Pyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtka3 łyżki cukruDodatkowo:4 nektarynki1 serek mascarpone (250 g)100 ml śmietanki 30 %1,5 łyżki cukru pudruPrzygotowanie:Krem pâtissière:Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser
Oryginalny smakTiramisu – lubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość(...)moim synem. Również i moja, już prawie roczna córeczka jest coraz bardziej ciekawa zamieszania na kuchennym blacie. Tym samym rąk do pomocy przy wypiekach niebawem przybędzie. Mama ubijała krem a syn moczył biszkopty w kawie. Efekt końcowy bardzo nas zadowolił. Zdecydowanie najlepsze tiramisu jakie do tej pory jadłam. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% lub 48% 250 g serka mascarpone
Made By Mom And Sonpolskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki(...)zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki białego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne, klasyczne babeczki, mięciutkie, cytrynowe, nadziane marmoladą. Krem który zrobiłam to zdecydowanie mój ulubiony krem do cupcaków. Jest lżejszy od typowych kremów maślanych czy tych na bazie mascarpone. Jedyny jego minus to trwałość. Krócej utrzymuje się na babeczka, trzeba je przechowywać w lodówce, bo inaczej może nam spłynąć, nie jest również taki plastyczny jak inne kremy. Pomimo wszystko(...)dużym jego plusem jest mała kaloryczność (możemy użyć odtłuszczonego jogurtu greckiego). W smaku jest naprawdę rewelacyjny. Oczywiście jeśli dodamy odpowiednią ilość żelatyny krem będzie trzymał się lepiej. Przed nałożeniem na babeczki polecam schłodzić go naprawdę dobrze najlepiej w zamrażarce. Polecam!! Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym Składniki na około 10 muffinek
Mania Gotowaniazapraszamy Lucynkę na każdą rodzinną imprezę :) Ogry mają warstwy, cebula ma warstwy i Lucynka też ma warstwy ;) Trzy blaty: z orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi oraz dwa "kremy", których przygotowanie jest banalnie proste. GWARANTUJĘ, ŻE TO CIASTO NIE MOŻE SIĘ NIE UDAĆ - nawet jeśli w pieczeniu ciast dopiero "raczkujesz". Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba(...)tylko chwilę, żeby składniki się połączyły, na najwolniejszych obrotach miksera. Przygotowanie nie wymaga dużo pracy, ale jest dosyć czasochłonne - trzeba przygotować spody, a każdy piecze się pół godziny, kremy robi się szybciutko, ale później trzeba jeszcze ciasto schłodzić. Z dobrych wiadomości: - w przypadku imprezy spody można przygotować nawet dwa dni wcześniej - będą nasączone wodą z cytryną i cukrem
Kraina Tysiąca Smakówkwiatu zbytnim sentymentem. Może dlatego, że w pamięci pozostało mi trochę pejoratywne skojarzenie: ” ale z ciebie mimoza ”.... Mimo negatywnych skojarzeń zapraszam na bardzo delikatny tort na bazie biszkoptu i kremu budyniowo-śmietankowego. Składniki na biszkopt(z górką) tortownica 22 cm: v 6 jajek v 160 g cukru v 150 g mąki pszennej(...)wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej śmietanki
Mia Cucina Sofietakilka razy. Nawet mój mąż widząc fikołkujące frittelle nimi się zachwycał:” Takie jak robiono u nas w domu: leciutkie, z dziurką w środku(na krem!) i samoprzekręcające się!” UFF, sprostałam wyzwaniu) Przy smażeniu należy zwrócić uwagę, aby nie smażyć za dużo na raz, bo będzie im ciut ciasno i się nie przekręcą) Jak nakazuje tradycja(...)rodzynkami od razu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis
Mia Cucina SofietaSKŁADNIKI biszkopt 4 jajka mąka pszenna 60 g mąka ziemniaczana 40g cukier drobny 60 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka kawa inka 1 łyżeczka krem masa kajmakowa 250 g + ok 20 g śmietana 30 % 330 g serek mascarpone 250 g śmietan-fix 14 g truskawki poncz napar herbaciany+ cytryna +cytrynówka polewa różana konfitura z płatków(...)opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić. Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem
Smaczne mojenaturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem śmietankowy: 100ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru ulubione owoce (u mnie mrożone maliny) Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 250g beżowej(...)dwie części jeśli chcemy uzyskać większy torcik, ja przecięłam na 3 części i wykorzystałam tylko dwie z nich, resztę zjedliśmy na sucho bo ciasto jest naprawdę pyszne) *** *** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem *** *** Jedną część ciasta zostawiamy w blaszce i smarujemy kremem *** *** Na krem wykładamy owoce
