jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może wymieszanym z odrobiną serka homogenizowanego. Moim zdaniem powinno działać.Ja swoje lody wymieszałam z jeżynami, bo akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem(...)cukru150 ml cydru bzowego500 g skyra150 ml śmietany kremówki (38%)Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować 5 minut, aż zmiękną. Przestudzić, przetrzeć przez sitko, schłodzić do temperatury lodówkowej.Masę jeżynową wymieszać ze skyrem i kremówką.Przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać.Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość(...)piekarnika, przestudzić 10 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!Ja chyba trochę za cienko rozwałkowałam ciasto, bo wyszło mi za dużo krążków w stosunku do owoców. Można więc zwiększyć ilość jeżyn i jabłek, rozwałkować ciasto grubiej, lub, tak jak ja, upiec pozostałe ciasteczka na blasze. Znikają równie szybko, co cobbler
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKokosowo-kakaowa* muffina cukiniowa z jeżynami, jogurt naturalny *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym W poniedziałki będzie na wynos. Bo pierwsza lekcja o 7.10, pobudka jeszcze wcześniej, a u mnie zero motywacji by wstać jeszcze wcześniej. Składniki:15g mąki kokosowej 40g mąkiłyżeczka kakao100g cukinii startej na drobnych oczkach*jajko 20ml mleczka kokosowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli, cynamonu coś do posłodzeniakilka jeżyn*odcisnąć z wody, wyjdzie tego jakieś ok.50g dodać to do ciasta + jakieś 30ml wody W jednej miseczce mieszamy mokre składniki. Do drugiej przesiewamy mąkę, łączymy obie miseczki. Ciasto przekładamy do naczynka, co jakiś czas wtykając jeżynę. Pieczemy ok.40min
More food, love and dreamsSAŁATKA Z JEŻYNAMI I MOZZARELLĄ Szybki i pyszny przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na kolację we dwoje. Jest pyszna, zdrowa i całkiem fit. Nie rozpisuje się dalej tylko podaje przepis! Zrób a pokochasz ten smak! przepis na sałatkę: - 3 garście rukoli - 1 słodki i dojrzały pomidor - 1/3 szklanki jeżyn - 1 kulka mozzarelli - garść liści bazylii - grzanki (zrobione(...)suchej patelni migdały bez skórki - oliwa z oliwek, sok z cytryny i miód jako dresing Rukolę i bazylię wymieszaj z dresingiem, na wierzch poukładaj plastry mozzarelli i pomidora, dodaj jeżyny. Na suchej patelni zrumień migdały, posyp na sałatkę, na patelnię dodaj oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę ciabattę i zrumień na grzanki, obsyp sałatkę. Polecam z kieliszkiem czerwonego
SMYKWKUCHNIOdrobina lata w szklance koktajlu ze świeżych jeżyn. Koktajl zrobiłam z mleka migdałowego, domowego zrobionego. Dietetycznym wegański i bardzo zdrowy. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody mineralnej 1 szklanka jeżyn 2 łyżki cukru trzcinowego mięta Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram je ze skórki. Jak dalej mamy problem że je obrać, zalewam ponownie(...)się papka migdałowa.Dolewam kolejną szklankę wody i dalej miksuję. Na sitko wykładam gazę i przecedzam mleczko. Odpad który zostaje nie wyrzucam , można go wykorzystać do zapiekanek, deserów. Jeżyny podgrzewam z cukrem żeby się rozpuścił i miksuję blenderem, przecieram przez sitko. Nie lubię osobiście pestek. Do mleczka dodaję mus jeżynowy . Koktajl schładzam i podaję z miętą
wesoła kuchniatakich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl jeżyn cukier waniliowy cukier masło cynamon A jak to zrobić(...)dodać do mąki z serem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Z ciasta uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków rozpłaszczyć, na środku ułożyć kilka jeżyn posypać delikatnie cukrem waniliowym, zwinąć w kulkę i dokładnie zlepić, formując knedle. uformowane knedle wrzucać na wrzącą wodę i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle na talerzu
Kuchnia w opałachChciałam upiec to ciasto z malinami, ale na zaprzyjaźnionym stoisku z owocami zabrakło malin. Dlatego wybrałam jeżyny, bo były bardzo kuszące... Ciasto dzięki serkowi ricotta ma cudowny smak. Robiła je już z jabłkami i rabarbarem. Szczerze polecam! Składniki: 250 g jeżyn 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Umyte i osuszone jeżyny wyłożyć na wierzch ciasta i lekko je wcisnąć. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch cukrem kokosowym lub demerara. Piec do "suchego
Czerwień i błękitJeśli lubicie bezy to ten torcik jest godny polecenia. Wierzch chrupiący, środek miękki, kwaskowate jeżyny po prostu pycha :) Składniki: - 4 białka - 200 g cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 200 g śmietany 30 lub 36 % - jeżyny Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia(...)formujemy bezowe koło. Pieczemy w 150 C przez około 1 godzinę. Śmietanę ubijamy na sztywno i przekładamy ją na wystudzoną bezę. Wierzch dekorujemy jeżynami
