krem - 19817 przepisów (strona:181/1322)

CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM 3613

Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy(...)komunijnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha : 22×28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl KREM BANANOWY: * miękkie masło – 250 g * żółtko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan

Ostra na Słodko
Zupa krem z soczewicy przepis 116

prostych ludzi). Dania, które uważano za niegodne stołów szlachty czy możnowładztwa. Szczęsliwie współcześnie wyciągnięto ją z zapomnienia, a to za sprawą jej wyjątkowych własności dietetycznych. Oto prosty przepis na krem z soczewicy. Zupa krem z soczewicy przepis Potrzebne nam będzie : 250 g soczewicy, 1 marchewka, 1 cebulka, 20 g masła, liść laurowy, gałązka tymianku, małe opakowanie śmietany. Przepis: Drobno(...)listek laurowy i gałązkę tymianku). Można zjeść w tej postaci jako dodatek do dań np ryżu, albo … całość zmiksować, lekko zaciągnąć śmietaną, doprawić do smaku i mamy typową zupę-krem. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata   Zupa krem z soczewicy przepis is a post from: MODA NA BIO The post Zupa krem z soczewicy przepis appeared first on MODA

MODA NA BIO
Ciasto kajmakowe 204

budynie waniliowe (każdy na 0,5 l mleka) 3 szklanki mleka kostka miękkiego masła (takiego w temperaturze pokojowe) 400 ml śmietanki kremówki Odrobinę kakao do posypania wierzchu Przygotowanie kremu:  2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka (najlepiej takiego, w którym potem będziemy mogli miksować budyń na krem) i zagotowujemy. W połowie szklanki rozpuszczamy obydwa budynie. Gdy mleko już się(...)albo po prostu odstawiamy do ostygnięcia gdzieś w chłodne miejsce. Jak budyń całkowicie ostygnie rozmiksowujemy go na puszystą masę i dodajemy masło. Całość dalej miksujemy do uzyskania puszystego, miękkiego kremu. Przekładanie ciasta: Najpierw wykładamy warstwę herbatników. Na to połowę przygotowanego kremu budyniowego. Ponownie herbatniki. Teraz całą masę kajmakową. Herbatniki. Pozostałą część kremu budyniowego. Ostatnia już warstwa herbatników. Na samą górę

Jedzeniomania
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 183

dawna zapisane były ptysie  , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa .  Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g(...)szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny  1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia . W tym czasie masło się rozpuści.Dodać szczyptę

Malinowa Kawiarenka
Snikers 366

pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec jak ciasto kokosowe około 25-30 minut. Składniki na krem: 500 ml mleka; 16 g cukru waniliowego; 5 żółtek; 1 budyń śmietankowy; 3 łyżki cukru; 2 czubate łyżki mąki pszennej; 500 g masła; Wykonanie: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek(...)czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu

In my kitchen
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 253

jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić. Składniki na krem orzechowy: 200 g masła; 0,5 l mleka; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; 1 cukier waniliowy; 80 g cukru kryształu; 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka; Orzechy zalać(...)utrzeć. Do utartego masła dodawać przestudzony budyń  cały czas przy tym ucierając. Na koniec dodać przestudzone orzechy, wymieszać. Do masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu. Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać

In my kitchen
Pysznotka 219

Przygotowane wcześniej w dwóch formach ciasto posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 35 minut. Krem: 4 żółtka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 4 łyżki mąki pszennej; 375 ml mleka; 200 g masła; Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować(...)cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno

In my kitchen
Sernik 279

Kolejny rarytas Siostry Anastazji...pracochłonny, dosyć drogi, ale pyszny! Z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko seromaniaków, ale również tych, którzy uwielbiają ciasta z kremem czy z galaretką:) Myślę, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mogą być okazją, by zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis z książki(...)bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na pół i upiec dwa serniki w dwóch takiej samej wielkości formach. Piec w temperaturze 180 st.C około 40 minut. Składniki na krem: 250 g masła; 2 jaja; 4-5 łyżek cukru kryształu; kawa lub kakao do smaku; spirytus do smaku; Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną

In my kitchen
Krem maślany do dekoracji 132

Krem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić(...)Cukier puder przesiewamy przez sitko. Miksujemy z miękkim masłem i resztą składników, aż do uzyskania kremowej „białej” masy. Może to trochę potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło. Krem maślany bardzo dobrze nadaje się do pokrywania tortu , jeśli chcemy położyć na nim masę marcepanową, masę cukrową. Ma bardzo gładką konsystencję , dzięki czemu

Za drzwiami kuchni
Ciasto miodowe z brzoskwiniami 143

jakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki(...)płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem z kaszą manną: 3 szklanki mleka 300 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 8 łyżek kaszy manny sok z 1/2 cytryny brzoskwinie z puszki Mąkę połączyć z cukrem i sodą, dodać jajko, masło i miód. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem

Domowa cukiernia Ewy
Krem z brokułów 160

Dzisiaj publikuję przepis na zupę krem z brokułów. Zielony kolor i wyrazisty smak kremu z pewnością znajdą amatorów. A Wy lubicie zupy- krem? Krem z brokułów Składniki: 2 kostki bulionu, brokuł, cebula, płatki migdałów, woda, liść laurowy, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rosołki, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotujemy.  Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy(...)dodajemy do zupy. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę prażymy garść płatków migdałów, które następnie wrzucamy do zupy. Kiedy brokuł jest już miękki to doprawiamy naszą zupę i blendujemy. Krem najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.   Smacznego

paapilotkaa
NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2136

chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik! Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto ! Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie! Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę(...)przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g * cukier puder

Ostra na Słodko
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 177

Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na Krem z zielonego groszku, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT, który zasługuje na miano „Mojej Delicji” :) Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest banalnie prosty. Serwowała go Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach (sezon 8, odcinek 6). Teraz sami możecie poczuć się jak Mistrzyni Smaku(...)ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru). Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni

Moja Delicja
Babeczki z kremem malinowym 157

temu czekało na mnie i w tym roku też na nie liczę:)) A żeby nie było, że tak z pustymi rękami, mam w zamian słodką propozycję - kruche babeczki z kremem malinowym. Składniki (na 12 szt. babeczek) na kruche ciasto 225 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru Krem malinowy 200 g śmietanki(...)miski wsypać mąkę, kakao, wymieszać, dodać cukier, posiekane masło i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować krem - schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i ubijać do momentu połączenia się składników, pod koniec dodać sok malinowy. Krem przełożyć

pink envelope
Rolada z czekoladowym kremem 387

prostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony  kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę(...)stopni.  Piec około 15 minut.  Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować w ściereczkę i tak zostawić.  Krem czekoladowy - czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na bok by przestygła. Mocno schłodzoną

pink envelope

Proponowane wyszukiwania