nieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza(...)ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno
Kulinarne przygody GatityKokosowa wkładka: 5 białek 6 łyżek cukru 10 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i mieszamy z mąką oraz kokosem. Pieczemy około 20 minut. Krem kawowy: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy do momentu ubicia się na sztywno śmietany. Krem(...)partiami ostudzony budyń i pokruszoną chałwę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolną część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu. Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gustoładnie wygląda i dobrze się kroi. Sekretem jest, aby spędziło kilka godzin w lodówce, wówczas nabiera wszystkich poprzednio wymienionych cech. Gorąco polecam w sezonie truskawkowym. Blaszka 25x30 cm Składniki: Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 2-3 łyżki cukru Dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników(...)śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Krem waniliowy: Z podanych składników ugotować budyń i odstawić go do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość ucierać aż powstanie gładki krem. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować ze sobą na gładkie puree. Następnie dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać
My simple kitchenBrownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami - już samo słowo brownie brzmi pysznie! Gdy do tego dołożyłam masę jogurtową z delikatną ricottą i truskawki , powstało prawdziwe niebo w gębie, od którego ciężko mi się było oderwać! Z premedytacją wybrałam do masy galaretkę z niebieskich owoców - nadaje taki lekki odcień, przełamuje biel, efekt jest piękny (nie wiem, czy widać(...)pałaszują obok swój kawałek. Zawsze łatwiej mi z ciastami, niż z obiadem, bo porcji więcej, nie stygnie, itd. Zapraszam po przepis na obłędne w smaku, bardzo efektowne brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami , które w przygotowaniu jest bardzo proste. Polecam Ci je zrobić, a gdy już nacieszysz się smakiem zrób zdjęcie ostatniego kawałka i prześlij do mnie koniecznie
Kolorowy Przepisownikmurzynka z mikrofalówki ( klik ), a to kolejne ciastko, które jest tego dowodem! Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha! Polecam! (Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 300 ml) (*) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Zentis ) 2 łyżki(...)Targroch ) Dodatkowo: krem/bita śmietana do przełożenia (**) Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej z mlekiem - całość dokładnie połączyć. Następnie energicznie wmieszać krem czekoladowo-orzechowy. Później należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy. Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku
Di gotujejajka duże 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 150 g wiórek kokosowych sól szczypta Krem śmietanowo twarogowy: 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe(...)końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze 24*24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić. Krem śmietanowo-twarogowy: Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce
Ala piecze i gotujePrzepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji. Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5 sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)Tarta z morelami i migdałami . Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem: (jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji) 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki 30 % 100 g pistacji 1 całe duże jajko 30 g brązowego cukru 3 łyżeczki mąki
Rusty ForkDziś polecam Was wspaniały deser – krem pomarańczowy z kakaowym ciasteczkiem . Idealny w smaku i prostocie swojego wykonania. Krem pomarańczowy idealnie komponuje się z kakaowymi ciasteczkami. Można go podać w prezentowany przeze mnie dzisiaj sposób lub prościej – maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki(...)przekładamy mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i 4 łyżeczki cukru pudru, całość dokładnie mieszamy. Na dnie pucharka/szklaneczki wykładamy około 4 połamanych kakaowych herbatników, następnie nakładamy pomarańczowy krem, wbijamy dwa całe herbatniki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkitarta kokosowa tak bardzo się Wam podobała, że postanowiłem zrobić ją w nowej czekoladowo-truskawkowej odsłonie. Tym razem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty(...)sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód: 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 3 białka 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 500 g truskawek Krem waniliowy: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Spód W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, kakao, płynnym olejem kokosowym
Food Squaredomu. Można ją przechowywać dość długo a posypane lody, owsianka czy gofry z bitą śmietaną, smakują odświętnie. Roladę zrobicie szybko, bo jest prosta, tak jak i krem. Polecam ! Przepis na biszkopt zaczerpnięty z mojego nowego odkrycia- bloga Arabeski Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis 4 całe duże jajka 3/4 szklanki(...)upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę. Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zróbcie krem malinowy. Będziecie potrzebować : 400 ml śmietany kremówki (double cream) 1 galaretkę malinową 100 ml gorącej wody Około 300 g malin (użyłam mrożonych - nie rozmrażałam ich) Galaretkę rozpuścić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSzybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego(...)tymczasem zostawiam Was z tym pysznym deserem i zabieram się za kolejne truskawkowe propozycje 😊 Udanego dnia! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 roztrzepane jajko SKŁADNIKI NA KREM: 300 g śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej) 250 g mascarpone (bardzo zimnego) 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 300 g świeżych truskawek garść listków
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto to po prostu HIT! Nie okłamię Was mówiąc, że jest to moje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru, idealnie balansuje smaki. Sprawdzi się świetnie zarówno jako weekendowe ciasto do kawy, jak również jako świąteczny wypiek. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem ponieważ ciasto jest z dodatkiem miodu co sprawia(...)jest dość twarde i musi trochę zmięknąć pod wpływem kremu. Ciasto miodowo-śmietankowe Składniki: Cisato: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie cukru wanilinowego Krem śmietankowy: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie śmietanfixu Polewa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g) Dodatkowo
PatiGotujesuche ;/ Z kilku ziemniaczków przygotowałam chipsy. Kochani to był strzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe(...)ładny kolor), zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Ugotowane warzywa ściągamy z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy śmietaną i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Krem podajemy z posiekaną natką pietruszki i grzankami z serem. Smacznego Artykuł Fioletowy krem ziemniaczany pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujerodziną. Na śniadanie polecam delikatny torcik naleśnikowy o smaku czekoladowym, który zachwyci każdego członka rodziny. Jest prosty i bardzo elegancki. Torcik to blaty naleśników czekoladowych przełożone kremem czekoladowo orzechowym oblany płynną i słodką czekoladą. ~~SKŁADNIKI~~ NALEŚNIKI: jaja 2 szt. mleko 2 % 2 szkl. mąka pszenna 1 i 1/2 szkl. kakao prawdziwe 2 łyżki olej 2 łyżki proszek(...)pieczenia 1 łyżeczka cukier waniliowy 1 op. KREM: płatki Corn Flakes kakao i miód 4 szkl. jogurt naturalny gęsty 5 łyżek masło orzechowe 2 łyżki kakao prawdziwe 1 łyżka miód 2 łyżki serek naturalny śmietankowy 130 g. DODATKOWO: czekolada mleczna 100 g. śmietanka 12 % 4 łyżki ~~METODA~~ NALEŚNIKI Jaja wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek
Kuchnia PaulettesMimo że nie jestem fanką czekoladowych ciast to mi smakowało. Mokre ciasto, dobry krem, całość super. Polecam. Wykonanie ciasta – Jajka zważyć. Następnie odważyć mąkę, kakao, cukier i masło. Wszystkie produkty muszą mieć ten sam ciężar co jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do piecenia. Masło utrzeć z cukre na puszystą gładką masę. Jajka ubić powoli wmieszać do masła(...)wymiarach 17 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Do obydwu form wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Ostudzić ciasto. Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać do czekolady po łyżce serka mascarpone. Za każdym razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną
Kuchnia Pokoleń