mąki ziemniaczanej 70 g cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw
Food Squarełyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki wody Na nadzienie 350 g płatków owsianych 50 g cukru trzcinowego 1 banan 1 kg mieszanych owoców (u mnie śliwki, rabarbar, truskawki, jeżyny) 150 g masła + 30 g cukru trzcinowego WYKONANIE Spód owsiany: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Płatki zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać do miski, dodać
Passions hobbies lifelodówki. A potem delektować się tą kremową, lekko galaretowatą konsystencją. Tym razem postawiłam na smak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami w syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie. Składniki
Blondynka Gotujemojej zamrażarce znalazłam ostatnią paczuszkę leśnych, pachnących malin i jeżyn. I okazały się znakomitym pretekstem aby dołączyć do wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Owsianka pochodzi z blogu Bez okruszka i jest tam pewien zarys takiej wegańskiej, bezglutenowej owsianki. Możecie ją dowolnie modyfikować, aby smakowała tak jak lubicie. Po świętach takie lekkie jedzenie to zbawienie dla przejedzonych brzuchów. Zapraszam serdecznie. Owsianka jeżynowo
Moje Małe Czarowanienajulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche (forma
moj przepis napianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis pochodzi
moj przepis naPâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka
moj przepis nawyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn, borówek, jagód, porzeczek czy truskawek. Maślana tarta z owocami leśnymi – spód: 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) 3 łyżki cukru
Poezja smakuPyszny, pożywny koktajl w sam raz na drugie śniadanie. Dodatek kawy oraz pieprzu cayenne nadaje mu delikatnej pikanterii i ciekawszego smaku. Składniki 500 ml mleka 1 szklanka jeżyn 2 gałki … Czytaj dalej Koktajl jeżynowy z nutą pikanterii
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjest jeszcze fajne? Do wykonania tych czekoladek nie trzeba mieć specjalnie zdolności manualnych ;) Czyli idealne dla mnie :D Składniki: czekolada mleczna czekolada biała kilka świeżych malin kilka świeżych jeżyn Wykonanie: W pierwszej kolejności rozpuściłam białą czekoladę, oczywiście w kąpieli wodnej. Wylałam ją do silikonowej foremki do czekoladek, tylko do połowy wgłębienia. Do każdego wgłębienia wcisnęłam po jednym owocu. Formę
Blondynka GotujeCzekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser! Muffinki podane na talerzu Kamila- BOGUCICE Składniki: Babeczki: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wanilia i KardamonJeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego magazynu Kocioł to zachęcam do lektury :) Nie poprzestańcie tylko na pięknej okładce, bo w środku czekają na Was m.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę
Pink Envelopedużą słabość do letnich owoców, jagód, jeżyn i malin – nie tylko pasują do niemal każdego deseru, ale jeszcze tak ładnie wyglądają na zdjęciach :) Dziś kolejna letnia przekąska bez pieczenia: jogurtowe babeczki z ciasteczkami Oreo i świeżymi owocami – szybko, łatwo i… smacznie! Potrzebne będą: okrągłe ciasteczka markizy, np. Oreo jogurt owocowy świeże owoce do ozdoby Owoce myjemy
Ciastkozercyopakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker 3 łyżki żelatyny 2 galaretki o smaku owoców leśnych około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki ) Przygotowanie: Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści. Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze. Do pokruszonej granoli ( lub herbatników
kolorowotorcikowostwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się. Zdjąć z ognia
maniapieczenia