bardzo wczesnych śniadaniach. Mrożę je po jednej, żeby później wyjmować z zamrażarki, odgrzewać i delektować się słodką bułeczką na dzień dobry... Tym razem zmotywowały mnie kupione na przecenie jeżyny. Tak, tak, wiem; to nie sezon . Ale co z tego...? Skoro mi się tak bardzo chce słońca i lata... Oczywiście, w domu okazało się, że w szafce jest tylko resztka(...)Puszyste, lekkie, wyrośnięte niesamowicie, trochę słodkie, trochę owocowe. Nie można im się oprzeć. Ja nie umiem ... Zdecydowanie zbyt dużo zniknęło, zanim udało mi się resztkę zamrozić... Drożdżówki z jeżynami, krówkami i serem Składniki: (na 12 sztuk) 200 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki soli 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jak ktoś nie jest smakoszem serników, albo je serniki sporadycznie to może się pomylić! Bo to ciasto to taki oszukany sernik bez sera, masa jogurtowa jest jednak lżejsza i mniej kaloryczna od tradycyjnego sernika. Ta pyszna masa jogurtowa z budyniem została zamknięta(...)pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Na powierzchni jogurtowej masy rozrzucone zostały jeżyny, które barwią w niektórych miejscach strukturę tego ciasta. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Czekam na Wasze opinie o tym cieście. Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna moja propozycja na domowy kisiel z sezonowych owoców. Tym razem kisiel jest z jeżyn,a podałam go z lodami. ok 500 g jeżyn 2 łyżki miodu 1 szkl. wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Jeżyny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć jak najwięcej soku,pestki wyrzucić. Soku powinno wyjść(...)rozmieszać mączkę,wlać do gotującego się soku i energicznie mieszać do zgęstnienia. Kisiel przelać do pucharków i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzony kisiel położyć po gałce ulubionych lodów,udekorować jeżynami
Kolorowa kuchnia Elkijeżynowy jeszcze trwa a soczyste jeżynki dojrzewają w słońcu. Dziś proponuję domowy budyń z tych bardzo wartościowych i smacznych owoców. 2 szkl. mleka 1 szkl. musu z jeżyn 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Mus z jeżyn otrzymamy poprzez zagotowanie jeżyn z dodatkiem cukru i przetarcie ich przez sito(...)słodkość nam odpowiada ewentualnie dosłodzić . W odlanym mleku wymieszać obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować do całkowitego zgęstnienia budyniu. Budyń rozlać w pucharki,można udekorować jeżynami. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkisię kończy, a wraz z nim świeże owoce. Na szczęście rozpieszczają nas jeszcze ciepłe dni, w które warto zafundować sobie odżywcze, owocowe, lekkie śniadanie. Ja wybrałam pełne antyoksydantów polskie jeżyny. Całość smakuje po prostu pysznie! Dzięki zbożowej Ince smoothie ma delikatnie kawowy smak, a więc poranna kawa nie będzie już nam potrzebna. Dodatkową porcję zdrowia zapewnią jagody goji i nasiona(...)chia. Jako że użyliśmy kawy zbożowej, koktajl możemy serwować także dzieciom i osobom dbającym o zdrowy styl życia. Koktajl jeżynowo-kawowy: 150 g jeżyn (+ kilka do dekoracji) 500 ml mleka (2 szklanki) 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (1 szklanka) 4 płaskie łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 2 łyżki syropu klonowego 2 płaskie łyżki nasion chia suszone jagody goji do posypania
Poezja smakuSmaczny deser z owocami, bezami i drobinkami czekolady. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, bo robi się go naprawdę szybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie. Deser najlepiej podać tuż po przygotowaniu, ponieważ bezy są jeszcze chrupiące. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g bez 50 g czekolady(...)gorzkiej maliny jeżyny ciasteczka Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami
https:KKuchniaMniamciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i świeże. Nawet tym, że po zawinięciu ciasto stało się zimne od zamrożonych owoców. Spodziewałam się, że podczas pieczenia zamrożone jagody i jeżyny utworzą wielką fioletową kałużę, a tu taka niespodzianka! Owoce nie puściły soku, ciasto ładnie wyrosło, było smaczne i ja miałam swoje drożdżówki z porzeczkami, dziecko z jagodami, a kawałkami(...)jeżynami podzieliliśmy się sprawiedliwie i ta kruszonka. Dużo kruszonki, mmmmmmniam! Normalnie bosko! Do tego bonus w postaci kolorowych i dość oryginalny wygląd drożdżówek. Od tamtej pory taką opcję powtórzyłam już trzy razy i powtórzę jeszcze nie raz, bo w mojej zamrażarce owoców mrożonych zawsze jest pod dostatkiem. Drożdżówki możecie upiec w zwykłej torownicy, prostokątnej blaszce
