pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:25/67)

Lody, lody dla ochłody 176

lody morelowe Lody zurawinowe Domowe lody żurawinowe Lody rabarbarowe Lody rabarbarowe Lody truskawkowo-jogurtowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Lody pomarańczowe Domowe lody pomarańczowe

Kulinarne przygody Gatity
Delikatne babeczki cytrynowo-sernikowe 254

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) cukier puder do posypania gotowych babeczek opcjonalnie: odrobina naturalnego, różowego barwnika spożywczego w proszku 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. 2. Masło rozpuszczamy(...)studzimy. 3. Do drugiej miski przelewamy masło, wbijamy jajka, dodajemy sok i skórkę z cytryny- dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy, przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy. 5. Ten krok możecie pominąć, ja natomiast chciałam zobaczyć efekt dodania odrobiny (czubek małej łyżeczki) naturalnego

kuchnia do kwadratu
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn 226

Dynia piżmowa odmiany Muscade de Provence - piękna prawda?  Ma okrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę!   Carpaccio z dyni Muscade   Na jedną porcję:  - 40g - 7 plasterków dyni(...)najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć ją wrzątkiem przez 2-3 minuty, po czym mocno schłodzić. Zachowa przy tym swój piekny pomarańczowy kolor.   2. Do carpaccia przygotowujemy sałatkę:  opłukaną rukolę łączymy z listkami świeżej mięty, porwanymi płatkami i listkami z nasturcji. Mieszamy z oliwą i octem balsamicznym - delikatnie, by nadać

Sajkofanka smaku
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 176

oryginalnym przepisie było dla mnie zdecydowanie za dużo cukru. Sernik robiony tym sposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo i nie opada :) Kremowy sernik Davida Lebovitza 5. Babka pomarańczowa to takie trochę odejście od tradycji ;) Mocno wilgotna, najlepsza z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy :) Babka pomarańczowa 6. Sernik wiedeński, czyli bez spodu, takie jego założenie podobno, choć nie raz spotkałam

Kraina Tysiąca Smaków
Truskawkowa fantazja 124

serka. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy ją drugim biszkoptowym plackiem.  Masa śmietankowa: pół litra śmietany tortowej 1 śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki

Salonik smaków
Andruty przekładane masą czekoladową 357

uwielbiają wafelki z kremem. Postanowiłam więc mój stary sprawdzony przepis i zrobić im takie domowe wafle przekładane pysznym czekoladowym kremem. Krem na bazie mleka w proszku i odrobiny aromatu pomarańczowego nadał waflom naprawdę niezwykłego smaku... Składniki: 250g masła,  3/4 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  2 łyżki kakao,  1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku(...)kilka kropel aromatu pomarańczowego,  paczka kwadratowych wafli andrutów. WykonanieDo garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Dodać kakao oraz kilka kropel aromatu. Lekko przestudzić.Mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku.Letnią masą przekładać wafle, docisnąć, najlepiej obciążyć deską i odstawić na godzinę.Pokroić np. w kwadraty

Z miłości do słodkości
Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 125

jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru pudru  40 g ryżu 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki blanszowanych migdałów łyżeczka brązowego cukru   Wykonanie:Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu i  mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy(...)ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej patelni podprażamy migdały, po czym siekamy drobno. Ryż przekładamy do filiżanki do cappuccino

Gorący kąsek
Panforte - włoski piernik 569

muszkatołowa.  Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę(...)migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu

Chilli Czosnek i Oliwa
Long Island Iced Tea-drink 194

gin15 ml Triple Secokoło 100 ml pepsi lub colaokoło 20 ml soku pomarańczowegolimetki lód Wykonanie:Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi.Na zdrowie

Smaki Edyty
ZUPA BOUILLABAISSE 212

trudno uwierzyć, że kiedyś była prostą zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki ryb są dowolne, co kto lubi(...)pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy

Smaczne Zdrowe
Rolada z indyka z żurawiną i morelami 177

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Filet z indyka z nadzieniem z suszoną żurawiną, morelami, kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Podana z kuskusem oraz sosem z jabłek, pora i soku z pod pieczenia mięsa, który wymyśliłam na szybko. Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i smakuje. Mięso wyszło soczyste

Marta Gotuje
Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami 164

mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować(...)przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać do masy skórkę pomarańczową. Masę twarogową wylać na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika. 180°C. Piec około 60 minut. Sernik nakryć pozostałym blatem. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzić  w lodówce przez

Mania Gotowania
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 321

kukurydzianej (u mnie Kupiec) 150g mąki pszennej razowej (lub np. tortowej) 200g cukru 4 jajka ok 100ml oleju 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy

Ze smakiem i z pasją
Deser ze świeżym ananasem 201

świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3 Składniki na 4 desery: 250 ml kremówki 30 % 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki ksylitolu/cukru 1 dojrzały ananas 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej 3 pełne łyżki płatków migdałowych  3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem. Na końcu dodać serek mascarpone i krótko zmiksować ze śmietaną na małych obrotach(...)Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Powinny bardzo lekko się przyrumienić, jeśli przegapimy ten moment płatki będą gorzkie. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do pucharków nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej, następnie po warstwie masy śmietankowej i kawałków ananasa, posypać płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wiórki przykryć kolejną warstwą masy a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa i znów posypać płatkami migdałów

Ze smakiem i z pasją
Babkowa Pani Dynia 147

szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki, proszek i sodę(...)niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut

Mia Cucina Sofieta