Znów ogarnęło mnie muffinkowe szaleństwo! Czekoladowe … kakaowe …. śmietankowe … z truskawkami … i słodkim kremem – każde zajadam z wielką przyjemnością! Robi się je błyskawicznie … a cały ich urok polega na fajnym ozdobieniu!Dziś mam dla Was przepis na kakaowe przepysznym kokosowym kremem!Polecam! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier(...)polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość mieszamy bez przerwy, żeby
Ostra na Słodkobył tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA(...)tylko delikatnie kropimy po całości!Smarujemy warstwą kremu.Przykrywamy drugim blatem.Smarujemy warstwą kremu.Przykrywamy ostatnim blatem.Cały tort ( łącznie z bokami ) smarujemy resztą kremu.Ja na posmarowanie całości zostawiłam mniejszą ilość kremu , ponieważ tort musiałam transportować kilkanaście k. w upale.Wy jeśli przygotujecie go dla siebie w domu , śmiało możecie posmarować większą ilością.Obsypujemy dokładnie podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosu.Zostawiamy
Ostra na Słodkopodany z ziołowymi naleśnikami.Aksamitny krem serowy z dodatkiem suszonych pomidorów przywodzących na myśl toskańskie słońce,podany z pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu! Zupa jest niesamowicie sycąca!Niesamowicie aromatyczna , dzięki dodatkowi suszonych pomidorów!I niesamowicie smaczna , dzięki świetnie skomponowanym składnikom! SKŁADNIKI:KREM:-serek topiony złoty ementaler – 300 g-czosnek – 2 ząbki-cebula(...)NALEŚNIKI:Mąkę miksujemy z mlekiem,jajkiem,solą i posiekanymi ziołami.Dodajemy olej i dokładnie mieszamy ( dodatek oleju sprawi,że nie trzeba już dodatkowo natłuszczać patelni).Smażymy średniej wielkości naleśniki.KREM :Cebulę i czosnek drobno siekamy.Podsmażamy na 2 łyżkach oleju smakowego.Dodajemy do gotującego się bulionu.Odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone serki topione.Mieszamy do momentu rozpuszczenia,a następnie miksujemy blenderem
Ostra na Słodkozupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania!____________________________________________________________________________________________Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków.Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się(...)blaty.KREM CZEKOLADOWY:Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia.Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i masło.CAŁOŚĆ:Tortownicę wykładamy folią spożywczą , wkładamy 1 blat.Smarujemy po całości frużeliną z czarnej porzeczki.Polewamy połową kremu czekoladowegoPrzykrywamy kolejnym blatem , smarujmy frużeliną , polewamy kremem.Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny.GANACHE:Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zalewamy nią drobno posiekaną
Ostra na SłodkoWczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi kremami, ani przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta(...)łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtka3 łyżki cukruDodatkowo:4 nektarynki1 serek mascarpone (250 g)100 ml śmietanki 30 %1,5 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Krem pâtissière:Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser
Oryginalny smakTiramisu – lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość(...)moim synem. Również i moja, już prawie roczna córeczka jest coraz bardziej ciekawa zamieszania na kuchennym blacie. Tym samym rąk do pomocy przy wypiekach niebawem przybędzie. Mama ubijała krem a syn moczył biszkopty w kawie. Efekt końcowy bardzo nas zadowolił. Zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie do tej pory jadłam. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% lub 48% 250 g serka mascarpone
Made By Mom And Sonpolskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki(...)zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne, klasyczne babeczki, mięciutkie, cytrynowe, nadziane marmoladą. Krem który zrobiłam to zdecydowanie mój ulubiony krem do cupcaków. Jest lżejszy od typowych kremów maślanych czy tych na bazie mascarpone. Jedyny jego minus to trwałość. Krócej utrzymuje się na babeczka, trzeba je przechowywać w lodówce, bo inaczej może nam spłynąć, nie jest również taki plastyczny jak inne kremy. Pomimo wszystko(...)dużym jego plusem jest mała kaloryczność (możemy użyć odtłuszczonego jogurtu greckiego). W smaku jest naprawdę rewelacyjny. Oczywiście jeśli dodamy odpowiednią ilość żelatyny krem będzie trzymał się lepiej. Przed nałożeniem na babeczki polecam schłodzić go naprawdę dobrze najlepiej w zamrażarce. Polecam!! Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym Składniki na około 10 muffinek
Mania Gotowaniakwiatu zbytnim sentymentem. Może dlatego, że w pamięci pozostało mi trochę pejoratywne skojarzenie: ” ale z ciebie mimoza ”.... Mimo negatywnych skojarzeń zapraszam na bardzo delikatny tort na bazie biszkoptu i kremu budyniowo-śmietankowego. Składniki na biszkopt(z górką) tortownica 22 cm: v 6 jajek v 160 g cukru v 150 g mąki pszennej(...)wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej śmietanki
Mia Cucina Sofietakilka razy. Nawet mój mąż widząc fikołkujące frittelle nimi się zachwycał:” Takie jak robiono u nas w domu: leciutkie, z dziurką w środku(na krem!) i samoprzekręcające się!” UFF, sprostałam wyzwaniu) Przy smażeniu należy zwrócić uwagę, aby nie smażyć za dużo na raz, bo będzie im ciut ciasno i się nie przekręcą) Jak nakazuje tradycja(...)rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis
Mia Cucina SofietaSKŁADNIKI biszkopt 4 jajka mąka pszenna 60 g mąka ziemniaczana 40g cukier drobny 60 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka kawa inka 1 łyżeczka krem masa kajmakowa 250 g + ok 20 g śmietana 30 % 330 g serek mascarpone 250 g śmietan-fix 14 g truskawki poncz napar herbaciany+ cytryna +cytrynówka polewa różana konfitura z płatków(...)opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić. Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem
Smaczne mojenaturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem śmietankowy: 100ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru ulubione owoce (u mnie mrożone maliny) Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 250g beżowej(...)dwie części jeśli chcemy uzyskać większy torcik, ja przecięłam na 3 części i wykorzystałam tylko dwie z nich, resztę zjedliśmy na sucho bo ciasto jest naprawdę pyszne) *** *** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem *** *** Jedną część ciasta zostawiamy w blaszce i smarujemy kremem *** *** Na krem wykładamy owoce
Blog z Apetytemletnim mogą go schładzać, jak np. chłodnik. Są łatwostrawne, co czyni je posiłkiem wskazanym dla osób po różnych operacjach i z problemami z przewodem pokarmowym. W zupie, szczególnie typu krem, można przemycić najmłodszym wiele wartościowych, choć mało lubianych produktów, jak np. strączki , brokuł, cebula… Są tanie! Dlatego jeśli nadasz sądzisz, że zdrowe odżywianie to katorga dla Twojego portfela, zacznij(...)ładunek glikemiczny . Wypróbuj je wszystkie! Zupa gołąbkowa – uczta dla całej rodziny Kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą Ekstremalnie prosta zupa bolońska Afrykańska zupa orzechowa Zupa cebulowa Krem z kalafiora z mlekiem kokosowym Zupa z soczewicy i pieczarek Krem cukiniowy z serem cheddar Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem Krem z dyni Jeśli masz ochotę skorzystać z sezonowych, przeciwzapalnych gotowych
Natka Pietruszkijeden pomysł, ale ten zrealizuję chyba pod koniec obecnego tygodnia. Do tego z kolei potrzebna jest dynia surowa, część Prowansji więc schowałam do lodówki, poczeka na swoją kolej. Zupa krem z dyni i imbiru wyszła dokładnie taka jak napisałam Wam na początku: słodka, trochę kwaśna, bezapelacyjnie pikantna. Na taką właśnie miałam ochotę. A, że pogoda obecnie nie rozpieszcza to sami(...)gdzie się tylko da. Grzanki spokojnie możecie zastąpić uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Podstawą jest tak naprawdę dynia i imbir. Kombinujcie, tutaj naprawdę jest spore pole do popisu. Zupa krem z dyni i imbiru poleca się na jesienne obiady. Na drugie śniadania, na kolacje, na co tylko chcecie. Jest tak pyszna, że dobrze wejdzie i w nocy. Zróbcie ją koniecznie
Kardamonovy