Czas wykonania: 50 minutSkładniki: 300g jeżyn 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka cukru 150g masła 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka octu cukier puder Wykonanie: W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei(...)miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Gorący kąsekKochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu. Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości. ;-) składniki: CIASTO NA TARTE: 25dag mąki pszennej 130g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli(...)chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2) Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1. Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie
SMYKWKUCHNIJana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemyi skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę,publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Mąkę
W kuchni Karmel-itkiMoje zapasy jeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie :)Składniki:na ciasto:- 150 g mąki- 40 g cukru pudru- 100 g zimnej margaryny- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 żółtko- 1 łyżka śmietanyna krem:- kostka masła- 1/4 szklanki przegotowanego mleka- 1 szklanka(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny.Na wystudzone ciasto przekładamy przygotowany krem a wierzch ciasta dekorujemy jeżynami
Zainspirowana w kuchniszklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny . Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać piec minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do masy mieszając już łyżką ,nie mikserem. ,wylać do blaszki 20x20 cm. Połozyć
Anioły w kuchniprzygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie do smaku tez dzieciom, bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne! Składniki (15 babeczek): szklanka mąki owsianej szklanka otrębów owsianych szklanka jeżyn 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia
sama złodyczZapraszam na bardzo pyszne, proste ciasto z jeżynami i kisielem. Zaproponowała je w ramach konkursu Gellwe Polaca Mala i był to bardzo trafny wybór, bo ciasto jest genialne. A świeże leśne owoce teraz na czasie są do niego najlepsze. Źródło Kwestia Smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiałam takie zawirowania, ale zaczyna się to pogłębiać. Chyba kończy sprzęt swój żywot, przerobił dziesiątki tysięcy zdjęć... To już nie może czekać, czas oddać go... Zuzi ;) Składniki: 1/2 litra jeżyn 1/2 szkl, czarnej porzeczki 1/2 szkl. jagód (mogą być borówki) 400 g kefiru naturalnego (najlepiej 0%) 2 płaskie łyżki cukru* Sposób przygotowania: Owoce dokładnie płuczemy i pozbawiamy zanieczyszczeń, przekładamy
Kolorowy Przepisownikcukru3 kopiaste łyżki dżemu ŁOWICZ z aroniiSkładniki zblenderować, odstawić na kilka minut.Nadzienie przelewamy na jaglany spód i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Na upieczonej tarcie układamy mrożone jeżyny.Śniadaniowa tarta na instagramie
Czarnawisienkalata... babeczki z owocami leśnymi...Składniki: Ciasto:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,4 żółtka,150 g margaryny, Krem:200 ml kremówki,150 g malin,100 g jeżyn. Przygotowanie: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie
Aga w kuchnijadalna część mojego ogrodu . Smaczne jeżyny. Mamy je dopiero drugi rok , a już wspaniale zaowocowały. Jeszcze ptaki nie wiedzą o nich, dlatego możemy delektować się nimi sami :)Trochę inaczej jest z owocami borówki . Ptaki znają ich słodki smak i często je podjadają . Ale starczy dla wszystkich
Proste Potrawyjeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU: PRZEPIS NA TARTE CZEKOLADOWĄ Z JEŻYNAMI
SMYKWKUCHNIpamiętam kiedy jadłam jeżyny, jakoś nigdy specjalnie nie rzucały mi się w oczy na targu czy w sklepie. W zeszłym tygodniu się rzuciły, więc kupiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyodstawić na 30 minut do lodówki.NADZIENIE:500ml śmietany 18 %4 jajka4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne1/2 szkl. cukru cukier waniliowy50 g wiórek kokosowych200g jeżyn Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia.Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek.Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć
kolorowotorcikowo