Blondynka Gotujerazem zrobiłam sernik z musem jogurtowo jeżynowym . Pyszny ,delikatny ,przełamany kwaskowatym smakiem jeżyn. Idealny na gorące letnie weekendy . Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera - u mnie z wiaderka - 5 jajek - 200g śmietanki 30% - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 200 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 170 g ciasteczek Oreo(...)masła mus jeżynowy : - 300 g jeżyn ,mogą być mrożone - 480 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki o smaku owoców leśnych do dekoracji : - 1 galaretka o smaku owoców leśnych - owoce wg uznania - u mnie porzeczka i borówki Sposób wykonania : Ciasteczka rozdrobnić w blenderze ,masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik będziemy
Wypieki Reneżadne z nich nie przejdzie obok niego obojętnie a deser zawiera mnóstwo dobrego dla naszych milusińskich! :) Skła dni ki (na jede n ko kta jl): 2 garście fioletowych owoców (jeżyny, jagody) garść czerwonych owoców (wiśnie, truskawki) kilka liści szpinaku 0,5 banana 0,5 mango 2 waniliowe serki homogenizowane kilka listków mięty niebieski barwnik spożywczy śmietana kremówka(...)Zblenduj wszystkie owoce, włóż je następnie do osobnych miseczek. Z jeżyn i jagód przygotuj podwójną porcję, w dwóch różnych miseczkach. Wymieszaj owoce z serkiem waniliowym, przygotowując poszczególne kolory tęczy: FIOLETOWY : jeżyny i jagody (mniej owoców, więcej serka) INDYGO : jeżyny i jagody (więcej owoców, mniej serka) NIEBIESKI : serek i niebieski barwnik ZIELONY : szpinak, mięta, banan ŻÓŁTY : banan POMARAŃCZOWY : mango CZERWONY
Garniec Magaliedzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier(...)cytryny Na blacie rozkładam ciasto, które dzielę (albo na 6 części, albo na 12, wtedy rożki wyjdą mniejsze) na 12 kwadratów. Na koniec każdego nakładam po kilka jeżyn i posypuję je cukrem. W miseczce roztrzepuję jajko i smaruję nim brzegi ciastek. Następnie ciasto składam na pół po przekątnej, tak żeby wyszedł trójkąt. Boki dociskam widelcem. Nożem robię jeszcze otworki wentylacyjne
kruche babeczkiobiecałam kolejny wpis z jeżynami w roli głównej :) Tym razem deserek, prosty, szybki, na prośbę młodego i tego starszego też i ja oczywiście nie pogardziłam he he :)) Troszkę śmietany kremówki, serek mascarpone, jeżyny i pokruszona beza. Pyszota :))) Składniki na 3 porcje: 200 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone jeżyny beza do pokruszenia cukier puder (nie koniecznie) Śmietanę ubić, dodać(...)serek mascarpone. Jeszcze chwilkę ubijać, żeby serek połączył się ze śmietaną. Przełożyć do szklaneczek, na to dać jeżyny i na sam wierzch pokruszyć bezę
kruche babeczkiNalewka z jeżyn nie wymaga długiego czasu wykonania ale powinna dojrzewać jak najdłużej wtedy jest najlepsza, minimum 2 miesiące. Jeżyny dostałam od koleżanki późną jesienią a była ona piękna ubiegłego roku i jeżyn było tyle że już nie miałam pomysłu co z nimi zrobić, do tego były bardzo słodkie. Część przerobiłam od razu a część zamroziłam i na początku tego(...)roku zrobiłam z mrożonych nalewkę. Jest ona jeszcze bardzo młodziutka a już smakuje wybornie. Polecam do zrobienia. Nalewka z jeżyn z wanilią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi Składniki: mieszanka sałat/rukola dynia oliwa z oliwek ocet jabłkowy miód suszone jeżyny (opcjonalnie rodzynki) orzechy włoskie sól Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika(...)temp. 180°C. Jeżyny zalałam wrzątkiem, po czym odlałam wodę. Sos: Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu. Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam
nietadietaJest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości(...)spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka 60 g cukru pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrze