łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem(...)śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu
Na słodko lub wytrawniezatrzęsienia :). Zrywanie ich było idealną formą odpoczynku między sprzątaniem a gotowaniem na święta. W pełni mnie to zrelaksowało. Żeby uzyskać piękny fioletowy kolor zastosowałam domowej roboty dżem z jeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto(...)mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę:5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)3 tabliczki czekolady białej150 ml śmietanki kremówki2 łyżki masła1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Bon Appetit Małgorzatydodatkiem. Kiedy więc padło hasło: danie z cukinią, od razu miałam przed oczami cudowne, wilgotne (żeby nie rzecz: browniowate), obłędnie czekoladowe ciasto. Moje plany jednak zrewidowało życie i wysyp jeżyn, których naprawdę szkoda mi nie zbierać i nie zużywać (jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ich zużycie bądź zasłoiczkowanie, jestem otwarta na wszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto(...)cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam sobie o przepisie, który podyktowała mi nauczycielka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowoce leśne1 galaretka poziomkowa2 łyżki słodkiej śmietanki 18%owoce: ja miałam truskawki i jeżynyWykonanie:Galaretkę (na 500ml wody) rozpuszczamy w połowie zamieszczonej na opakowaniu wody. Owoce myjemy, zostawiamy kilka jeżyn do dekoracji, resztę jeżyn i truskawek kroimy w dość drobne kawałki. W naczyniu bądź pucharkach układamy: na spód owoce, zalewamy tężejącą galaretką, chłodzimy, do drugiej tężejącej galaretki dodajemy
Walijskie PichcenieOsobiście zachwyciłam się nim odkąd pierwszy raz go zrobiłam. Połączenie jeżyn i banana jak dla mnie jest idealne. :-) Koktajl nie zawiera nawet grama cukru (oprócz tego w owocach), a mimo to jest słodki.Na dodatek zrobienie go zajmie nam jedną, krótką chwilę. :-) Na 2 porcje potrzebujemy: 300g dojrzałych jeżyn 1 duży, dojrzały banan 2 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)mleka Wszystko blendujemy i gotowe- nic prostszego ;-) Jeśli nie lubicie pestek z jeżyn, po zblendowaniu możecie przetrzeć wszystko przez sito
kuchnia do kwadratuZbierałam się do niego długo, w końcu i Blondynka zrobiła Leśny Mech. Ciasto przyjemne, mokre. Jednak do całej tej leśnej otoczki nie pasowały mi ziarenka granatu, jak las to jeżyny, maliny i jagody, tak ja to widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem(...)jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna. Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa
Blondynka GotujeLubicie słodko-kwaśny smak jeżyn? Ja bardzo, dlatego mus potraktowałam jako samodzielny, zdrowy deser, natomiast jest on też genialnym dodatkiem do sernika lub lodów. :-) Przepis na 4 porcje (ok. 250 ml jedna). Natomiast jeśli chcecie wykorzystać mus do ciasta/lodów- użyjcie połowy składników, na pewno wystarczy :-) Składniki: 300g jeżyn (dojrzałych-inaczej mus może być za kwaśny) 200g malin(...)cukier) opcjonalnie: mięta do przystrojenia 1. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. 2. Wszystkie owoce wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy, miód i blendujemy (jeśli nie lubicie tych drobnych pestek w jeżynach, możecie teraz wszystko przetrzeć przez sito- mi one nie przeszkadzają, więc tego nie robiłam). 3. Mus można (ale nie trzeba) schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut, a przed podaniem
kuchnia do kwadratutylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam go wypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec. Składniki na formę 26 cm :~ 4 szkl mąki orkiszowej(...)naturalnego~ 1 i 1/4 szkl ksylitolu ( lub cukru)~ 2,5 łyżki soku pomarańczowego~ 1/3 łyżeczki soli~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia~ 3 i 1/4 szkl owoców (ja dałam maliny,jeżyny i nektarynki)~ kilka kropli olejku migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoW jednym naczyniu wymieszać 3,5 szkl mąki , proszek do pieczenia i sól.W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć
Smaczne Zdrowepieczenia 1 łyżeczka Krem czekoladowy margaryna lub masło 250 g jajka 4 szt cukier 1 szk czekolada gorzka 1 szt kakao ciemne 3 łyżeczki Do dekoracji maliny jeżyny czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej(...)czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i zwinąć. Wierzch rolady posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu
Ala piecze i gotujemąki tortowej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki(...)przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną się rozpadać przetrzeć je przez sitko. Powstałą pulpę owocową ponownie zagotować. Z mąki ziemniaczanej i wody zrobić
Pieguskowa Kuchniasłodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ja dodałam śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie(...)pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści * cukier brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy
Ostra na Słodkokoktajli i smoothie – świetnie się do tego nadaje – jest delikatna, zbożowa, a zarazem smakowo świetnie zastępuje paloną kawę. Tym razem postawiłam na fioletowe owoce, takie jak aronia, jeżyna, maliny i borówki, które połączyłam z mrożoną kawą Inka i bitą śmietana. Pazura dodaje tu odrobina chili, która świetnie komponuje się z kawą i owocami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)porcje ) * kawa Inka Bio Klasyczna – 2 czubate łyżeczki * mleko 2% – 300 ml * kostki lodu * fioletowe owoce – aronia, jeżyna, borówki, maliny- 1 szkl * jogurt naturalny – 200 ml * cukier brązowy – 1 łyżka * śmietana 36% – ok. 200 ml * przyprawa chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę INKA Bio Klasyczna mieszamy z gorącym mlekiem, odstawiamy. Połowę owoców miksujemy z jogurtem, dosładzamy
Ostra na SłodkoOwocowy, bardzo orzeźwiający,letni deser. Składniki: 4 morele, 10-12 sztuk jeżyn, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: Galaretkę dzielimy na dwie cześci. Jedną rozrabiamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy. Morele rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do galaretki. Przekładamy do kieliszów, które wkładamy pod kątem (opierając o coś) do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozrabiamy drugą część galaretki i studzimy(...)Dokładnie umyte jeżyny wkładamy do kielicha a masą morelową. Zalewamy 3/4 galaretki i wkładamy do lodówki na ok 30 minut - masa musi lekko stęzeć Po tym czasie wykładamy delikatnie za pomocą łyżeczki pozostałą część galatetki (wtedy owoce pozostają pod galateką i nie wypłyną na sam wierzch - będzie efekt WOW!). Wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka całkiem stęzeje. Przepis bierze
Lena Gotujemascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam
Pieguskowa Kuchniaowsianka z chia Składniki: (na 3-4 porcje) 1 banan 2 nektarynki 400 g jogurtu greckiego 300 ml mleka 3 łyżki nasion chia 3 łyżki drobnych płatków owsianych dodatkowo: jeżyny czerwone porzeczki Banana obrać, z nektarynek usunąć pestki. Zmiksować owoce blenderem na gładki mus. Dodać jogurt, mleko, chia i płatki owsiane, dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić(...)lodówki. Schłodzony pudding przełożyć do szklanek, podawać z jeżynami i porzeczkami. Smacznego! A na weekendowe śniadanie planuję coś ekstra. W końcu bowiem będziemy mieli trochę czasu na celebrowanie wspólnego posiłku; a musicie wiedzieć, że takie luksusy nie zdarzają się co dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrze