jezyny - 1510 przepisów (strona:49/101)

Cudownie owocowe lody jogurtowe 170

digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego plus cukier drobny do wypieków (ilość dowolna, ja dodałam 4 łyżeczki) Wykonanie: Ciasteczka należy drobno pokruszyć (na piasek) i wymieszać z dwoma łyżkami stołowymi mleka skondensowanego

Garniec Magalie
Tarta z owocami leśnymi 186

kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 3 białka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 300 g żurawiny 200 g jagód 200 g jeżyn 100 g białej czekolady WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania

Passions hobbies life
Waniliowe ciasto z owocami. 136

mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy  1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji      Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe ciasto z owocami 161

jogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką

Rozpustne gotowanie
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 154

czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki lub inne ulubione owoce 2-4 beziki pół tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól

DefinicjaSmaku
Ginberry koktajl 171

łyżeczki konfitury z jeżyn lub 10 świeżych 6-8 białych malin sok z połowy cytryny 4cl Ginu 2 cl Cointreau syrop cukrowy do smaku Owoce ugnieść mudlerem w szklanicy barmańskiej dodać pozostałe składniki, wyszejkerować z lodem i przelać do szklanki wypełnionej lodem lub koktajlówki

Jemy Pijemy
Nalewka jeżynowa 128

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pierwszy raz robiłam nalewkę z jeżyn. Przepis jest prosty, jednak przygotowywanie nalewki wymaga dość dużo cierpliwości oraz czasu. Mimo to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka jeżynowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Świąteczna nalewka z jeżyn 112

jagodzianka" Od pewnego czasu zaczęłam tworzyć nalewki i likiery. Cieszą mnie zwłaszcza jesienią i zimą, gdy słota lub mróz trzymają zbyt … Przeczytaj cały artykuł Post Świąteczna nalewka z jeżyn pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Razowo - owsiane crumble z owocami 91

uwielbiam to połączenie smaków! Kruszonka jest pyszna, jeśli chcecie żeby było jej więcej zróbcie z półtorej porcji ;)  Składniki: 800 g nektarynek i brzoskwiń - obranych i wypestkowanych, 150 g jeżyn, ew. 1-2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 40 g mąki razowej, 30 g płatków owsianych zwykłych, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 45 g masła Umyte i oczyszczone

Plate of Joy
Torcik urodzinowy 241

cukru pudru, 35 g kakao, 260 ml śmietany kremówki 30% Mascarpone zmiksować razem z kakao i cukrem pudrem, następnie dodać śmietankę i miksować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. owoce : jeżyny, maliny Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Połowę kremu rozsmarować na dolnej części, rozłożyć owoce, nałożyć drugą część ciasta, na której należy rozsmarować pozostały krem i ułożyć owoce. Schłodzić przed

Plate of Joy
Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) 266

rodzinę i przyjaciół. Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) - Składniki (na ok. 4 duże desery): czerwona galaretka (np. truskawkowa, malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g dowolnych owoców (np. jeżyny, maliny, borówki, truskawki) 200 ml mleka ok. 180 g pianek marshmallow 350 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy

Słodka Strona
Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 138

masę. Do jajek dodać mleko z mąką, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać mieszankę i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie

Pełny talerz
Granola domowa z tahini. Wersja na lato :) 119

owsianych 3/4 szklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita. Mogą pozostać

Pełny talerz
Różowy torcik 387

Różowa pianka: Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (waga 411 g); 2 łyżki cukru pudru; 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe, każda po 75g). Dodatkowo: 125 g świeżych owoców (u mnie jeżyny). Sposób przygotowania: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki. Masło rozpuścić w rondelku (lub w mikrofalówce) i jeszcze ciepłe wlać do pokruszonych herbatników.  Do herbatników z masłem dodać kakao

Gospodyni Miejska
Dżem wieloowocowy z nutą earl grey 127

zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey. SKŁADNIKI: 900g czerwonych porzeczek 900g malin 300g jeżyn 1kg cukru 2 saszetki herbaty earl grey WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek, zasypujemy cukrem i odparowujemy

Pyry na Gaz