krem - 19817 przepisów (strona:194/1322)

Staropolski tort orzechowo-kawowy 324

receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować z dodatku(...)amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy instant / rozpuszczalnej 100 g masła w temp. pokojowej (pół

Poezja smaku
Tartaletki z kremem patissiere i owocami 235

Powtarzałam to już nie raz - klasyka zawsze najlepsza ! Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Kruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami.  Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Krem patissiere:  3 żółtka w temperaturze pokojowej  0,5 szklanki cukru  1 szklanka mleka  1 szklanka śmietanki 30%  4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie

kolorowotorcikowo
Ciasto bez pieczenia 295

masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą na małych oczkach czekoladę. Mieszamy teraz już łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a krem dzielimy na 3 równe części. Na dnie blachy(...)układamy ciasno warstwę herbatników, na nie 1/3 kremu, który wyrównujemy. Znowu warstwa herbatników, i druga część kremu, na którą nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego. Kolejna warstwa to herbatniki, ostatnia część kremu i wierzch obsypujemy obficie wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc. Zainspirowana przepisem z bloga zjemto.blox.pl Artykuł Ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Ciasto trociniak 273

Ciasto trociniak to przekładaniec na bazie biszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :)  Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki.  Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt(...)duże jajka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli krem budyniowy 3 szklanki zimnego mleka (750 ml) 1 duży budyń śmietankowy (64 g) 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) warstwa zielona 3 galaretki o smaku agrestowym 5 jabłek (odmiany, które szybko nie ciemnieją

Ugotować
Kokosowa Princessa Zebra (z kremem budyniowym straciatella) 167

zamiarem, ale tym razem także nie wyszło... Jednak nie żałuję, bo Kokosowa Princessa Zebra okazała się istnym hitem! Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się(...)następnie szybko zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z zimnym budyniem. Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady. Krem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę

Di gotuje
Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach 491

kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę ją krótko podgrzać w mikrofalówce i rozmieszać (lub można też podgrzać na kuchence). Bardzo polecam…     Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach(...)Składniki: Krem: 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej 300g nutelli 600g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym 100ml gorącej wody Do nasączenia: 1 torebka kawy cappuccino w proszku

Mała Cukierenka
Ciasto kokosowo anansowe 283

cieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt:  5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 35*27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Ostudzić. Krem:  W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń przykryć

Ala piecze i gotuje
Produkty na bazie konopi - co to takiego i jak działają? 108

samopoczucie i wewnętrzne wyciszenie. Jedna z osób zaskoczyła się poprawą oporności organizmu. Wcześniej byle wiatr i zmiana pogody skutkowały katarem, czy kaszlem, a tu niespodzianka - zero takich objawów. Aknea - krem przeciwtrądzikowy Skład: Olej konopny - działa przeciwzapalnie, przyspiesza regenerację skóry. Wyciąg z kory dębu - działa ściągająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Mirra - hamuje wydzielanie łoju, działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie Tymianek - działa przeciwbakteryjnie(...)przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, ściągająco, tonizująco. Drzewo herbaciane - łatwo przenika przez skórę i działa silnie bakteriobójczo na bakterie beztlenowe wywołujące zmiany trądzikowe. Właściwości:  Krem łagodzi zmiany trądzikowe, zmniejsza zaczerwienienie i podrażnienie skóry oraz poprawia jej ogólny wygląd. Moje uwagi: Produkt wypróbowałam na sobie. Co prawda nie miewałam/nie miewam problemu z trądzikiem, ale ostatnio mam dość problematyczną skórę. Od kilku miesięcy

Di gotuje
Torcikowe ciasto z owocami 210

owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki  żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ(...)najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. KREM: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny

Cakes By Kejt
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 168

Spód   nieco grubszy. Nie przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy.   Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały.  ( Tortownica 26 cm)    Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka)   mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½   łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli(...)serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej   wody      Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu)    Ponadto: 2 łyżki dżemu morelowego morele do dekoracji Piekarnik ustawiłam

Kuchnia u Krysi
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 190

dlatego w okresie letnim przygotowuje je na potęgę. Dzi ś  chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach(...)krem migdałowy "frangipane" powstał na bazie m ą ki migdałowej, masła , cukru i jaj. A do tego morele i mamy cudowny letni przysmak. Smacznego :)   **** La qui presente crostata e' stata realizzata con la pasta frolla a base di farina di riso e con la crema "frangipane". La crema e' composta da farina di mandorle, burro

La grande e la piccola cuoca
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 132

tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo ją rozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked cake(...)także pięknie wyglądające ciasto, bo często mniej oznacza więcej :-)  Swoje ciasto przełożyłam tylko 1 raz, dużą ilością kremu - ostatnio coraz częściej w cukierniach można dostać takie właśnie torty. Jest to kolejny trend, który może uratować sytuację wtedy, kiedy ciasto wychodzi zbyt niskie i ciężko przekroić je na kilka blatów ;-)  Podsumowując - dzisiejszy torcik, to tort absolutnie dla każdego! :-) Znakomity

Poezja Smaków - blog kulinarny
Cytrynowe ciasto z mascarpone 195

przykrył proszek. Zamieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, wstawić pojemnik z żelatyną we wrzątek i rozpuścić. Zimny budyń cytrynowy zmiksować na wysokich obrotach, aż zmieni się w jasny krem. Do ubitego kremu cytrynowego dodać masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Ciągle ubijają, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serka mascarpone. Gotowy krem wylać do przygotowanej tortownicy(...)miąższ od pestki. Kawałki mango przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i rozdrobnić blenderem. Do tak przygotowanego musu z mango, dodać rozpuszczoną ( przygotować identycznie jak w przypadku kremu ) żelatynę. Wymieszać. Mus wyłożyć na cytrynowy krem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja swoje przygotowałam wieczorem i chłodziłam całą noc. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa z bezą 372

Tarta cytrynowa z bezą. Królowa wśród tart. Krucha, kwaskowa i jednocześnie słodka, z delikatnym cytrynowym kremem i idealną wilgotno-kruchą bezą. Tarta cytrynowa z bezą to niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g(...)masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej krem cytrynowy: 3 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
Chałka z Nadzieniem Daktylowym, bez cukru - Smaki Izraela 241

Ostatnio proponowałam Wam chałkę idealną jako pieczywo na kanapki i taką do masła i konfitury. Dziś chałka słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na ciepło zjedliśmy połowę prawie 50 cm chałki. Przepis na tą chałkę też pochodzi z książki "Smaki Izraela". Podobnie jak poprzednią ciasto zagniata się wieczorem i wstawia na noc do lodówki. Nie ma co się(...)chałki tak szybko się kończą, a są tak smaczne, że wciąż chcemy jeszcze. Ta dzisiejsza jeszcze fajnie wygląda, każda kromka ma inny wzorek, który tworzy zawinięty w środek krem daktylowy. Do chałki w ogóle nie dodaje się cukru, tylko do ciasta miód, a krem daktylowy sam w sobie jest słodki. Zróbcie próbę i upieczcie chałkę pierwszy raz z ciekawości

Blondynka Gotuje