jezyny - 1510 przepisów (strona:19/101)

Jeżynowy sernik na zimno 272

smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie podgrzać i wymieszać aby dokładnie się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zmiksowane jeżyny a na końcu przestudzoną żelatynę. Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Następnie na wierzchu(...)udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby serniczek dobre stężał

Monia miesza i gotuje
Kruche jeżynowe babeczki 218

mąki pszennej1 szklanki mąki krupczatki200 g margaryny2 żółtka1/2 szklanki cukru pudru200 g jeżyn3 łyżki cukru waniliowego250 ml śmietanki do ubijania1 czubata łyżeczka żelatyny4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatynydo dekoracji : jeżyny i listki miętyPrzygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię(...)malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko ciągle mieszać. Śmietankę

Monia miesza i gotuje
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 229

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz(...)książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!!  Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka

Miksturownik
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 522

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka(...)łyżki żelatyny Galaretka z musem 1 szt galaretka malinowa 80 g jeżyn 120 g malin 2 łyżki cukru maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski

Ala piecze i gotuje
Deser jeżynowy 116

Dostałam dzisiaj porcję świeżutkich jeżyn i postanowiłam zrobić z nich coś na szybko :)Składniki:- jeżyny- 1 serek homogenizowany naturalny (400 g)- 4 łyżki miodu Przygotowanie:Serek mieszamy z miodem (ja miałam akurat lipowy). Dno literatek wykładamy jeżynami, na to wykładamy porcje przygotowanego serka a na wierzch ponownie porcja jeżyn

Zainspirowana w kuchni
Buraczkowa focaccia z jeżynami 147

wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki. Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Focaccia to super pomysł na jesienną, ciepłą i ekonomiczną kolację! Z lampką białego wina(...)suchych drożdży 300 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania 1/2 łyżeczki soli 50 ml oliwy/oleju Na nałożenie: 100 g cebulki perłowej/szalotki 3 łyżki oliwy 100 g jeżyn 1 kulka mozzareli (125 g) 2 gałązki rozmarynu Wykonanie: sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERNIKOWE „BROWNIE” Z MUSEM ARONIOWYM, GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 186

łyżki * agar agar – 2 łyżki PIANKA WANILIOWA: * śmietana 36% -150 ml * cukier puder – 2 łyżki * ziarna wanilii * agar agar – 1 czubata łyżka GALARETKA Z JEŻYN: * jeżyny ( lub np.borówki ) – 1 szkl * cukier drobny- 3 łyżki * agar agar – 2 łyżki BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko z jaj rozm. M – 2 szt * woda(...)DEKORACJI: * aronie przesmażone z cukrem i pierniczki Uszatki Kopernik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Naczynka ( np. większe filiżanki ) wykładamy folią spożywczą. GALARETKA Z JEŻYN: Owoce leśne przesmażamy z cukrem i odrobiną wody aż się rozpadną, blendujemy ( możemy dodatkowo przetrzeć przez sito ). Agar agar rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, mieszamy, gotujemy, miksujemy z owocami. Wkładamy do naczynek, wygładzamy, chłodzimy. PIANKA WANILIOWA: Zimną kremówkę ubijamy

Ostra na Słodko
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 168

piekarnika Ta tarta z owocami postała w zeszły weekend dość spontanicznie – staram się nie piec ciast za dużo (oponka..) ale w ogrodzie zebrałam resztkę malin i pierwsze jeżyny, w domu miałam brzoskwinie więc postanowiłam zrobić prostą tartę bo wszystkie pozostałe składniki ( masło, śmietana, jajka) były w lodówce. Upiekłam tartę z owocami, nadzieniem z dodatkiem serka i skórki cytrynowej(...)time 15 min Cook time 45 min Total time 1 godzina   Uniwersalna tarta z owocami w kremie, do której można dodać różne owoce sezonowe - morele, brzoskwinie jagody, maliny, jeżyny, śliwki, gruszki etc. Author: cooking for Emily Serves: 8 Ingredients CIASTO: 300 g mąki ( orkiszowa, pszenna) 2 łyżeczki cukru 180 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany KREM

Cooking for Emily
Lody jeżynowe 179

jeżynka mi obrodziła i upały jej nie przysuszyły. Można było pojeść i na lody nawet starczyło. Polecam lody jeżynowe, są pyszne kremowe i w pięknym kolorze. składniki: 600 g jeżyn 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Jeżyny zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Mascarpone przełożyć(...)miski i zmiksować. Następnie dodać mleko zagęszczone oraz przetarte jeżyny. Ponownie całość zmiksować. Śmietankę ubić a następnie połączyć z masa jeżynową. Całość przelać do pojemnika w którym będziemy mrozić lody. Przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić 3 godziny, co 30 minut całość zmiksować mikserem. Potem zostawić w zamrażarce do całkowitego zamrożenia, u mnie mroziły się przez noc. Przed podaniem wystawić

