Zrównoważony smakowo, nie za słodki, nie za kwaśny. Idealny. Dzięki połączeniu zielonego ogórka i kopru daje powiew świeżości i lekkiego chłodu. Słodyczy dodają dojrzałe kiwi i jeżyny z lekką nutą miodu w tle. Po prostu musicie go zrobić:) Składniki: pół grejpfruta 2 kiwi mały pęczek kopru 2 banany garść rukoli garść jeżyn połowa średniego zielonego ogórka łyżka miodu Wykonanie: Prostsze
Zasmakuj Kuchnikawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru(...)cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny 250g jeżyn odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz
Roślinna - blog wegańskicały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał(...)fajnego w smaku, a już na pewno nie można było wyczuć ani porzeczek, ani jeżyn. Ot, taki sobie bardzo przeciętny (poza ceną) dżemik. Śmiałam się wtedy w duchu sama z siebie, bo przecież w szafce mam sporo różnych dżemów. Własnej roboty, smacznych i znacznie tańszych niż ten, który skusił mnie w sklepie. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy także jest, więc i drożdżówki
Codzienna kuchnia niecodziennatuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 120 jeżyn, miód, Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę. Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości płynu. Wrzucić jeżyny
królestwo garówsmaku waniliowym (możecie użyć dowolnego smaku, ja wolę tradycyjnie użyć waniliowego) 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny w proszku truskawki i jeżyny do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 kubka), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietanę i cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę czas 1 min/obr.4. Dodać(...)połączenia się składników 2 minuty/obr.4. Zdjąć motylek. Na sam koniec należy dodać przestudzoną żelatynę dokładnie zmiksować 1 minuta/obr 10. Masę przelać od razu do tortownicy. Udekorować truskawkami i jeżynami
ClauditteMissCookingtuńczyka, 1 średnia nektarynka, 3-4 cząstki pomarańczy, 6 jeżyn, kilka listków kolendry, sól marynata: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 pomarańczy, Wymieszać sok z pomarańczy i cytryny. Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, polać sokiem z cytrusów, wymieszać, odstawić. Nektarynkę obrać, pokroić w małą kostkę. Cząstki pomarańczy, obrać z błonki, pokroić w poprzek w plasterki. Jeżyny
królestwo garówneeds. Does this look wrong? Składniki (na 2 większe babeczki) 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu
Słodkie okruszkimleka 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 100 ml soku jabłkowego 3-4 śliwki czerwone 1 gruszka (nie za miękka) 2-3 łyżki cukru pudru 125g jeżyn 1 laska wanilii 100 g cukru drobnego 6 żółtek Wykonanie: Śliwki i gruszkę pokroić w plasty, obsypać cukrem pudrem. Rozgrzać patelnię, wrzucić śliwki i gruszkę, podsmażać kilka minut aż zaczną się karmelizować(...)Zestawić z ognia, dodać jeżyny i sok jabłkowy, delikatnie wymieszać i odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka wanilii ze strąka. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać ziarenka wanilii, a także wydrążony strączek. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego mleka ze śmietaną i wanilią dodać ryż, zagotować (mieszać!), zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez około 20 minut aż ryż
Pociąg Do Kuchninasiona chia i coś słodkiego. Dzięki otrębom zwiększamy ilość błonnika i przedłużamy czas naszej sytości - na prawdę, to działa! Na kremowej, gęstej masie owsianej ułożyłam kilka mrożonych malin i jeżyn, dodałam łyżeczkę masła orzechowego, a całość obsypałam siemieniem lnianym mielonym! Było PYSZNIE! Takie śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia :) Składniki: 200 ml mleka kokosowego (Kuchnie Świata(...)płatków owsianych 20 g otrąb owsianych 1/3 łyżeczki stewii (lub inny słodzik - ksylitol, miód) 1 łyżeczka nasion chia dodatki: masło orzechowe, siemię lniane mielone, jeżyny i maliny mrożone Przygotowanie: Płatki i otręby zalej niewielką ilością wrzątku, aby napęczniały. Zagotuj mleko, dodaj namoczone zboża, stewię oraz nasiona chia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Podawaj
Zdrowie na języku :Pbanan ( u mnie bez ) · mała garść orzechów (np. migdałów, ( u mnie 1 łyżka orzechów włoskich ) nerkowców) · 150 g borówek ( bez ) · 150 g jeżyn (80 g u mnie ) · 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodu ( u mnie 1 łyżeczką miodu ) · 1 łyżka wody Opcjonalnie · nasiona chia lub lnu ( bez) · uprażone pestki(...)gotuj kilka minut, często mieszając. 2. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 3. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki banana, orzechy i wymieszaj. 4. Jeżyny i borówki opłucz i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. 5. Gotowe owoce wymieszaj z owsianką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine(...)Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu. Dobrze sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków. Podsumowując, mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast wina, same w sobie
królestwo garówciasto jest smaczne, wilgotne i słodkie, z owocową nutą. Co prawda wygląda jak kamień marsjańki, ale to tylko "zasłona dymna" ;-) Kamień marsjański KAMIEŃ MARSJAŃSKI 500 g mąki 300 g jeżyn 100 g cukru brązowego 2 opakowania cukru wanilinowego 200 g margaryny 300 ml mleka 2 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao 100 g białej czekolady(...)Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
peggiwkuchnimiło spędzić dzień i zakończyć go tym oto nie wymagającym gotowania i nadmiaru pracy koktajlem :-) KOKTAJL BANANOWO-JEŻYNOWY 1 dojrzały banan 2 łyżki śmietany jogurtowej 1 garść jeżyn 2 listki mięty + listek do przybrania Do blendera wlewamy dwie łyżki śmietany jogurtowej. Dodajemy umyte i osuszone jeżyny i razem miksujemy. Banana obieramy i kroimy w plasterki - dorzucamy
peggiwkuchnipowraca ,a więc dzisiaj kolejna porcja domowych lodów LODY MALINOWO - JEŻYNOWE Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 100 g jeżyn 150 g malin Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus ze zmiksowanych malin i jeżyn. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na około
Bon appetit mon amiemasę sernikową: 2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki orzechów nerkowca mleko kokosowe BIO (gęsta część) agawa/ksylitol 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii rodzynki/suszone jeżyny Składniki na spód: 1 szklanka mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na czekoladę: 10 daktyli(...)również na gładko, za pomocą malaksera. Do miski przełożyłam zmieloną kaszę jaglaną, orzechy nerkowca, dodałam gęstą część mleka kokosowego, mąkę ziemniaczaną, wanilię, masło kokosowe, ksylitol, agawę, rodzynki oraz suszone jeżyny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Masę sernikową przełożyłam na wcześniej upieczony spód i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp. 180°C. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem
nietadieta