kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej i 30 g mlecznej) kilka owoców świeżych malin kilka owoców świeżych jeżyn Wykonanie: Na początku rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Silikonowe foremki wysmarowałam rozpuszczoną czekoladą i wstawiłam do lodówki. Można tą czynność powtórzyć i pokryć ścianki dwoma warstwami czekolady. Ja miałam niski(...)lodówki i wyciągnęłam foremkę na czekoladki pokrytą wcześniej czekoladą. Masą kokosową wypełniłam wgłębienia w taki sposób jak widać to na zdjęciu wyżej, w środek wcisnęłam po jednym owocu jeżyny lub maliny w każde wgłębienie. Wcześniej rozpuszczoną czekoladę ponownie umieściłam w kąpieli wodnej, bo troszkę mi zastygła. Rozpuściłam jeszcze raz i zalałam masę kokosową z owocem, czyli zamknęłam czekoladki. Foremkę
Blondynka Gotujetylko kawałek, bo to typ, który nie lubi całych owoców. Gdyby tarta była wypakowana krewetkami albo mulami, to tak, mój syn zjadłby całą :) Skąd ta tarta? W lodówce leżały jeżyny, a ja poleciałam do Moje Wypieki i tam znowu znalazłam coś dla siebie :) Składniki: 225 g mąki pszennej razowej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła szczypta soli(...)ryż i piekłam jeszcze 5-7 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z piekarnika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zabrałam się za nadzienie. Nadzienie: 500 g jeżyn 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru Wszystkie składniki delikatnie wymieszałam i wyłożyłam na schłodzony spód. Z lodówki wyciągnęłam odłożoną wcześniej 1/3 części ciasta
Blondynka GotujeSkładniki: mąka pszenna lub inna (0,5 kg) woda (ok. 1 szklanka do ciasta + 2 l do gotowania) jeżyny (0,6 l) Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji 5 Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąką i stopniowo dolewając wody ugniatamy ciasto. Ciasto będzie gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla(...)piwa wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę jeżyn. Sklejamy pieroga. Wrzucamy do gotującej się wody. Możemy dodać do niej odrobinę oleju. Mieszamy aby się nie przykleiły do dna. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze
Weganka gotujeDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego korzystając z uroków lata zrobiłam prosty i delikatny torcik na biszkoptach z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha! Deser podałam na Porcelanie Rajski(...)okrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie
Wanilia i KardamonByło letnie sobotnie popołudnie. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasze miejskie targowisko, nakupiliśmy pomidorów malinówek, ogórków gruntowych, jabłek, śliwek, trochę malin i jeżyn. Obiad zjedzony, dzieci się bawią, mąż operuje pilotem. A ja zabieram się za wyczekane ciasto ze śliwkami. Wyczekane, bo galette chodzi za mną od zeszłego roku... Od kiedy poznałam taką formę ciasta kruchego, od czasu(...)łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie
bistro mamaDzisiaj mało ambitnie - budyniowa owsianka. Znana, lubiana, podana z zamrożonymi jeżynami i jagodami. Przepis prosty jak drut. Jeden z moich ulubionych sposobów na owsiankę. Bardzo podoba mi się jak zamrożone owoce wyglądają na zdjęciach, jest w nich coś, co mnie przyciąga. Owsianka budyniowa (z budyniem śmietankowym) podana z jeżynami i jagodami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g płatków owsianych
tost z dżememwidzicie po sernikach znalazłam sobie nowe uzależnienie - smoothie bowls, tym razem padło na porzeczkowe z nutą kokosową. Całość podana z darami lata - porzeczkami, jeżynami i znalezionymi w zamrażarce malinami. Zakochałam się w kolorach tego smoothie. Porzeczkowe smooth ie bowl z mleczkiem kokosowym podane z malinami, jeżynami i porzeczkami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: szklanka (250 ml) czerwonych porzeczek
tost z dżememdwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jeżyn (zmiksowanych ,przetartych przez sito) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby(...)piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się przez 12 godzin. Potem tylko udekorowałam jeżynami i gałązkami werbeny cytrynowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeFajne, błyskawiczne ciasto na maślance, które wypatrzyłam na blogu u Grażynki . A że akurat miałam maślankę i trochę wiśni i jeżyn, więc ciasto szybko zostało upieczone. Zjedzone też bardzo szybko :) składniki 2, 5 szklanki mąki (dałam typ 450) 3 jajka 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wiśni i jeżyn kruszonka: 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki mąki foremka 21x28x5 przygotowanie Przygotować owoce - umyć, osączyć na sicie, wiśnie wydrylować. Do dużej miski wbić jajka, dodać ksylitol, roztrzepać widelcem, dodać ekstrakt wanilii, olej, maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej
Stare GaryPyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik. Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka L, 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego, 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: 1-2 jajka, brązowy cukier, owoce - u nas borówki, czerwona porzeczka, maliny i jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę
Plate of Joycukru 80 ml oleju kokosowego 2 jajka 75 ml wody mineralnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 duża łyżka kakao szczypta soli jeżyny Bierzemy dwie miski i wsypujemy do jednej wszystkie suche składniki, oprócz kakao, a w drugiej mieszamy wszystkie składniki mokre. Gdy wszystko jest dobrze połączone, mieszamy wszystkie składnik razem. połowę ciasta(...)odkładamy i dodajemy do niej kakao. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy do foremek najpierw jasne ciasto potem jeżyny a na wierzchu ciemne. Pieczemy w temperaturze
harrisaKolejny przepyszny i zdrowy koktajl, który można pić bez końca. Dzięki jeżynom koktajl ma wspaniały smak i przepiękny ciemnofioletowy kolor, a syrop klonowy i mleko sojowe waniliowe podbijają smak owoców. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI 1 szklanka jeżyn 1/2 szklanki malin 250 ml mleka sojowego waniliowego 1-2 łyżeczki syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
DefinicjaSmakukoktajl powstał zeszłej nocy: 6-7 jeżyn 4cl wódki 2-3cl espresso ristretto 1cl syrop cukrowy 4 cl śmietanka 36% lub skondensowane niesłodzone mleko Jeżyny wymadlerować dodać wódkę, espresso i syrop cukrowy. Wszystko wyszejkerować z lodem i przelać do kieliszka koktajlowego. Na koniec wyszejkerować śmietankę i wlać delikatnie na koktajl. Wszelkie wzory dozwolone. Był pyszny
Jemy Pijemytych delikatnych kolorów :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO(...)się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy
Blondynka Gotujepiękny, że długo nie mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając(...)wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu i bokach przykleić bezy i jeżyny. Tort można przygotować dzień wcześniej, ale dekorację wykonujemy dopiero przed podaniem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przepis ze strony mojewypieki.com
Chocolate Muffin Blog