krem - 19817 przepisów (strona:186/1322)

Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem 91

osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek. Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów(...)rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień. U progu lato :) Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki pszennej 90g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 4 łyżki zimnej wody Krem frangipane 150g mąki migdałowej 150g jaj (2 duże) 150g masła 150g cukru Do tego 4 łodygi rabarbaru 1 łyżeczka brązowego cukru białko jaja do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia: Kruche ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym 129

więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać! Na 6 sztuk dużych babeczek Ciasto: 150 g mąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ¾ tabliczki czekolady deserowej 1 pełna łyżeczka kakao Ok 70ml likieru pistacjowego Ok 40g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę(...)minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 ⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy. Krem: Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli

Kuchnia w czekoladzie
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku 154

Jakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta  i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła(...)swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu. Boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę podawać z podsmażonym boczkiem

Monia miesza i gotuje
Malinowa chmurka 272

się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach(...)Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru 150 g mąki tortowej

Pieguskowa Kuchnia
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym. 104

poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Do przygotowania tego przepisu użyłam  mąki tortowej od  MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 2 jajka(...)pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50 dag  mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 10 dag masła Krem śmietankowy: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 300 ml zimnego mleka 4 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna  do posypania stolnicy cukrowa posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Izabelawkuchni
Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką. 109

tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty. Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam(...)Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 200 ml mleczka kokosowego ( biała część ) 1 łyżka żelatyny 50 ml gorącej wody Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka

Izabelawkuchni
Rolada z kremem maślano - truskawkowym. 134

pamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i pysznie. Jak nie macie pomysłu na podwieczorek to polecam Wam właśnie moją roladę. Zapraszam i życzę smacznego:) Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 12,5 dag masła 82% cukier puder do smaku pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rolady Wykonanie: 1. Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę

Izabelawkuchni
Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami. 168

Zapraszam na bardzo pyszne półfrancuskie ciastka z bardzo lekkim śmietankowo - owocowym kremem. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Nie dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam:)  Ciastka podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny(...)jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku około 1 szklanka świeżych truskawek 2 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo:  mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie

Izabelawkuchni
Tort ,, Lodowy'' 156

podoba się mój tort? Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem niebieski: 1 niebieska galaretka 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka śmietankowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 łyżka żelatyny(...)pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Krem niebieski: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy

Izabelawkuchni
Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką. 158

Zapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy:  1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa ) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie

Izabelawkuchni
Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką. 163

warto poświęcić czas by je przygotować, bo jest bardzo pyszne. A jak się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam(...)Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka suchego maku Krem: 20 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku

Izabelawkuchni
Tort Monte 148

Dzień dobry Kochani! :) Wielkanoc przed nami, ja już ostatnie smakołyki kończę przyrządzać. Mój Przemek jechał do święconki, a ja właśnie włożyłam do lodówki tort Monte... Będą chętni (krem wyszedł naprawdę pyszny!:))?! Zacznijmy od biszkoptu. Biszkopt upiekłam sobie wczoraj, w okrągłej foremce. Dzisiaj przekroiłam na trzy części. Składniki: 6 jajek 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl(...)Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu nr I i kremu nr II Składniki: 1/3 tabliczki białej czekolady 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 30 g masła 1/2 l kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 serek duży Monte

Trufelkowo
krem pomidorowy z krewetkami 141

Dzisiejsza moja propozycja dla Was to krem ze świeżych pomidorów w towarzystwie pysznych krewetek :). Idealna propozycja na obiad z przyjaciółmi lub rodzinką. Krewetki idealnie komponują się z pomidorowym kremem. Składniki na krem pomidorowy: 5 świeżych pomidorów 1 szkl przecieru pomidorowego, np. Łowicz 1 puszka pomidorów w całości, np. Łowicz 1 łyżka koncentratu pomidorowego, np. Łowicz 2 ząbki czosnku 1/4 posiekanej(...)winem po 10 minutach dodać do garnka. Dodać również przecier pomidorowy. Gotować ok 30 minut na małym ogniu, pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przyrządzić krewetki - najpierw umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię z masłem i oliwą wrzucić posiekany czosnek

Trufelkowo
Zupa krem z kurek 342

rodzinę i dary lasu dotarły do mnie, aż do stolicy. Miałam w planach makaron , jednak kurek było tak dużo, że postanowiłam przerobić je masowo. Padło na aromatyczną zupę krem z kurek. Niebo w gębie! Jest delikatna, zdrowa (przemyca się w niej dużo warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. W sam raz na posiłek po jesiennym spacerze. Na następną porcję kurki planuję(...)już zebrać sama – najwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? Zupa krem z kurek: 600-800 g kurek leśnych 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki masła 4 liście laurowe 6 ziel angielskich ok. 4,5 – 5 szklanek wody

Poezja smaku
KOKOSOWY BEZSERNIK Z MORELAMI – SERNIK BEZ SERA (wegański, bezglutenowy) 196

miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli(...)około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Połowę lekko ostudzonego kremu wyłóż na spód ciasta. Następnie ułóż morele lub brzoskwinie z syropu, a na nie resztę kremu. Na suchej patelni

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania