masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami
Luźna Kuchniałyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kubek kaszy jaglanej 1 kubek wody 1 kubek mleka 0,5 kubka mąki kukurydzianej 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe dymka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie: kaszę gotujemy w mleku i wodzie, na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia paprykę kroimy w kosteczki, dymkę
Luźna Kuchniarobiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz
Luźna Kuchniamąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy
Luźna Kuchniawrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę w piórka i dorzuć do kiełbasy (w międzyczasie powinien wytopić się z niej aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy). Zagotuj wodę na makaron, posól i gotuj penne 2 minuty krócej niż mówi informacja na opakowaniu (makaron dojdzie potem jeszcze z sosem). W tym czasie
Chilli Czosnek i OliwaCiasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka. Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu
Salonik smakówMasło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt
BaRepaspomarańcze Rozmrożony szpinak przekładamy do blendera, jeżeli szpinak jest świeży, wcześniej go myjemy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do blendera dodajemy banana pokrojonego na 2-3 części i wlewamy sok pomarańczowy. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty. Smacznego! wersja z jabłkiem
bistro mamasię ono z naturalnego jogurtu, owoców i domowej granoli. Na blogu znajdziecie różne przepisy na granolę czy też musli ( granola pięć zbóż , musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli , pomarańczowe musli z żurawiną) . Serdecznie Was zachęcam do jej własnoręcznego przygotowania w domu, będziecie mogli wyeliminować z niej niepotrzebne wypełniacze i konserwanty, które znajdują się w większości gotowych produktów. Przepis
Kulinarne przygody Gatityjajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić
Kuchnia BeatyDlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu, skąpaną w pomarańczowej łunie zachodzącego słońca..na zewnątrz słychać cykady świerszczy, a w środku widać krzątającą się w kuchni pulchną gosposię, przygotowującą gorące smakołyki dla wracających do domu, wygłodniałych domowników. Ha, wyobraźnia potrafi ponieść! Ale wierzcie
Gotowanie to kochanieWyrośnięte ciastka smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 st.C z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął w zawrotnym tempie. Szczególnie sobota była intensywna! Razem z Brownie z orzechami i wiśniami odwiedziliśmy Wujka Olka w nowym mieszkaniu, potem moją babcię czyli Prabcię
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów margaryny (u mnie Kasia) 30 gramów świeżych drożdży 500 gramów masy makowej (u mnie kupna z rodzynkami i skórką pomarańczową) Margarynę roztopić i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtemperaturze 180 stopni góra - dół. Śmietankę i śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej kostki czekolad i kakao. Mieszamy i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę pomarańczową. Jajko z cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę i cały czas mieszając dodajemy ją do naszej masy czekoladowej. Banany kroimy na pół-plastry, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy
BaRepas