Monia miesza i gotuje
Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami 136

Ciasto przyjemne w smaku, a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Takie prosto z lodówki jest nieco twarde, dlatego radzę wyciągnąć je wcześniej aby się ogrzało. Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami składniki na spód: 250 g zmielonego twarogu 2 jajka  100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki owsianej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli esencja waniliowa(...)składniki na masę: 400 ml mleczka kokosowego - tylko gęsta część 2 jajka 4 łyżki ksylitolu 10 łyżek wiórek kokosowych 300 g jeżyn wykonanie: Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wszystkie składniki na spód ciasta należy ze sobą połączyć i wymieszać, a następnie przełożyć do foremki. Ciasto będzie bardzo lepkie. Następnie za pomocą miksera ubijamy jajka

Przysmaki Karolki
sok z jeżyn - przetwory 167

Jeżyny również obrodziły w tym roku. Pierwsze już zebrane czekały w lodówce. Nie miałam za bardzo pomysłu co z nimi zrobić. Chociaż nie powiem, najbardziej za nami wino chodzi. Ale to może na kolejną zbiórkę. Tym razem już dłużej z decyzją nie mogłam poczekać i stąd szybka decyzja - robię sok. Sok będzie idealny do wody czy herbaty. Nie lubię jednak(...)zrobieniu soku zrobiłam dżem :-) Tym bardziej chętniej skorzystałam z Thermomixa, który bardzo ułatwił mi zadanie.  Z podanego przepisu wyszły 3 małe słoiczki (po koncentracie) soku. Składniki: 800 g jeżyn 250 g wody  300 g cukru Przygotowanie: do naczynia miksującego wlać wodę na naczynie postawić przystawkę Varoma i umieścić w niej jeżyny, które należy zasypać cukrem - uważając przy

Gotowanie z pasją
Krem amaretto z owocami lata 203

Słodkie letnie dni pachną słońcem i owocami, które możemy wykorzystywać na rozmaite sposoby. Dziś pomysł na delikatny krem z aromatem amaretto i frużeliną z malin oraz jeżyn. Idealny deser w środku wakacji! Składniki (3-4 porcje) Frużelina * po 150 g malin i jeżyn 2 łyżki cukru 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej Do dwóch oddzielnych garnuszków wrzucić owoce(...)jednego maliny, a do drugiego jeżyny. Zasypać cukrem (dodać do każdego garnuszka do 1 łyżce cukru), przykryć pokrywkami i gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż owoce puszczą sok. Można je podlać odrobiną wody. Mąkę rozmieszać w wodzie. Na gotujące się owoce w soku wlać wodę z mąką (połowa do jednego garnka, połowa do drugiego) i gotować jeszcze chwilę, mieszając

Słodkie inspiracje
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 145

umyć i wypić po pół sporego kufla piwa nim zjawili się pan Butterbur i Nob. W mig nakryli do stołu. Na kolację była gorąca zupa, zimne mięso, tarta z jeżynami, świeży chleb, masło, twarożek - słowem, proste, smaczne potrawy, jakich by się Shire nie powstydził, a tak swojskie, że nieufność Sama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się do reszty." Jeżeli(...)mąki 120 g masła w temperaturze pokojowej 35 g skrobi ziemniaczanej 80 g drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej szczypta soli nadzienie: 500 g jeżyn (świeżych lu rozmrożonych i odsączonych) dżem jeżynowy lub z owoców leśnych (albo inny np. marmolada cytrynowa) cukier cukier puder Wykonanie: Utrzeć żółtka z cukrem na kremową masę.  Dodać masło i dokładnie

zadanie-gotowanie
NALEWKA Z JEŻYN 114

NALEWKA Z JEŻYN ma właściwości lecznicze. Wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego. Jeżynówka jest też naturalnym lekiem łagodzącym objawy PMS i menopauzy. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów - przeciwutleniaczy oraz witaminy C, które wzmacniają serce. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie, dlatego w tradycyjnej medycynie ludowej to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie. SKŁADNIKI : 650 g jeżyn(...)około 600 ml wódki 400 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jeżyny zalewamy wódką i zostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju na okres minimum 1 miesiąca w ciemnym miejscu. Po tym czasie wódkę odcedzamy przez sitko i przelewamy do butelek, a owoce zasypujemy cukrem (tak aby cukier przykrywał wierzch owoców na około 1 cm) i pozostawiamy w szczelnym słoju ponownie na okres

wege i kropka
Ciasto z jeżynami na koniec lata 102

Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie tak samo jak świeże. Jadłam je również z rabarbarem lub jagodami. Też niezłe, jednak(...)gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ wykonanie

Patchwork