krem - 19817 przepisów (strona:192/1322)

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN. 162

Zupa krem z dyni i warzyw korzennych z podsmażanym jarmużem i ziarnistą posypką! Rozgrzewająca zupa na zimę! Podczas zimy i takich silnych mrozów jak teraz te, które panują w naszym kraju, najchętniej zjadamy ciepłe, pożywne i rozgrzewające posiłki. Dla mnie od zawsze numer jeden na takie mrozy jest rozgrzewająca zupa z dyni i korzennych warzyw takich jak: marchewka i pietruszka(...)ziarnach słonecznika, dyni i płatków migdałowych, podana z chrupiącym lekko podsmażonym z dodatkiem czosnku jarmużem. Zupa ta jest bardzo pożywna ale lekka w formie. Ma gęstą formę zupy krem. Podawać możemy ją z grzankami z pieczywa bądź kromką chleba. Jest to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny w tym dla dzieciaków, które lubią jak coś chrupie ;-). Polecam Wam rozgrzewającą

SMYKWKUCHNI
Tort śmietanowy z czarną porzeczką 153

Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.  Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie a długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy(...)czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam syropem grenadine i smarujemy masą śmietanową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Zamiast jednej warstwy kremu na tort nałożyłam najpyszniejszy dżem porzeczkowy, tak dla przełamania słodyczy. Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Dla uzyskania ładnie prezentującego się tortu najlepiej jeżeli nakładamy krem za pomocą

Życie zaczyna się w kuchni
Śmietanowy tort z ciasteczkami Oreo 190

tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy(...)lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy gorzką ale nie zbyt mocną herbatą earl grey i smarujemy masą śmietanową. Na krem nakładamy pokrojonego w plastry banana. Przykrywamy następnym blatem. I znów krem i tym razem dżem z czarnej porzeczki. Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to ciasteczka

Życie zaczyna się w kuchni
BISZKOPTOWA KRAJANKA Z ORZECHAMI 154

Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje.   SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu

słodki bratek
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 258

cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy: 200g suszonych moreli skórka starta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 300ml gorącej wody Krem jabłkowo – cynamonowy: 2 jabłka o wadze około 370-400g 1 łyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki(...)której się gotowały przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny i znów zmiksować. Jeśli mus wyjdzie bardzo gęsty proszę dodać jeszcze 2-4 łyżki wody. Krem jabłkowo – cynamonowy: 8. Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia (połówki orzechów do ozdoby również). Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. Orzechy

Mała Cukierenka
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami 220

Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 350 g chałwy waniliowej  Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym  Dodatkowo(...)przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto powoli ostudzić i przeciąć na dwa blaty.   Krem: budynie waniliowe rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować, wlać do nich rozrobione budynie, dokładnie rozmieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotowe budynie przykryć

Simply Food
kremowy warstwowiec z biszkoptami 142

jednym kawałku nie poprzestaniecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu 100 g cukru szczypta soli  na krem:  1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 300 g masła  dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki wódki 3 opakowania(...)gęsto. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy.  Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biały puch z truskawkowym musem 209

tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie  jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem 600 ml śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki na około godzinę. krem 100 ml. śmietany podgrzewać w rondelku razem z czekoladą. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić /namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i dodać do śmietany i czekolady. Ubić pozostałą śmietanę

Pysznie & Pięknie
Ciasto marchewkowe 139

szklanki ciemnego cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 g posiekanych orzechów włoskich na krem: 250 g serka mascarpone 50 g miękkiego masła ekstrakt z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej cały czas mieszając(...)składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować wierzch pozostałą porcją kremu. krem: Serek utrzeć z masłem i kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, dodając porcjami cukier puder.  Gotowym kremem przełożyć ciasto

Pysznie & Pięknie
Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym 288

dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru krem: śmietanka 30% 1 litr cukier puder 1 szklanka kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki  mus: brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g) żelatyna 10 g wrząca woda 60 ml do nasączenia: syrop(...)zrzucam biszkopt w blaszce na podłogę z odległości ok 60 cm (oczywiście na ściereczki) i wstawiam do otwartego piekarnika, najlepiej z wysuniętą szufladką i trzymam tam biszkopt do wystygnięcia. Krem: Schłodzoną śmietankę wlewam do dużej miski, dodaję cukier puder i kwasek cytrynowy a następnie ubijam na sztywno przy pomocy blendera z końcówką ubijającą. Mus: Brzoskwinie przekładam z puszki do plastikowego

Kuchnia Viki
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 180

wyłożyłam na talerz, skropiłam pędzlem maczanym w mieszance obydwu likierów, wyłożyłam 1/2 zblendowanego musu z jabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki)  i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów(...)wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia! 393

ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko(...)waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy. Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi

Ostra na Słodko
ciasto "niespełniony tygrysek" 161

brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne; do tego dobrze doprawiona masa makowa, krem brzoskwiniowy i owoce zatopione w galaretce - naprawdę bardzo udany zestaw! A skąd taka nazwa? Może znacie "tygryska" według siostry Anastazji? Znam wiele przepisów z tego źródła; niektóre całkiem mi się podobają(...)amoniaku masa makowa: 200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem) łyżka masła 3/4 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki likieru amaretto krem: duża puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże łyżki cukru 3 żółtka 1/2 szkl soku jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej

6niebo
Chałwowiec. 148

Biszkopt: 5 jajek  1/2 szklanki cukru drobnego 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao szczypta soli Krem: 400g chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 250 g margaryny(w temp. pokojowej) BISZKOPT Mąkę i kakao przesiewamy i mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały(...)stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie biszkopt wyciągamy do góry nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia. KREM 500 ml mleka gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy

Moje-pitraszenie
Ciasto kokosowo orzechowe 607

świątecznym stole nie może też zabraknąć ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec.  Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 750 ml  mleka  300 g kokosu 3/4 szkl cukru 250 g masła  2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 puszka masy krówkowej 510 g 250 g masła 300 g orzechów włoskich Alesto  Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania