jezyny - 1510 przepisów (strona:8/101)

Tort czekoladowy z jeżynami i glazurą jeżynową 131

pomysł i inny nowy przepis, zawsze jednak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem puszyste blaty czekoladowe przełożone dwukolorowym kremem, a wykończony został jeżynową glazurą. Zatopione w kremie świeże owoce jeżyn i malin dodają winnego, owocowego smaku. Torcik jest mały, nie za słodki i prosty do wykonania. Uwielbiam w torcie różne tekstury dlatego na spodzie układam cienki blat, chrupiącego kruchego ciasta(...)poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki na glazurę jeżynową: 150 g pulpy jeżynowej 2 płatki żelatyny        2 szklanki jeżyn        1/2 szklanki wody        2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo:  4 łyżki dżemu jeżynowego jeżyny i maliny do przybrania Wykonanie: przygotowanie kruchego spodu: odważyć obie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jeżynowe pierogi z serem 194

Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie. Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się(...)Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym  różanym cukrem (przepis tutaj ). Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej 700 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła/oleju Składniki na nadzienie serowe: 250 g twargu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: jogurt cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK NA ZIMNO Z JEŻYNAMI 94

Pyszny sernik na zimno z jeżynami tym razem w wersji twarogowej. Jeżeli nie jesteście wielbicielami jeżyn polecam użyć malin, szczególnie teraz, kiedy jest pełnia sezonu. W zasadzie to każde owoce się tutaj nadadzą. Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód(...)masła Masa serowa 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny 350 g jeżyn Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić w lodówce. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z jeżynową galaretką. 183

dostaniecie w każdym markecie.  Oczywiście Ci z Was, którzy mają dostęp do polskiego dobrego twarogu, upieką równie smaczny jak nie smaczniejszy sernik. Szybko się robi. Możecie użyć mrożonych jeżyn. Małemu M smakowała zwłaszcza jeżynowa galaretka. Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami. Na spód sernika   220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie 50 g płatków owsianych rozdrobnionych(...)Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Sernik powinien zostać biały, środek powinien być ścięty i sprężysty.  Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić. Galaretka jeżynowa. 400 g jeżyn (użyłam mrożonych) Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub dwa listki żelatyny. 50 g cukru sok z połowy cytryny jeżyny do dekoracji Żelatynę zalej niewielką ilością wody(około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dżem jeżynowy z jabłkiem, zagęszczony pektyną. Thermomix 239

Uwielbiam jeżyny, choć to owoce trudne, w takim sensie, że trzeba je zbierać systematycznie w niewielkich ilościach, dlatego że dojrzewają stopniowo, a kiedy już dojrzeją szybko potrafią się zepsuć. Tak więc na każde podejście do krzaczka możecie kombinować ze smakami. Ja dziś proponuję połączenie jeżyn z jabłkiem, które nada dżemowi słodyczy i dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego(...)pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wrzątku Jeżyny i jabłka wraz z cukrem zagotowujemy i gotujemy je przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Lepiej częściej niż rzadziej ;) Pod koniec gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę

MamaOskarka
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 107

jadłam  æbleskiver ) świąteczne piosenki. Hyggelig , jak mawiają Duńczycy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zabrała ze sobą puszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy(...)chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie, z kwaśnymi nutami jeżyn. Coś wspaniałego! I nawet brat C. wyjadał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeżyny w Syropie z Cukrem Kandyzowanym 119

Kolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego(...)próbowałam i że smakowało mi, no i że łatwe to przepis trafił na mój blog. Składniki: jeżyny 1 i 1/2 szklanki cukru białego 1/2 szklanki domowego cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru kandyzowanego  1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym

Blondynka Gotuje
Knedle dyniowe z jeżynami 136

Zapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny(...)naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj ). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj na gładkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser budyniowy z jeżynami 142

smak domowego budyniu, delikatnie jeżynowy. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe. Smaczny deserek dla dzieci tych mniejszych i większych :) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2/3 szklanki musu z jeżyn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej jeżyny rurki waniliowe Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone i przetarte(...)przez sito jeżyny). Roztrzepać trzepaczką i zagotować. Do odlanego mleka dodać mąki i dokładnie połączyć. Zdjąć mleko z ognia wlać mleko z mąką i mieszać, aż zgęstnieje. Gotować do momentu wystąpienia bąbelków z powietrzem. Rozlać do pucharków. Przestudzić, posypać świeżymi jeżynami i wcisnąć rurki z kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Desery , DLA DZIECI Tagged: budyń , jeżyny

https:KKuchniaMniam
Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 162

jadłam i ostatecznie zjadłam do samego końca. Cała rodzinka zajadała się nimi niesamowicie, aż do takiego stopnia, że na następny dzień poleciałam na targ i wykupiłam wszystkie będące tam jeżyny oraz od razu zamroziłam, by były z nami jeszcze jesienią, zimą i wiosną! Wspominałam Wam już, że kocham jeżyny, ale te lody zwiększyły mą miłość do nich kilkukrotnie(...)granic możliwości. Podsumowując.. kolejny MUST TRY! Nie zwlekajcie, tylko już w poniedziałek lećcie na targ i kupcie zapas jeżyn! Z przepisu wychodzi ok. 9 porcji (takich jak na zdjęciu) lecz wszystko zależy od wielkości Waszych porcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn

Be Fit Be Strong
Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno ) 137

Sernik ? Znowu sernik ? A no znowu, bo na sernik zawsze jest ochota. Dziś sernik na zimno, z czekoladą i jeżynami. Połączenie nieco wytrawne, mocne i wyraziste. Poszukajcie na bazarku, na targu, a może na działce u znajomych jeżyn  i zróbcie koniecznie. Macie swoje krzaczki z jeżynami ? To jeszcze lepiej, nie próżnujcie, idźcie zbierać. Na juto sernik będzie gotowy. Składniki(...)sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g  czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru   Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy

kolorowotorcikowo
Nie takie znowu zwykłe 88

Czasem człowiek idzie do ogrodu i znienacka wraca z garścią jeżyn. I co wtedy? Ja mówię- ciasto. Bardzo proste, szybkie ale jak już napisałam w tytule- nie takie znowu zwykłe. A skąd bierze się jego niezwykłość? Z połączenia jeżynowości z białoczekoladowością, jak również z odrobiny aromatycznego Southern Comfort dodanego do masy. W efekcie otrzymujemy delikatne ciasto, którego każdym kęsie znajdziemy(...)drobiny szczęścia o smaku jeżyny i białej czekolady. Polecam! BARDZO PROSTE CIASTO Z JEŻYNAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 10dag masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka Southern Comfort 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki duża garść jeżyn pół tabliczki białej czekolady Jeżyny myjemy i osuszamy, białą czekoladę kroimy w kostkę. Okrągłą

les mirabelles
Wino z jeżyn [PRZEPIS] 152

długi. W sumie zajęło nam to pięć miesięcy. Ostateczny wynik bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Początek tej opowieści sięga drugiej połowy sierpnia, kiedy to w letnie (pewnie gorące) popołudnie zrywaliśmy jeżyny (dla niektórych ostrężyny czy ożyny) z krzaczków na naszej działce. Nasze krzaczki charakteryzują się baaardzo dużymi i niezwykle soczystymi, słodkimi owocami. Po dobrych zbiorach owoce (ok. 4 kg) włożyliśmy(...)pół kilograma cukru, dwa litry wody i odłożyliśmy w ciepłe miejsce. Na razie nie dodawaliśmy drożdży. Już po kilku godzinach wino ładnie „pykało”. We wrześniu zbieraliśmy jeszcze jeżyny. Sok, który z nich powstał dodaliśmy do butli w połowie października. Wówczas usunęliśmy resztki owoców z butli. Dodaliśmy również pół litra cukru, rozpuszczonego w pół litra wody, a także drożdże

Jakugotujesz.pl
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 114

jest głównym obiektem jej uwagi), ja oglądałam zaległe odcinki ulubionego serialu. Zdecydowanie stanęłyśmy na wysokości zadania zorganizowania sobie czasu bez C. Choć trochę dziwnie było kłaść się spać...Jeżyny dojrzewają w szaleńczym tempie, można je zbierać, zbierać i zbierać. I, o dziwo, jeszcze mi się nie znudziły. Wręcz przeciwnie - mam coraz więcej ciekawych pomysłów. Zobaczymy, ile uda wcielić mi się(...)kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych, jakie jadłam. Sekret tkwi... W bananie! Sorbet przygotowałam oczywiście na syropie cukrowym. Jeżyny lekko podgotowałam, przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Dodałam jednego zmiksowanego blenderem banana. Odrobin kardamonu nadaje sorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje sorbetowi idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z jeżynowym kremem 146

czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm. Krem jeżynowy: 400 g jeżyn 2-4 łyżki cukru (zależy czy jeżyny są mocno kwaśne) 3 łyżeczki żelatyny 400 ml śmietanki 30% Jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny aby puściły sok.Żelatynę zalewamy niewielką(...)ilością wody i pozostawiamy do napęcznienia.Jeżyny wstawiamy na ogień i gotujemy kilka minut,przecieramy przez sitko.Powstały mus ponownie zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Żelatynę wrzucamy do gorących jeżyn i mieszamy aż się rozpuści,odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno,małymi porcjami dodajemy schłodzone prawie tężejące jeżyny.Powstały krem wykładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy

Anielskie wypieki
Beza malinowo jeżynowa 98

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku(...)cytryny 2 łyżeczki żelatyny płaskie sos malinowy: 20 dkg malin 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% do dekoracji: maliny, jeżyny, mięta Białka wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet

wesoła kuchnia
Mrożony sok z leśnych jeżyn 121

Bezpośrednio za naszą działką rozciąga się las. Prawdziwy las z grzybami, jagodami, malinami i jeżynami. Te ostatnie rosną tuż przy płocie i wchodzą do nas na działkę. Spróbuję Wam to pokazać na zdjęciu - te krzaczory przy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam(...)niedużą ilość soku do rozcieńczania można przygotować w garnku z gwizdkiem do gotowania mleka, jak zrobiłam tutaj , lub w zwykłym garnku - tak dzisiaj podam przepis. Mrożony sok z leśnych jeżyn jeżyny w dowolnej ilości cukier - połowa wagi jeżyn Jeżyny płuczemy, czyścimy z szypułek, wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie

Posadzone i zjedzone
Bezglutenowy deser ala tiramisu z jeżynami 170

Deser marzenie! Deser ala tiramisu z bezglutenowymi biszkoptami , aksamitnym kremem z mascarpone o jeżynami. Uczta dla oka i podniebienia :) SKŁADNIKI na 4 porcje 1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik)  500 g jeżyn 150 g śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki cukru zwykłego Z imną kremówkę ubij na sztywno(...)ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Połowę jeżyn włóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki wody i zagotuj. Gotuj 4-5 minut lekko mieszając. Odstaw i wystudź. Do wysokich szklanek nakładaj warstwowo: 2 łyżki kremu, łyżkę konfitury jeżynowej, przełamane na pół biszkopty, kilka świeżych jeżyn i ponownie krem

Kuchnia bezglutenowa
Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową 146

mleczka kokosowego 200 ml mleka 1,5% 40 g wiórków kokosowych 50 g kaszy manny błyskawicznej 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru waniliowego Galaretka jeżynowa: 350 g jeżyn 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka agaru w proszku 1/3 szkl wody  Do dekoracji: jeżyny chipsy kokosowe Przygotowanie: Mleczko kokosowe, 200 ml mleka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy zagotować(...)wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia. Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być 250 ml soku. Jeśli

Ala piecze i gotuje
Sok z leśnych jeżyn 92

jeżyn, który zachowuje większość swoich witamin i minerałów.  Taki sok jest dla nas bardzo korzystny.  Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, pektyny, garbniki oraz potas, wapń i magnez, kwas foliowy.  Owoce jeżyn pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego oraz są wskazane w zaburzeniach nerwowych u kobiet w okresie przekwitania(...)wypełnianymi wodą :-) Dzięki temu garnkowi sok się nie zagotował, a tylko mocno podgrzał.  A z owoców, które zostały po odcedzeniu soku zrobiłam przecier do tarty. Sok z leśnych jeżyn około 750 ml 900 g leśnych jeżyn 450 g cukru Do garnka na mleko o pojemności 2 litrów wsypać opłukane owoce, przykryć pokrywką, postawić na palniku i poczekać aż garnek

Posadzone i zjedzone
Jeżyny w cukrze wg Aleex 112

bieżąco. Po tej nieplanowanej przerwie proponuję Wam jeszcze kilka letnich przepisów. Dzisiejszy znalazłam u Agnieszki Maciąg. To pomysł, jak zamknąć w słoiczkach odrobinę lata o smaku i zapachu jeżyn. Owoce w cukrze doskonale poprawią nam humor podczas jesiennych i zimowych dni. Wystarczy wtedy tylko odkręcić słoiczek , aby poczuć smak nagrzanych słońcem jeżyn. Gorąco polecam. Składniki: • 2 kg jeżyn(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Świeżo zerwane jeżyny delikatnie umyć i odsączyć na sicie. 2. Lekko osuszone owoce ostrożnie przełożyć do garnka, przesypując je warstwowo cukrem (może być cukier trzcinowy). 3. Garnek przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na całą noc. 4. Następnego dnia garnek z owocami postawić na ogniu, a gdy tylko sok się zagotuje (muszą pojawić się małe bąbelki), szybko

W mojej kuchni
Jeżyny w soku własnym 175

Dostałam pyszne jeżyny i chciałam część z nich przechować na zimę. Chciałam też, by zawierały sto procent owoców, bez dodatku wody, by móc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia! jeżyny cukier Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać(...)cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby jeżyny puściły sok. Następnie słoiki pasteryzować ok. 20-30 minut. Jeśli cukier się nie rozpuści można delikatnie potrząsnąć zawartością słoika. * zasypanie cukrem powoduje, że w słoiku pozostaje zaledwie połowa zawartości. Ale mamy pewność, że to nie kompot, a sam czysty sok jeżynowy. Cały

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mus z mrożonych jeżyn 91

ochotę na coś słodkiego robię ten mus. Jest aksamitny, słodki i ma piękny kolor. Najczęściej podaję go w miseczkach albo w plastikowych kubeczkach jednorazowych.  Ostatnio mam sporo jeżyn, więc dzisiaj powstał właśnie mus jeżynowy. Wykorzystać można dowolne owoce lub miks owoców. Nie warto kupować gotowych mieszanek, a samemu przygotować swoje ulubione, bo znajdzie się w nich tyle owoców(...)przełożyć do blendera i gotowe. Inspiracje jeżynowe: Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Mus z mrożonych jeżyn Składniki: mrożone jeżyny cukier woda Przygotowanie: Do blendera wrzucamy jeżyny, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Miksujemy na gładką, aksamitną

Moja smaczna kuchnia
Jeżyny w sosie własnym 166

Upiekłam niedawno muffinki najeżone jeżynami , dziś kolejny przepis z udziałem tych owoców. W tym roku dojrzały znacznie wcześniej niż zazwyczaj i jest ich sporo, choć są dużo mniejsze. Susza w mojej okolicy trwa :( Dziś wyczytałam, że jeżyny mają dobry wpływ na przemianę materii, regulują poziom cukru w organizmie, a dzięki sporej zawartości błonnika wpływają pozytywnie na mniejszy poziom cholesterolu. Mają(...)też działanie przeciwnowotworowe. W ich składzie znajdziemy dużo witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Warto zatem jeść jeżyny i zadbać o ich zapas na zimę :) Składniki (na słoik 250 ml): jeżyny (ile wlezie) 1,5 łyżki cukru Przebrane jeżyny upychać łyżką, ale nie miażdżyć, w słoiku. Cukier dosypywać na dwa razy - w połowie i pod koniec słoika. Napełnić słoiki

Weekendy w domu i ogrodzie
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 186

Będąc na spacerze z synem wypatrzyłam krzaczki jeżyn. Tak ładnie się świeciły w promieniach słonecznych, że poszliśmy do domu po wiadereczko i wróciliśmy aby ich trochę zerwać. No wszystko byłoby dobrze gdyby nie deszcz, który nas zaskoczył. Na dodatek cała się podrapałam, ale smak jeżyn wart był tego poświecenia. Trochę zjedliśmy świeżych, bo wiadomo nie ma nic lepszego od takich(...)będę podrapana, hi,hi.1 kefir ( 400 g )ok. 2 szk mąki typ 5002 jajka ( rozmiar L )1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli1 łyżka cukru1 duże jabłko1,5 szk jeżyn ( leśnych )cukier puder do posypania Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier

Ewa w kuchni
Błyskawiczny murzynek z owocami 275

Dzisiaj byliśmy na działce, zerwałam jeżyny, trochę gruszek. Tata z Piotrem stwierdzili, że przydałoby się zjeść coś słodkiego do kawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko(...)przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki i jeżyny, posypałam karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i upiekłam. Całość zajęła mi 35 minut. Ciasto wyszło pyszne, idealne wręcz. Gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić,  to błyskawiczne ciasto jest wybawieniem na takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię