zainteresował mnie przede wszystkim rozdział "Być fit po świętach", a w nim pomysły na lżejsze dania świąteczne. Wśród pomysłów Konrad Gaca przedstawił przepisy m.in. na: karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci
Pasja Smakupieczenia. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki.Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny
Ala piecze i gotujeczekam na Wasze komentarze.Czas przygotowania: 50 min.Składniki na ok. 30 plackówKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na placki warzywne:5 średnich ziemniaków1 cukinia1 bakłażan1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 pomarańczowej papryki3 jajka1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartej1/2 szklanki mleka1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 cebula250 ml śmietany 18%1 łyżka klarowanego masła1 łyżka
kulinarnyJapłaska łyżeczka soliSKŁADNIKI na sos do pizzy:500 ml przecieru pomidorowego1/2 cebuli1 ząbek czosnku1 łyżeczka oreganosól, pieprzDodatki do pizzy:150 g tartego sera mozzarella12-15 plasterków salami1/2 czerwonej papryki1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki5 pieczarekświeża bazyliaPRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy:Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy na ok. 5-10 min. aż na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Oznacza
kulinarnyJazjeść śniadanie, a przy tym wszystkim uraczyć się jakąś niespieszną lekturą. Dzisiejsze śniadanie, jak na moje ostatnie zapędy, bardzo, bardzo skromne. Świeże pieczywo z twarożkiem z rzodkiewką i herbata pomarańczowo-imbirowa. Ta ostatnia może bardziej wskazana na zimne wieczory, ale co mi tam.Podejrzewam jednak, że to niezwykła Dżenneta przykuła Waszą uwagą. Rozczaruję mym podstępem tych, którzy myśleli, że to jakiś
W kuchni wieczoremczego mamy tony cukru pudru ;)Składniki:ciasto250g mąki pszennej tortowej120g schłodzonego masła100g cukru1 jajkokrem300g waniliowego serka homogenizowanego100g serka mascarpone50g cukru1 łyżeczka esencji waniliowej3 jajka + 3 żółtka (stąd ten piękny pomarańczowy kolor)na wierzchmalinyborówki amerykańskiepiana z 2 białek + 3 łyżek cukru pudruSposób przygotowania:Jeśli macie malakser, a ja od niedawna mam to szczęście, to wsypujemy mąkę i cukier i pokrojone
W kuchni wieczoremPrzepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam bez. Dodatkowo bułeczki obtaczałam w cukrze waniliowym i posypałam nim na górze owoce.Z podanej ilości składników wyszło mi 5 bułek. Choć zazwyczaj w moim mieszkaniu ciasta rosną bardzo szybko, tym razem drożdżówki się nie spieszyły
W kuchni wieczoremszklanki cukru pudru200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka z pomarańczycukier do posypania wierzchuświeże truskawkiSposób przygotowania:Żółtka ubić mikserem z cukrem aż zmienią kolor na kremowy. Dodać skórkę pomarańczową i śmietanę, ubijać dalej. Wlać do kokilek do 1/2 wysokości.Piec 20-25 minut na górnej półce w piekarniku w temperaturze 140 stopni.Podawać od razu, z truskawkami lub innymi
W kuchni wieczoremWitajcie po wakacyjnej przerwie :) Dziś mam dla Was coś specjalnego. Perliczkę smażoną w głębokim tłuszczu z aromatycznym pomarańczowym sosem. Sosu wychodzi sporo, więc postaram się dla Was niebawem przygotować jeszcze jeden przepis, w którym go wykorzystamy. Wracając jednak do perliczki, jest to proste danie dla dwóch osób i raczej nieskomplikowane w przygotowaniu. Dobre do zaserwowania w weekend lub na kolację
W kuchni wieczoremjako jedyna przetrwała przeprowadzkę i moją niekonsekwencję w podlewaniu ziół ;) O europejskich znakach jakości na pewno słyszeliście: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. To te pomarańczowo-żółte lub granatowo-żółte kółeczka na opakowaniach:Obecnie oznaczenia te znajdziemy na 1248 produktach z 32 krajów. Już po tej liczbie widać, że to nie tylko kraje Unii Europejskiej
W kuchni wieczoremmiodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj w gazecie przepis na taką tartę z burakami. Zapewne tę wersję też wypróbuję. Dziś jednak na pomarańczowo.Składnikiok. 5 dużych/średnich marchewek obranych i pokrojonych w ćwiartki3 gałązki świeżego tymianku2 łyżki masła1 łyżka mioduszczypta soliciasto francuskieSposób przygotowaniaIlość marchewek możemy sprawdzić układając je w formie do tarty
W kuchni wieczorempolewamy niezgrabie połową ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego
Słodkie Przyjemnoścismaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150 g masła150 g cukru trzcinowego5 jaj50 g orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść orzechów laskowychSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie
Słodkie Przyjemnościsezam i płatki owsiane. Daktyle, ananasa i morele kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy resztę suchych składników i wszystko mieszamy. Do suchej mieszanki dolewamy sok pomarańczowy i miód, mieszamy a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościteraz) - tak aby zakryć dno, następnie dodajemy połączone wcześniej musli, które następnie zalewamy kolejną warstwą jogurtu.Na wierzch każdej miseczki wrzucamy kilka poduszeczek z nadzieniem - u mnie z galaretką pomarańczową. Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemności