Zainspirowana roladą jabłkową, którą zrobiłam dwa posty dalej, postanowiła dokonać eksperymentu na dyni i pomarańczy... efekt to pyszna rolada o smaku pomarańczowym. 300 g. dyni 2 pomarańcze cukier do smaku 4 jajka 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Dynie zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)pomarańczy zdjąć skórkę i wyfiletować, pokroić na drobne kawałki, dodać do dyni, wymieszać i ewentualnie dosłodzić. Na dużą wyłożoną pergaminem blachę wyłożyć równomiernie masę dyniowo-pomarańczową. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką
Jadło i czytadłoszklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 80 g masła 1 jajo 1 żółtko 200 g półtłustego sera twarogowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki miodu kilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Mleko podgrzać do ok. 30 stopni Celsjusza. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)masła i przestudzić. Gdy drożdże wyrosną, dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1/2 szklanki cukru i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać aromat pomarańczowy i przestudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Wtedy przykryć je ścierką i odstawić na 1 godzinę go wyrośnięcia. W drugim naczyniu rozgnieść widelcem
W SMAKWalentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej? Biszkopt: Tortownica 21x22 cm (serce) 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem(...)Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy na sztywno
VioletoweKucharzenieposmarowania kratki MASA SEROWA: 500 g białego sera trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru 120 g masła 3 jajka skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny mała łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki mąki pszennej 2 garście drobnych rodzynek CIASTO Mąkę przesiać do miski. W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem (wszystkie składniki wzięte(...)Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Blachę o wymiarach 23×34 cm wyłożyć papierem
UgotujmyTo.plbatatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański. Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor
SzczyptaSmaQdnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier 1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę. 2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko(...)Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:) Inspiracja
Kto ugości moich gości?piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie i lekko stwardnieje. Smacznego. Drugi przepis na marchewkowe ciasto bezglutenowe o zapachu pomarańczowym. Potrzebne nam będą : 250 g marchewki (3 średnie marchewki), 1 pomarańcza, 5 jajek, 20 g masła, 200 g cukru, 200 g drobno sproszkowanych migdałów (można zamiast wziąć(...)umyć i drobno zetrzeć marchewki. Wymyć pomarańczę, zetrzeć jej skórkę. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem. Dodać marchewkę (drobno startą), dołożyć drobno zmielone migdały i startą skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dołożyć do masy ciastowej. Ciasto przełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy i włożyć do piekarnika na 50 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata
MODA NA BIOSzybka, potreningowa sałatka przygotowana z resztek kurczaka w sosie pomarańczowym :) Jeśli nie macie pod ręką gotowego kurczaka możecie przygotować go według własnych upodobań, ale tą wersję bardzo polecam, ze względu na bogaty smak. Upieczone mięso dobrze przechowuje się w lodówce i daje duże możliwości wykorzystania w różnych posiłkach w ciągu tygodnia. Wystarczy upiec je raz i cieszyć się smakiem przez(...)wiele dni :) Przepis nie jest ani troszkę odkrywczy, a;e sałatka tak ładnie się prezentowała, że musiałam ją uwiecznić :) Składnik : kurczak w sosie pomarańczowym lub inny przygotowany według upodobań garść miksu sałat oliwa z oliwek oregano pół kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe Sałatę umieścić w misce. Mięso pokroić na kawałki, położyć na sałacie. Wkroić pomidorki, polać oliwą i doprawić
Chocolate Muffin Blogracji tego, że siedzę w domu z zapaleniem oskrzeli „dogadzam” sobie sokami i musami owocowymi. Dzisiaj przygotowałam ekspresowy mus pomarańczowo-jabłkowy z 2 pomarańczy i 1 jabłka, bez dodatku cukru, w przypadku diety odchudzającej jak znalazł. Do wyciśnięcia soku i przygotowania musu z jabłka wykorzystałam elektryczną wyciskarkę do cytrusów. Ale można poradzić sobie inaczej, sok z pomarańczy można(...)wycisnąć ręcznie, a jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach- efekt będzie taki sam tylko, że to wolniej trwa. Smacznego. The post Mus pomarańczowo-jabłkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCudowny, błyskawiczny obiad lub kolacja :) Kruchy, soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :) Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Chocolate Muffin Blogobiedzie. Zawiera ono alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody 20 dag cukru sok z połowy cytryny laska wanilii 4 goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka z laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki
Gosia gotujemasła 150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Masa makowa: 300 g suchego maku czubata łyżka skórki pomarańczowej 100 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki masła aromat migdałowy 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: 1 zółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem(...)odstawić na minimum 1 godzinę. Odsączyć z wody na sitku i przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać rodzynki,skórkę pomarańczową, pokruszone orzechy, roztopione masło, cukier, miód i aromat migdałowy. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Masło posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie utrzeć zółtka
Gosia gotujemasła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli Beza: 4 białka 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: truskawki mrożone malny gwiazdki czekoladowe listki melisy Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę i cukier, godać(...)termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez około 10 minut. Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski, dodać pokrojoną skórkę pomarańczową. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką
Gosia gotujeNiecodzienne ciasteczka przygotowane bez użycia mąki. Ciekawe w smaku, mocno czekoladowe z aromatyczną skórką pomarańczową... Polecam! Składniki: 75 g posiekanej czekolady gorzkiej 120 g masła 200 g płatków owsianych 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 jajko skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy (jak przygotować skórkę na dole przepisu tutaj ) Masło, czekoladę, cukier i miód rozpuścić w garnku. Jeszcze ciepłe(...)Wyjąć i ostrym nożem pokroić na plastry 1 cm. Nadać okrągły kształt ręką. Piec ok. 20 minut 180*C. Po tym czasie wyjąć, na każde ciasteczko nałożyć odrobinę skórki pomarańczowej i piec jeszcze 4 minuty. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy(...)przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem. Warzywa posypujemy koperkiem, igiełkami tymianku, dodajemy do nich listki bazylii
Moniki Smakołyki