smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy. SKŁADNIKI: 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki) 400g cukru 250ml wódki 250ml spirytusu WYKONANIE: Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g
Pyry na Gazmąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka 250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ja dałam mrożone jeżyny i maliny Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta po upieczeniu. Sposób wykonania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać całe żółtka
Na słodko lub wytrawniemasłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka
Na słodko lub wytrawniesłodkie same w sobie).Wszystko po prostu miksujemy (serek i masło muszą mieć podobną temperaturę). Biszkopt przekroiłam na 3 części, każdą przełożyłam kremem. Na krem wysypałam borówki amerykańskie i jeżyny. Pokroiłam w kosteczkę nektarynki i rozłożyłąm na kremie, dzięki temu, że stykały się z biszkoptem super go nasączyły.Po przełożeniu i udekorowaniu tortu włożyłam go na kilka godzin do lodówki
Z butelką mleczka w tlechętnie poświęcam czas na robienie przetworów od kiedy zdałam sobie sprawę, że jest to inwestycja w moje i moich domowników zdrowie :)Składniki:1 kg porzeczek czerwonych,1 kg jeżyn,około 40 dkg cukru.Owoce umyć i dokładnie odsączyć z wody, oberwać szypułki. Zasypać cukrem i lekko ugnieść. Odstawić do lodówki do następnego dnia. Owoce z cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennakokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)Przygotowanie:Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić na 3h lub całą
Food Squaredomu, na kanapie czy ulubionym fotelu, ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty - nie martwcie się. I tak będą smakowały wybornie!Tak właściwie powstały przypadkiem. Miałam resztę curdu z jeżyn, i zupełnie nie wiedziałam, co z nim zrobić. Wiedziałam jednak, że muszę go zużyć, zanim po prostu wyjem wszystko ze słoiczka - jest naprawdę pyszny. I kiedy zaglądałam do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoddali.” budyniowy waniliowy serniczek z sosem malinowo-jeżynowym na herbatnikach z pokruszonym herbatnikiemTo śniadanie było idealne. Ten serniczek taki był. Jeżeli byście chcieli mogę wstawić przepis.Ps. przepis podlinkowany. Pierwsze jeżyny, od... bardzo dawna. Kiedyś ich chyba nie lubiłam, a od 2 lat kiedy to miałam na nie ochotę nigdzie ich nie było. Ale, w końcu
More food, love and dreamskakaowa kasza jaglana* z owocami leśnymi** oraz gorzką czekoladą*gotowana z kakao**jeżyny(w końcu je znalazłam ^.^), borówki i rozgniecione maliny(naprawdę gdzieś tam są >.<)Jak zwykle za małą miseczkę wzięłam >.<I zaczęło się. "Gdzie moja kawa? Czemu to jeszcze nie jest gotowe? Powinnam wyjść. Aaa, to już ta godzina?!Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany.W
More food, love and dreamsKokosowy pudding chia* z rozgniecionymi malinami i jeżynami oraz miodem *z mleczkiem kokosowym Ostatnio lubię taką prostotę
More food, love and dreamsCzekoladowo-bananowa owsianka* z miodem i jeżynami*z kakao, i gorzką czekoladą, bananemJak zwykle gotowana wieczorem, rano tylko odgrzana, bo czy tylko ja gotuje dłużej owsiankę, niż się placki smaży?Nie wiem jak ludzie mogą nie lubić owsianek. Szczególnie takich
More food, love and dreamsMascarpone pancakes z jeżynami i trzcinowym cukrem pudrem Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem, ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez ubijania, przyszła(w końcu) i na nią pora, jak poprzednio placki wyszły niezwykle delikatne, dobre, choć jeżeli chodzi o placki na bazie serka u mnie na pierwszym miejscu i tak są te z ricotty
More food, love and dreamsDodatek otrębów to porządna porcja błonnika, a to oznacza długotrwałe uczucie sytości - idealny pomysł na drugie śniadanie. POŻYWNY WEGAŃSKI KOKTAJL JEŻYNOWY /własny;/ na 2 porcje 1 szklanka dojrzałych jeżyn 1 szklanka mleka sojowego / ryżowego 1/2 szklanka otrębów żytnich 2-3 łyżeczki miodu z propylisem (może być inny - Twój ulubiony) Wszystko zmiksuj, dosłódź miodem do smaku. Podaj mocno schłodzony. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipieczenia mokre: 500 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 4 jajka 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp. + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki) Przygotowanie: Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując
Ze smakiem i z pasjąurodziny. Była zupa, był klops, była surówka, teraz czas na coś słodkiego. zapraszam na pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart
Bernika - moj kulinarny pamietnik