Blog z Apetytemletnim mogą go schładzać, jak np. chłodnik. Są łatwostrawne, co czyni je posiłkiem wskazanym dla osób po różnych operacjach i z problemami z przewodem pokarmowym. W zupie, szczególnie typu krem, można przemycić najmłodszym wiele wartościowych, choć mało lubianych produktów, jak np. strączki , brokuł, cebula… Są tanie! Dlatego jeśli nadasz sądzisz, że zdrowe odżywianie to katorga dla Twojego portfela, zacznij(...)ładunek glikemiczny . Wypróbuj je wszystkie! Zupa gołąbkowa – uczta dla całej rodziny Kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą Ekstremalnie prosta zupa bolońska Afrykańska zupa orzechowa Zupa cebulowa Krem z kalafiora z mlekiem kokosowym Zupa z soczewicy i pieczarek Krem cukiniowy z serem cheddar Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem Krem z dyni Jeśli masz ochotę skorzystać z sezonowych, przeciwzapalnych gotowych
Natka Pietruszkijeden pomysł, ale ten zrealizuję chyba pod koniec obecnego tygodnia. Do tego z kolei potrzebna jest dynia surowa, część Prowansji więc schowałam do lodówki, poczeka na swoją kolej. Zupa krem z dyni i imbiru wyszła dokładnie taka jak napisałam Wam na początku: słodka, trochę kwaśna, bezapelacyjnie pikantna. Na taką właśnie miałam ochotę. A, że pogoda obecnie nie rozpieszcza to sami(...)gdzie się tylko da. Grzanki spokojnie możecie zastąpić uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Podstawą jest tak naprawdę dynia i imbir. Kombinujcie, tutaj naprawdę jest spore pole do popisu. Zupa krem z dyni i imbiru poleca się na jesienne obiady. Na drugie śniadania, na kolacje, na co tylko chcecie. Jest tak pyszna, że dobrze wejdzie i w nocy. Zróbcie ją koniecznie
Kardamonovyciacho. Na początek upiekłam klasyczne dyniowe z surowej tartej dyni z dodatkiem cynamonu (to on sprawia, że ciasto nie ma takiego pięknego złocistego koloru), a później na wierzch dałam krem będący połączeniem serka kanapkowego i masy kajmakowej (pierwszy raz tak zrobiłam, ale na pewno to powtórzę, bo smakuje genialnie i jest bardzo prosty), a jakby tego było mało wszystko przykryłam(...)dodajemy mąkę z sodą oraz. Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej 400 g śmietankowego serka kanapkowego (typu almette) Serek i kajmak miksujemy ze sobą aż się połączą i powstanie gładki krem (mi to zajęło
Cynamonowe szczęściekilku dni, a w moim sercu zagościła wczoraj wieczorem wraz z mocniejszym podmuchem wiatru i tym wyczuwalnym chłodem. To okres, który lubi ciepłe, gęste i rozgrzewające potrawy. Dyniowe kremy, leczo czy ciasto marchewkowe. Nie ma innej pory roku, która tak mocno definiuje pomarańczowy kolor: na talerzu, za oknem i oby w sercach także nam było pomarańczowo, bo to taki(...)pozytywny przebłysk kilku chłodnych miesięcy, które są przed nami. Chociaż zdjęcie prezentuje pomarańczową zupę z dyniami ceramicznymi w tle, to obyście sobie nie myśleli, że to kolejny krem z dyni- na blogu przepisów na pyszne kremy jest całe mnóstwo. Dzisiaj mam dla Was .. marchewkę. Ukochane warzywo przez niemal wszystkich. Wiem (i mogłabym nawet takie statystyki prowadzić
Mango Papajamożna użyć gotowych, kupnych blatów biszkoptowych – potrzebne będą 3 sztuki czyli 1 opakowanie – można też upiec biszkopt dzień a nawet dwa dni wcześniej. Tak, można użyć kremu do tortu czy kremu karpatka w proszku z gotowca, ale ten od podstaw nie jest trudny do przygotowania. Tak można użyć gotowej polewy do ciast, ale ta na którą przepis zamieszczam(...)super błyszcząca. PRZEPIS BARDZO ŁATWY TORT Składniki: biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej galaretka: 1 galaretka pomarańczowa 150g mrożonych truskawek krem: 500ml mleka 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 200g masła polewa: 100g masła lub margaryny 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao Jak zrobić Bardzo łatwy tort
Dorota SmakujeSernik cytrynowy z lemon curd to podwójnie cytrynowa rozpusta. Niesamowicie kremowy, gęsty i treściwy sernik z dodatkiem soku z cytryn i najlepszy, słodko-kwaśny krem cytrynowy tworzą boski deser, którym przywołacie lato nawet w środku zimy. Pieczony sernik cytrynowy z lemon curd Przy serniku borówkowym przyznałam, że gdybym mogła wybrać tylko jedno ciasto, które miałabym jeść przez całe życie, byłby(...)słodko-kwaśne desery, to ten sernik cytrynowy z lemon curd jest właśnie dla Ciebie. Jest mocno cytrusowy, ale nie za kwaśny i ma idealną, aksamitną konsystencję. No i ten krem cytrynowy na górze… Nie sposób się w nim nie zakochać. Znajdziecie tu podwójną dawkę cytryny. W masie sernikowej pojawia się zarówno sok z cytryny, jak i skórka z cytryny
Na-talerzu.pl