krem - 19817 przepisów (strona:201/1322)

Pączki z Konfiturą i Nadzieniem Śmietankowym 182

smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę. Pączki są puszyste, mięciutkie a nadzienie zaskakuje…. Czego chcieć więcej… Polecam Składniki na około 15 sztuk(...)około 1,5 cm i średnicy 7 cm. Odstawiamy do napuszenia. Smażymy na rozgrzanym do 170 stopni tłuszczu. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym. Ostygnięte pączki nadziewamy dżemem i kremem. Posypujemy cukrem pudrem. Krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła orzechowego pół słoiczka konfitury np. porzeczkowej Śmietanę, serek, cukier i masło

Made By Mom And Son
Green stately velvet 194

czyli Krem z Porów Uwielbiamy kremy, miękkie puszyste zupy kremy, na każdy zły humor czy niepogodę... O ile robiłam już kremów wiele, z porem był to pierwszy raz. Odkryłam już czas temu, Jadłonomię. Nie jestem weganką czy wegetarianką, jednak, specyfika mojej diety pozwala na czerpanie wielu pomysłów z tej książki. Uwielbiam ją za prostotę, ale też możliwość odkrywania nowych(...)kostkę i dodać do porów. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Dodać bulion oraz mleko i dusić przez następne 30 min. Wyłowić wanilię i zmiksować blenderem na krem.  Dla aksamitu smaku, przelać przez geste sitko. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z prażonymi tartymi migdałami oraz tartym parmezanem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Smacznego

Lajtkraft food intolerance
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 163

robić się nie opłaca. Nie jest to klasyczny, warstwowy tort biszkoptowy, choć jest biszkopt; są i warstwy. Na spodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam(...)namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 177

proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut. Krem truskawkowy - 250 g truskawek - 1 galaretka truskawkowa Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy z masą truskawkową i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia. Krem śmietankowy(...)spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu.  Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch

Kulinarne życie
Tort tiramisu 330

Ulubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego. A podobno kobiety nie lubią swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo(...)wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 346

wydłużcie czas pieczenia o 5 minut.   Ptysie po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia(...)szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy je do piekarnika znowu zrobią się chrupkie. Po nadzianiu kremem trzymamy w lodówce – po około 4 godzinach zaczną nim już lekko nasiąkać, ale nie powinny przemakać. Ptysie bez nadzienia, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, bez problemu można zamrozić. Odmrażamy je w lodówce, a potem dodatkowo

Karo in the Kitchen
Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym 254

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Nie przepadam za używaniem półproduktów, ale tu sama skorzystałam z kremu.  Ciasto wyszło rewelacyjne i szybko zniknęło. W sumie to taka szarlotka z budyniem, na który możecie zamienić gotowy krem. (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła(...)margaryny 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Masa: 2 jabłka 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka   Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować krem wg opisu z opakowania. (U mnie było na 400 ml mleka.) Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane

Di gotuje
Sernik pomarańczowy 204

cena. Pomarańcze choć oczywiście najzdrowsze same na surowo, wspaniale dopełniają również swoim orzeźwiającym smakiem przeróżne wypieki i desery. P omarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar(...)przez 1,5 godziny. Gotowy sernik jest sprężysty i ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. oraz: krem pomarańczowy z tego przepisu skórka starta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować krem pomarańczowy

maniapieczenia
torcik mleczny 178

Jeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka(...)masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 4 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 3 jajka na krem: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku pełnego (odtłuszczone granulowane się nie nadaje) kostka masła na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym 212

proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok 45 minut. Krem ( składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta) małe opakowanie serka mascrpone 50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka(...)pełne łyżki  lemon curd skórka z otartej cytryny Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką. Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem: pół szklanki gorącej wody łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam) sok z połówki cytryny Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz

AZgotuj!
Bananowy kopiec 230

Bardzo pyszne ciasto do kawy lub herbatki, moja rodzinka uwielbia takie ciasta. Następnym razem przekroję ciasto i przełożę kremem, dlatego że ten kopczyk, bardzo się kruszy. Do śmietany też nie dałam cukru pudru, aby nie była za słodka(...)Bananowy kopiec BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM  śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę

Kuchnia Danusi
Zupa pomidorowa z dynią 311

Zupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo(...)pysznie i bez tego. Dodajemy jogurt do zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się dokładnie wymieszać nic nie szkodzi, jak będziemy blendować wszystko się połączy. :) Teraz możemy nasz krem doprawić – u mnie ostra i słodka papryka i duuuużo curry, sól i pieprz do smaku J Trochę ostre i mocno wyraziste w smaku, ale takie lubię najbardziej :D I ostatni

Jak gotować i nie zwariować
Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg Di 175

smaku - rewelacyjny! Doskonałe połączenie składników i  zharmonizowany smak. (Średnica 26 cm) Biszkopt rzucany: 7 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: 800 ml śmietanki 30-36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej) 1 puszka brzoskwiń Nasączenie: 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki; można więcej w zależności(...)Zaraz po upieczeniu wyjąć blachę i zrzucić na koc z wysokości ok pół metra. Potem wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu przekroić na 3 części. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno. (Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.) Resztę wymieszać z odsączonymi i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. (3-4 polówki odłożyć

Di gotuje
Ciasto orzechowe 260

potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 250 g masła Polewa: 225 g margaryny 1 i 1/4 szkl(...)dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczna i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Krem budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu

Ala piecze i gotuje
Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 230

Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam  na eklerki z kremem budyniowym do karpatki.  Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka(...)mąki (250 ml) 4 jajka Przygotowanie kremu: Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Proponuję jedynie dodać o połowę mniej masła niż w przepisie. Przygotowanie eklerów: Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie

Smak mojego domu