarta z 2 pomarańczy50 g suszonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją(...)nadały subtelnego aromatu gotowemu deserowi. Zmiksowałam całość, wymieszałam z pianą z białek i wstawiłam do piekarnika. Kwadrans niepewności - a potem chwila obłędnej przyjemności jedzenia. Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny. Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać tego na zdjęciu, bo dałam za mało masy do kokilek. Trzeba bowiem foremki wypełnić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUbijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie(...)cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru pudru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny.3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej.Sposób przygotowania:Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić. Wystudzić.Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok.Jaja ubić wraz
Gospodyni MiejskaPomarańczowo- czekoladowe brownie z cukinii polane sosem pomarańczowym i ricottą(potem)W ogóle nie mogłam zrobić dzisiaj żadnego wyraźnego zdjęcia -,- Lepkie i klejące za sprawą cukinii oraz mąki żytniej która w tym połączeniu nabiera takiej mazistej konsystencji. No i niezwykle czekoladowe za sprawą czekolady :3 Jutro szkoła? Sprawdzian? Ale jak to? Już? Fajnie, że coś umiem xdWięc z racji(...)Składniki:50g mąki żytniej15g kakao1/4 tabliczki czekolady100g cukinii startej na drobnych oczkachszczypta soli, cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniaskórka z startej pomarańczy20ml soku z pomarańczyjajkoaromat pomarańczowy Cukinię posolić, odstawić na chwilą, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku(ale nie wylewać go!!). Jajko zmiksować z sokiem i dodać cukinię. Suche składniki połączyć ze sobą w drugiej miseczce. Wlać mokre składniki
More food, love and dreamsCiasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado(...)demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników
Made By Mom And Sonszklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy
Ciastkozercystosownym kolorze i cukrowe stokrotki.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy)mleczna czekoladaSkładniki na krem z twarożku+ zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową
Ciastkozercytort lodowy.Składniki na spód:120 g herbatników60 g masłaSkładniki na masę serową:800 g białego sera na sernik5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tu) lub aromat pomarańczowy0,5 szklanki borówek+ borówki do dekoracjiBorówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Herbatniki kruszymy(...)Spód wkładamy na pół godziny do lodówki (lub 10 min do zamrażarki).Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Do twarogu dodajemy cukier oraz skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę sera i mieszamy. Całość wlewamy do reszty sera i dokładnie miksujemy.Na koniec do masy serowej dodajemy borówki, mieszamy i przekładamy do tortownicy
CiastkozercyJAJEK1 SZKL. CUKRU2 ŁYŻKI KAKAO2 ŁYŻKI OLEJU1 ŁYŻECZKA PROSZKU1 SZKL. MĄKIMASA ŚMIETANOWA;******************************0,5 L KREMÓWKI 30 %3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1.Białka oddzielić od żółtek, 2.Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3.Dużą blaszkę taką(...)ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6.Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki. 8.Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę
Sama słodycz i szczypta chiliMielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy
Poezja smakuTradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła(...)łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy przez
Walijskie Pichceniewałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem(...)stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta), skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę możemy przygotować sobie poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Wykonanie ciasta
Walijskie Pichcenieśmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki.1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią cały tort. Do 2 masy dodajemy barwnik pomarańczowy i przekładamy do woreczka z ozdobną tylką #233.Schemat wykonania dekoracji tortu przedstawiam na rysunkach ;). 1. Tort pokrywamy warstwą białej gotowej masy tortowej.2. Małe koła przedstawiają dotknięcia tylki. Najpierw dekorujemy boki(...)tortu.3. Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu.4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą.5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej.6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową.Osobiście życzę smacznego
Malinowe Pocałunkijuż teraz 2 przepisy na potrawy iście egipskie: na Taamiję oraz w tym poście na Muhallabię.Muhallabia (Muhallebi, Mihallabiya) jest to niezwykle słodki pudding ryżowy z wodą pomarańczową lub różaną. W Egipcie podaje się go z pistacjami.Spacerując wzdłuż Morza Czerwonego lub Śródziemnego, możemy kupić Muhallebi w najbliższej ahle (kawiarni) i delektować się nim przy filiżance pysznej kawy(...)poczułam się jak nad brzegiem morza..Składniki na 2 pucharki:2 szklanki mleka3 łyżki cukru brązowego1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)PistacjePrzygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją. Wlewamy wodę pomarańczową i kontynuujemy mieszanie przez
CzarnawisienkaJedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu(...)krem jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas
Kulinarny Pamiętnik2białka8 łyżek cukru +1 łyżka1/4 szklanki mąki pszennej8 dag masła1 łyżka porto2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu cytrynowego Białka lekko roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać.Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić.Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać.Blachę do pieczenia wysmarować masłem(...)stop. od 3-5 min. Podejrzeć po 3 min, aby nie przypalić.Gorące ciasteczka nakładać na wałek do ciasta lub inny walec i pozostawić do ostygnięcia.Otrzymamy słodkie, z pomarańczową nutą, chrupiące dachóweczki
Kulinarny karnet Christopherachochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich 60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc. Orzechy(...)zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę. Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii
Kulinarny karnet ChristopheraOrange dessert on ice. Składniki. 1 pomarańcza 100ml śmietany kremówki 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem(...)kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony. Podałem na lodzie
Kulinarny karnet Christopherałyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej(...)razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale smarujemy lukrem i posypujemy drobno posiekaną skórką pomarańczową. Źródło ,,domowe wypieki
Apetyczna babeczkaDzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C
Apetyczna babeczkapodanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki:ciasto:60 g kakao200 ml wrzącej wody90 g masła200 g cukruszczypta soli2 jajka150 g mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia70g czekolady gorzkiejmasa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone100 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudruskórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowanaaromat pomarańczowyWykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę(...)zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy) Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata temu był sernik z migdałami. W tym roku przygotowałam sernik kajmakowy z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale(...)szkl. cukru. Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 budynie śmietankowe, olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, krojoną skórkę cytrynową i pomarańczową i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy całość do podłużnej formy wyłożonej ciastem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni Pączki z konfiturą z róży Gniazdka pomarańczowe Eklerki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki soli 75 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka drożdży suszonych Nadzienie: 10 dkg rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g drobnego cukru 25 g roztopionego masła Syrop: 50 g cukru pudru 60 ml wody 1 łyżeczka wody pomarańczowej Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiać około(...)około 40 min.Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni .Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną. Rodzynki sułtańskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor
Moje domowe kucharzeniewww.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię(...)cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki posiekanej czekolady (ja użyłam mlecznej z kawałkami batoników Daim) pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier
Mania Gotowanianiego brać ;)Przepis z zeszytu mamy. Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny 25 dag cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rodzynki skórka pomarańczowa esencja pomarańczowa 2 opakowania herbatników Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg(...)ucierać dalej dodając po jednym żółtku. Do masy serowej dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika
Pasja Smakuswych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas. Polecam(...)białego maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g orzechów włoskich- 100g migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego
Smaczne Zdrowemasy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda(...)cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż
Ala piecze i gotujejajek- 25 dag mąki- 25 dag margaryny- 25 dag cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao- garść rodzynek- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowejNa lukier:- odrobina soku pomarańczowego i cukru pudruPrzygotowanie:Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając po jednym jajku oraz porcjami cukru i mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu masę dzielimy na dwie części(...)jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy
Zainspirowana w kuchni