kakaowa kasza jaglana* z owocami leśnymi** oraz gorzką czekoladą*gotowana z kakao**jeżyny(w końcu je znalazłam ^.^), borówki i rozgniecione maliny(naprawdę gdzieś tam są >.<)Jak zwykle za małą miseczkę wzięłam >.<I zaczęło się. "Gdzie moja kawa? Czemu to jeszcze nie jest gotowe? Powinnam wyjść. Aaa, to już ta godzina?!Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany.W
More food, love and dreamsKokosowy pudding chia* z rozgniecionymi malinami i jeżynami oraz miodem *z mleczkiem kokosowym Ostatnio lubię taką prostotę
More food, love and dreamsCzekoladowo-bananowa owsianka* z miodem i jeżynami*z kakao, i gorzką czekoladą, bananemJak zwykle gotowana wieczorem, rano tylko odgrzana, bo czy tylko ja gotuje dłużej owsiankę, niż się placki smaży?Nie wiem jak ludzie mogą nie lubić owsianek. Szczególnie takich
More food, love and dreamsMascarpone pancakes z jeżynami i trzcinowym cukrem pudrem Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem, ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez ubijania, przyszła(w końcu) i na nią pora, jak poprzednio placki wyszły niezwykle delikatne, dobre, choć jeżeli chodzi o placki na bazie serka u mnie na pierwszym miejscu i tak są te z ricotty
More food, love and dreamsDodatek otrębów to porządna porcja błonnika, a to oznacza długotrwałe uczucie sytości - idealny pomysł na drugie śniadanie. POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY /własny;/ na 2 porcje 1 szklanka dojrzałych jeżyn 1 szklanka mleka sojowego / ryżowego 1/2 szklanka otrębów żytnich 2-3 łyżeczki miodu z propylisem (może być inny - Twój ulubiony) Wszystko zmiksuj, dosłódź miodem do smaku. Podaj mocno schłodzony. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipieczenia mokre: 500 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 4 jajka 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp. + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki) Przygotowanie: Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując
Ze smakiem i z pasjąurodziny. Była zupa, był klops, była surówka, teraz czas na coś słodkiego. zapraszam na pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart
Bernika - moj kulinarny pamietnikserwować je częściej z sezonowymi owocami. Drugi składnik dzisiejszego śniadania rósł sobie jeszcze rano spokojnie za domem, którego zebranie opłaciłam własna krwią oddając się na pożarcie komarom, gdy zrywałam jeżyny. Ale co tam warto było, bo śniadanie wyszło przepyszne. Przepis, z którego korzystam od lat pochodzi o Asi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobry!Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić.W sam raz do herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo
Pora coś zjeśćbulionie drobiowo-wołowym. Po południu wstawiłam więc wywar, żeby się „pyrkał” . Dodatkowo, potrzebowałam jeszcze parę grzybów, więc między przenoszeniem betonowych krawężników (będą ogradzały warzywniak w przyszłym roku) a przycinaniem jeżyny poprosiłam M, żeby skoczył do lasu i pozbierał trochę grzybów (ach ten sezon!), a sama zabrałam się za dalsze przystosowywanie grządki pod warzywa na następny
Kate's Kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka Ganache: 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania 50 ml kremówki 30% 50 ml adwokatu 1 łyżeczka masła maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać czekoladę, cukry, kakao, kawę i adwokat. Wymieszać i podgrzewać aż wszystko się roztopi a składniki połączą się w jednolitą masę. W trakcie podgrzewania od czasu
Ala piecze i gotujeIntensywny smak gorzkiej czekolady. Kremowa słodycz kremu Ganache. Na szczycie akcent świeżych jeżyn - kwaśne wykończenie przełamujące słodycz tarty. Gwarantuję niezapomniane doznania smakowe :-) Czas przygotowywania: 1-2 h Ilość porcji: 2 tarty o średnicy
AniaGotuje.plśmietana 60 g • szklanka mleka • szklanka z czubem mąki pszennej tortowej • 5 łyżek cukru pudru • pół kostki masła • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia • garść jeżyn
AniaGotuje.plmoim ogrodzie w tym roku najlepiej owocowały jeżyny i winogrona, które zbieram prawie codziennie i robię z nich kompot dla Dzieci. Tym razem przyszła kolej na domowy kisiel.. słodko kwaśny i naturalny, bo bez dodatku cukru, barwników oraz wzmacniaczy smaku :-) Polecam gorąco! Czas przygotowywania: 30 minut Ilość porcji: 3 x 250 ml Składniki
AniaGotuje.plprosty i pyszny domowy budyń. Z dodatkiem nasiona Chia i świeżymi owocami sezonowymi jest rewelacyjnym śniadaniem, czy kolacją. Poza sezonem domowe przetwory też dadzą radę :-) Szczególnie polecam marmoladę z jeżyn i brzoskwiń
AniaGotuje.pl