krem - 19817 przepisów (strona:193/1322)

Bezglutenowe tiramisu truskawkowe 119

Tiramisu w wersji letniej, które szczególnie polubiły dzieci. Biszkopty moczone są w musie truskawkowym zamiast kawy i przełożone pysznym kremem z mascarpone. Pyszny i delikatny deser na każdą okazję. SKŁADNIKI na 6 porcji: 1kg truskawek 1 op. biszkoptów Savoiardi Nutrifree 250 g mascarpone 500 g śmietanki 30% cukier puder Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. 0,5 kg truskawek(...)truskawek pokrój w plasterki - kilka sztuk odłóż do dekoracji. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 4-5 łyżek cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem. Biszkopty przełam na pół i namocz w musie truskawkowym. Namoczone biszkopty układaj na dnie pucharków. Na nie nałóż po 2-3 łyżki kremu i po kilka plasterków truskawek. Ponownie nałóż

Kuchnia bezglutenowa
Torcik bezowy z kremem kawowym 175

Delikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki(...)narysowane koła. Piecz  1 godzinę w temperaturze 140ºC.  Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wszystkie składniki na krem kawowy umieść w misie miksera i ubij do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem podziel na 2 części i przełóż nim  blaty bezowe. Udekoruj świeżymi owocami.  Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym 134

Sernik jeżynowy na bezglutenowym ciasteczkowym spodzie. Delikatny, kremowy o jeżynowym smaku, znakomicie komponuje się z kawowym kremem. Wygląda jakby spędziło się nad wiele godzin, a tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Przepyszny! To jeden z tych serników, którymi nie da się tylko poczęstować.... SKŁADNIKI: spód: 200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree) 70 g masła, roztopionego(...)łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 200 g jeżyn Polewa:  300 kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Jeżyny do dekoracji Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj

Kuchnia bezglutenowa
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 158

była aksamitna, kremowa, bardzo delikatna i meeega smaczna. Do gotowej zupy (gorącej) dorzucam pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypuję rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii... Kostki sera stapiają się w gorącym kremie i cudnie ciągną... Kto woli bardziej konkretną zupę może dodać do kremu zamiast mozzarelli makaron lub ryż (tak zajada mój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula(...)blendera). Chwilę to trwa, staram się zblendować także pestki... Do zblendowanych pomidorów dolewam bulion (w zależności od tego jaki akurat mam, bywa warzywny, ale bywa też mięsny), oczywiście gdy krem jest dość gęsty. Moje malinówki były bardzo mięsiste, uzyskałam z nich super gęsty krem, który mogłam rozcieńczyć. Może się zdarzyć, że zupa będzie wodnista wówczas albo pomijamy bulion, albo zagęszczamy

Smaczne Zdrowe
Krem chałwowy a’la tiramisu z owocami 154

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem chałwowy a’la tiramisu z owocami Składniki – krem: Śmietana kremówka 30% - 600 ml Chałwa waniliowa – 300g Chałwa kakaowa – 300g Ser mascarpone – 500g Dodatkowo: Espresso – 1 filiżanka Podłużne biszkopty Owoce – maliny(...)pokrojoną w kostkę chałwę. Pozostawić na 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie chałwę zmiksować ze śmietanką i wstawić do lodówki na całą noc (8h). Po tym czasie krem wymieszać z mascarpone. W naczyniu układać warstwami krem – namoczone w kawie biszkopty – krem. Deser udekorować świeżymi owocami

Kuchnia Bon Appetit
Ptysie z kremem jaglanym 149

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ptysie z kremem jaglanym Składniki – ptysie: Mąka – 1 szklanka Jajka – 4 sztuki Masło – ½ kostki Woda – 1 szklanka Składniki – krem jaglany: Kasza jaglana – 1 szklanka Mleko – 2 szklanki Awokado – 1 sztuka Banan – 4 sztuki Kakao(...)jego pomocą wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy minimum 3cm. Ciasto piec w 200 stopniach przez 20-30 minut, aż będą miały ładny złoty kolor. Wykonanie – krem: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować na mleku z miodem i 1 bananem. Gdy kasza wystygnie, zmiksować ją na gładki krem z awokado i pozostałymi bananami. Do masy dodać kakao

Kuchnia Bon Appetit
pyszne ciasto kawowe bez pieczenia :-) 275

margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek. Powstałą miksturę(...)studzimy. Margarynę oraz masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę. następnie dodajemy małymi porcjami ZIMNY budyń. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę kawy crema. Wszystko miksujemy i nasz pyszny krem gotowy :-) Dno blaszki wykładamy folią aluminiową. następnie układamy warstwę waniliowych herbatników. Krem dzielimy na pół.  Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto krokodyle oczy 192

jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-)  Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta. Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje i bardzo fajnie smakuje :-) SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę. CIASTO:  -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku(...)śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4  szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła  -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier  waniliowy -3/4 szklanki cukru -3,5 szkl mleka POLEWA: -tabliczka czekolady deserowej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami 186

Ciasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet(...)Polecam, bo warto! składniki 275 g ciasta francuskiego ok 400 g wymieszanych malin i jeżyn  na krem: 1/2 szklanki (ok 120 g) śmietany kremówki (30%)  125 g sera mascarpone  ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  2 łyżeczki soku cytryny 2 łyżki ksylitolu lub cukr przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać

Stare Gary
Gorący kubek:Zupa-krem brokułowo-porowa 191

nadzieję, że niebawem dostanę nieco więcej energii i w końcu zabiorę się za dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo(...)zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego  łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Por (tylko łodygę

Aromatyczne Podróże
Krem ze szparagów 132

Krem ze szparagów wg. przepisu Ewy Wachowicz Składniki:  pęczek białych szparagów (mogą być również zielone)  1 l bulionu warzywnego  2 łyżki serka mascarpone  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól , pieprz , gałka muszkatołowa  Wykonanie:  Szparagi umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić(...)niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać

Aromatyczne Podróże
Rafaello na biszkopcie 274

razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta.  Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka(...)przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (35x25). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Wlać wymieszana masę

Monia miesza i gotuje
Creme brulee 217

prosty i wykwintny jednocześnie. W jego skład wchodzą śmietanka, cukier i żółtka, ale deser słynie przede wszystkim ze swojej karmelizowanej skorupki, która pęka za pierwszym zanurzeniem łyżeczki w słodkim kremie. Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże (oryginalne foremki, takie jak na zdjęciach, mają średnicę 13cm) i nie za głębokie, najlepiej do 3cm wysokości(...)Jeśli macie ramekiny (kokilki) to one również się sprawdzą, tylko najlepiej nalewać krem do 2,5- 3cm ich wysokości. W za dużej lub za głębokiej foremce krem nie zetnie się równomiernie. Będzie dobry z brzegu, a w środku za płynny.   Gdyby ktoś miał obawy, że  może mu nie wyjść ten okrzyknięty sławą deser, to od razu was uspokoję

W kuchennej krainie
PAVLOVA Z FIGAMI, MASCARPONE I SOSEM KARMELOWYM 242

Klasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym...  Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość zajmuje(...)wyjątkowo okazałego w wyglądzie deseru :)) SKŁADNIKI NA BEZĘ: 4 duże białka rozm. L 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM: 150 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej) 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru DODATKOWO: 4 - 5 świeżych fig SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY: 4 łyżki

Słodko-Słony Świat Ilony
kostka rumowo-cynamonowa 186

Lekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda.  Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje.  *foremka23*23 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego(...)masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: puszka brzoskwiń  1/2 szklanki rumu łyżeczka cynamonu Białka ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia