pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:6/67)

Kaczka pomarańczowa. 206

Skladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól

Kuchnia Łukasza
Babka czekoladowo pomarańczowa 120

Dzisiaj i jutro terroryzuje i okupuje przestrzeń kuchenną. Każdy od tej pory do końca tygodnia będzie tam wchodził na własną odpowiedzialność czyli musi się liczyć z

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffiny pomarańczowe 120

Cześć :) Przepraszam za chwilową nieobecność, ale widzę, że mój kochany Mąż też coś upichcił - swoją drogą, oboje prowadzimy ten blog, w większości ja piekę i fotografuję

Pora coś zjeść
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 161

Najwyższy czas, aby w końcu pojawił się przepis mojego urodzinowego tortu. Wszystko szło nie tak. Truskawki w ciągu nocy jakimś cudem spleśniały, nie mogłam kupić nowych

Blondynka Gotuje
Rolada pomarańczowa 250

Ostatnio mało ciast piekę co na pewno już zauważyliście. Jakoś mniej słodyczy jemy a różne zawirowania nie sprzyjały spotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do

Smaczna Pyza
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 149

Pomarańcza i czekolada to połączenie, które smakuje chyba każdemu łasuchowi, ja postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych małych słodkości :)Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej- 1 kostka

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu 169

Trochę chyba przekombinowaliśmy i wyszła sałatka skomplikowana :-) Trudno się jednak powstrzymać, kiedy ma się tyle świeżych i pachnących produktów i oczywiście na coś chęć... Składniki główne

Delicious Titbits
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 158

pyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny szparagowy smak, tło z mocnego bulionu warzywnego i wyrazisty smak pomarańczowego pieprzu na koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja.                  Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie,  emanuje jakąś elegancją(...)nadaje się znakomicie na pierwsze danie na uroczystych obiadach. Śmiem twierdzić, że moja, z odrobiną nieco ekstrawaganckiej przyprawy, jaką jest pomarańczowy pieprz może przyćmić nawet danie główne! ;) A jak ktoś nie wierzy, niech sam ugotuje i spróbuje. Smacznego! :)                 P.S. Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt

Kuchnia Prezydentowej
Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym 336

Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru(...)jego  słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy, podobny syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych, czy Kefirowej panna cotta, tamten był jednak przygotowany z dodatkiem cukru.Jednak jeśli ktoś uważa, że deser jest za mało słodki, to można go osłodzić odrobiną cukru brzozowego, który poleca Konrad Gaca w swojej książce stosować jako zamiennik zwykłego cukru.Podałam deser w szklanych ozdobnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 174

świecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w  w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby  SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie ok 10szt- mąka graham 1 szklane(...)dodaję masło i mieszam po czym wciskam sok z wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego  z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam masę serową zwijam naleśnik w sakiewkę podaję z sosem pomarańczowo- rozmarynowym- Sakiewki są pyszne na ciepło

Basia w kuchni
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 180

nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki-motylki BasJulowe pasje Wielkanocna babka czekoladowa Bitter Honey Dekadenckie muffiny śliwkowe z soczewicy Brunetka w kuchni Babka jogurtowa z kardamonem i pomarańczową nutką Muffiny z bananami i masłem orzechowym Cafe Amaretto Babka cytrynowa z makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka(...)Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżoweMiętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne-czarymary Muffiny z niespodzianką Kuchenne Łasuchowanie Potrójnie szampańskie babeczki Babka snickersowa Kuchenne zapiski Edyty Zrolowana babka drożdżowaBabka

Moje domowe kucharzenie
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 154

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku :) ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe

Moja Delicja
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 189

przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości.  Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej.  Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która(...)przekazała nam do przetestowania swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży  3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort czekoladowo – pomarańczowy 279

Zapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć(...)pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta

Mała Cukierenka
Czekoladowa tarta dyniowa 265

Czekoladowa tarta dyniowa to kolejny na moim blogu wypiek z wykorzystaniem dyni. Nad zaletami tej cudownie pomarańczowej jesiennej królowej rozpisywałam się przy okazji purée z dyni (przy składnikach w poniższym przepisie znajdziecie odnośnik do tamtego posta), więc nie będę się już powtarzać. Napiszę tylko, że tarta jest pysznie czekoladowa, a dynia nie jest wyczuwalna w smaku, choć dla oszczędzenia czasu(...)sobą komponuje, jest pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy

Smakołyki Bereniki