Zainspirowana w kuchniPLACUSZKI RYŻOWE Z MAKIEM I JEŻYNAMI Placuszki to bardzo fajny pomysł np. na śniadanie. Są zdrowe, lekkie i bez cukru. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Jednak gwiazdą tego przepisu są jeżyny, które rosną sobie na działce i dojrzewają w promieniach słońca. Ostatnio całkiem sporo ich nazbierałam, więc nie obejdzie się bez przepisu z nimi. Słodziutkie, rozpływają się w ustach(...)potrzebne. ~~SKŁADNIKI~~ mąka ryżowa 8 łyżek proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki jaja 3 szt. mleko 3/4 szkl. mak niebieski 1 łyżka olej roślinny 3-4 łyżki świeże jeżyny ok. 200 g. W misce mieszamy jaja z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Patelnię smarujemy olejem i nalewamy małą chochelkę
Kuchnia PaulettesLody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego(...)szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka śmietany 30 % 35 dkg jeżyn Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę
wesoła kuchniaSkładniki : 1 l borówek leśnych 1 l jeżyn leśnych lub ogrodowych 60 dkg cukru 2 szklanki wody 3 goździki Sposób wykonania : J eżyny opłucz na sicie, osącz z nadmiaru wody, wsyp do rondla. Zalej wodą , wrzuć goździki, postaw na niewielkim ogniu, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce zmiękną , rozgotują się. Goździki usuń(...)jeżyny przetrzyj przez gęste sitko. Na sicie powinny zostać tylko pestki z jeżyn. Do przetartego soku dodaj cukier, zagotuj, pamiętając, aby od czasu do czasu zamieszać. Teraz zmniejsz płomień, wsyp opłukane i osuszone borówki, zagotuj. Gotuj przez 2 minuty na niewielkim ogniu. Zdejmij z ognia, przykryj ściereczką , odstaw do następnego dnia. Następnie konfiturę doprowadź do wrzenia, smaż na średnim ogniu
Przepisy i porady kulinarnePomysłów na koktajle mi nie brakuje. Dzisiaj przedstawiam mój kolejny przepis na rewelacyjny koktajl z bananem, jeżynami, pomarańczą i mleczkiem kokosowym! Zimny, bardzo orzeźwiający, bardzo smaczny. Schłodzi każdego w ten upalny dzień. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis! Takie śniadanie to najlepszy pomysł na wiosenne poranki. Wystarczy koktajl przelać do butelki lub słoiczka i zabrać ze sobą. Dzieci pokochają ten smak(...)pamiętajcie, już pojutrze Dzień Dziecka! Koktajl bananowo-jeżynowy / 2 porcje Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 banan 1/2 pomarańczy 2 garście mrożonych jeżyn cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera stojącego. Dodajemy obrane i podzielone na kawałki owoce oraz jeżyny. Miksujemy całość na jednolity płyn. Dodajemy cukier lub miód do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony. Na zdrowie
Moja smaczna kuchniaoczekiwaniu na tańsze, polskie truskawki, robię miejsce w zamrażarce. Zobaczcie co znalazłam! Jeżyny, zebrane w zeszłym roku, piękne, pachnące, słodziutkie. W niedzielę deser musi być, tak więc zrobiłam łatwy i bardzo smaczny kisiel z tych owoców. Kilka chwil i gotowe! Sam w sobie jest naprawdę dobry! Można podać z bitą śmietaną lub gęstym jogurtem, jak kto woli! Idzie lato, domowe(...)kisiele to jest zawsze dobry pomysł! Kisiel jeżynowy / 2 porcje Składniki: 1 szklanka mrożonych jeżyn 1 szklanka wody+ 1/2 szklanki zimnej wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku Przygotowanie: Owoce przekładamy do garnka. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce rozpadną się. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody. Przelewamy do jeżyn. Nieustannie mieszamy, aż kisiel zgęstnieje. Dodajemy
Moja smaczna kuchniapiekłam ale ostatnio kiedy zobaczyłam przepis na blogu White Plate nie mogłam się oprzeć, Dość zwarte, wilgotne, najlepsze z dużą ilością owoców. Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami suche składniki: 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła 130 g drobnego cukru (używam trzcinowego(...)mleka ziarenka z jednej laski wanilii czarne porzeczki i jeżyny (mogą być mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami. Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce
Dzieje kuchennej WiewióryZbliża się lato, a więc sezon na świeże owoce. Maliny, truskawki, jeżyny...sporo tego. Jak jednak wykorzystać mrożone owoce z ubiegłego sezonu, które jeszcze zapewne w niejednej zamrażarce się chowają? To pytanie zadałam samej sobie kilka dni temu podczas sprzątania zamrażarki. Okazało się, ze jedna z szuflad zawiera całkiem sporo paczuszek z malinami i jeżynami. Pewnie trzymałam(...)zeszłoroczne zapasy i zrobić miejsce dla tegorocznych. Proponuję Wam prosty i lekki deser jogurtowy z owocami. Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 szklanka mrożonych owoców (u mnie jeżyny) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepszy grecki) cukier do smaku Mrożone owoce wysypać do blendera. Dodać niewielką ilość cukru (na około 1 szklankę owoców dodałam 1 łyżkę cukru) i zmiksować
Codzienna kuchnia niecodzienna