jezyny - 1510 przepisów (strona:8/101)

Nie takie znowu zwykłe 103

Czasem człowiek idzie do ogrodu i znienacka wraca z garścią jeżyn. I co wtedy? Ja mówię- ciasto. Bardzo proste, szybkie ale jak już napisałam w tytule- nie takie znowu zwykłe. A skąd bierze się jego niezwykłość? Z połączenia jeżynowości z białoczekoladowością, jak również z odrobiny aromatycznego Southern Comfort dodanego do masy. W efekcie otrzymujemy delikatne ciasto, którego każdym kęsie znajdziemy(...)drobiny szczęścia o smaku jeżyny i białej czekolady. Polecam! BARDZO PROSTE CIASTO Z JEŻYNAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 10dag masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka Southern Comfort 1 duża łyżka kwaśnej śmietany lub maślanki duża garść jeżyn pół tabliczki białej czekolady Jeżyny myjemy i osuszamy, białą czekoladę kroimy w kostkę. Okrągłą

les mirabelles
Wino z jeżyn [PRZEPIS] 181

długi. W sumie zajęło nam to pięć miesięcy. Ostateczny wynik bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Początek tej opowieści sięga drugiej połowy sierpnia, kiedy to w letnie (pewnie gorące) popołudnie zrywaliśmy jeżyny (dla niektórych ostrężyny czy ożyny) z krzaczków na naszej działce. Nasze krzaczki charakteryzują się baaardzo dużymi i niezwykle soczystymi, słodkimi owocami. Po dobrych zbiorach owoce (ok. 4 kg) włożyliśmy(...)pół kilograma cukru, dwa litry wody i odłożyliśmy w ciepłe miejsce. Na razie nie dodawaliśmy drożdży. Już po kilku godzinach wino ładnie „pykało”. We wrześniu zbieraliśmy jeszcze jeżyny. Sok, który z nich powstał dodaliśmy do butli w połowie października. Wówczas usunęliśmy resztki owoców z butli. Dodaliśmy również pół litra cukru, rozpuszczonego w pół litra wody, a także drożdże

Jakugotujesz.pl
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 130

jest głównym obiektem jej uwagi), ja oglądałam zaległe odcinki ulubionego serialu. Zdecydowanie stanęłyśmy na wysokości zadania zorganizowania sobie czasu bez C. Choć trochę dziwnie było kłaść się spać...Jeżyny dojrzewają w szaleńczym tempie, można je zbierać, zbierać i zbierać. I, o dziwo, jeszcze mi się nie znudziły. Wręcz przeciwnie - mam coraz więcej ciekawych pomysłów. Zobaczymy, ile uda wcielić mi się(...)kremówki! Jestem z niego niesłychanie dumna: to najlepszy sorbet, jaki kiedykolwiek zrobiłam, i jeden z lepszych, jakie jadłam. Sekret tkwi... W bananie! Sorbet przygotowałam oczywiście na syropie cukrowym. Jeżyny lekko podgotowałam, przetarłam przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek. Dodałam jednego zmiksowanego blenderem banana. Odrobin kardamonu nadaje sorbetowi wyjątkowości. I to wszystko. A efekt jest obłędny! Banan nadaje sorbetowi idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z jeżynowym kremem 168

czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok.13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tarte piekłam w formie o średnicy 25 cm. Krem jeżynowy: 400 g jeżyn 2-4 łyżki cukru (zależy czy jeżyny są mocno kwaśne) 3 łyżeczki żelatyny 400 ml śmietanki 30% Jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny aby puściły sok.Żelatynę zalewamy niewielką(...)ilością wody i pozostawiamy do napęcznienia.Jeżyny wstawiamy na ogień i gotujemy kilka minut,przecieramy przez sitko.Powstały mus ponownie zagotowujemy i zestawiamy z ognia.Żelatynę wrzucamy do gorących jeżyn i mieszamy aż się rozpuści,odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno,małymi porcjami dodajemy schłodzone prawie tężejące jeżyny.Powstały krem wykładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy

Anielskie wypieki
Beza malinowo jeżynowa 114

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko. beza: 2/3 szklanki białek 210 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąka ziemniaczana szczypta soli sos jeżynowy: 30 dkg jeżyn 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1.łyżka soku(...)cytryny 2 łyżeczki żelatyny płaskie sos malinowy: 20 dkg malin 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% do dekoracji: maliny, jeżyny, mięta Białka wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet

wesoła kuchnia
Mrożony sok z leśnych jeżyn 139

Bezpośrednio za naszą działką rozciąga się las. Prawdziwy las z grzybami, jagodami, malinami i jeżynami. Te ostatnie rosną tuż przy płocie i wchodzą do nas na działkę. Spróbuję Wam to pokazać na zdjęciu - te krzaczory przy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam(...)niedużą ilość soku do rozcieńczania można przygotować w garnku z gwizdkiem do gotowania mleka, jak zrobiłam tutaj , lub w zwykłym garnku - tak dzisiaj podam przepis. Mrożony sok z leśnych jeżyn jeżyny w dowolnej ilości cukier - połowa wagi jeżyn Jeżyny płuczemy, czyścimy z szypułek, wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie

Posadzone i zjedzone
Bezglutenowy deser ala tiramisu z jeżynami 201

Deser marzenie! Deser ala tiramisu z bezglutenowymi biszkoptami , aksamitnym kremem z mascarpone o jeżynami. Uczta dla oka i podniebienia :) SKŁADNIKI na 4 porcje 1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik)  500 g jeżyn 150 g śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki cukru zwykłego Z imną kremówkę ubij na sztywno(...)ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Połowę jeżyn włóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki wody i zagotuj. Gotuj 4-5 minut lekko mieszając. Odstaw i wystudź. Do wysokich szklanek nakładaj warstwowo: 2 łyżki kremu, łyżkę konfitury jeżynowej, przełamane na pół biszkopty, kilka świeżych jeżyn i ponownie krem

Kuchnia bezglutenowa
Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową 161

mleczka kokosowego 200 ml mleka 1,5% 40 g wiórków kokosowych 50 g kaszy manny błyskawicznej 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru waniliowego Galaretka jeżynowa: 350 g jeżyn 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka agaru w proszku 1/3 szkl wody  Do dekoracji: jeżyny chipsy kokosowe Przygotowanie: Mleczko kokosowe, 200 ml mleka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy zagotować(...)wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia. Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być 250 ml soku. Jeśli

Ala piecze i gotuje
Sok z leśnych jeżyn 109

jeżyn, który zachowuje większość swoich witamin i minerałów.  Taki sok jest dla nas bardzo korzystny.  Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, pektyny, garbniki oraz potas, wapń i magnez, kwas foliowy.  Owoce jeżyn pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego oraz są wskazane w zaburzeniach nerwowych u kobiet w okresie przekwitania(...)wypełnianymi wodą :-) Dzięki temu garnkowi sok się nie zagotował, a tylko mocno podgrzał.  A z owoców, które zostały po odcedzeniu soku zrobiłam przecier do tarty. Sok z leśnych jeżyn około 750 ml 900 g leśnych jeżyn 450 g cukru Do garnka na mleko o pojemności 2 litrów wsypać opłukane owoce, przykryć pokrywką, postawić na palniku i poczekać aż garnek

Posadzone i zjedzone
Jeżyny w cukrze wg Aleex 129

bieżąco. Po tej nieplanowanej przerwie proponuję Wam jeszcze kilka letnich przepisów. Dzisiejszy znalazłam u Agnieszki Maciąg. To pomysł, jak zamknąć w słoiczkach odrobinę lata o smaku i zapachu jeżyn. Owoce w cukrze doskonale poprawią nam humor podczas jesiennych i zimowych dni. Wystarczy wtedy tylko odkręcić słoiczek , aby poczuć smak nagrzanych słońcem jeżyn. Gorąco polecam. Składniki: • 2 kg jeżyn(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Świeżo zerwane jeżyny delikatnie umyć i odsączyć na sicie. 2. Lekko osuszone owoce ostrożnie przełożyć do garnka, przesypując je warstwowo cukrem (może być cukier trzcinowy). 3. Garnek przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na całą noc. 4. Następnego dnia garnek z owocami postawić na ogniu, a gdy tylko sok się zagotuje (muszą pojawić się małe bąbelki), szybko

W mojej kuchni
Jeżyny w soku własnym 201

Dostałam pyszne jeżyny i chciałam część z nich przechować na zimę. Chciałam też, by zawierały sto procent owoców, bez dodatku wody, by móc je dodać do zimowej rozgrzewającej herbatki lub płatków owsianych. Zrobiłam więc jeżyny w syropie, a właściwie we własnym soku. Pyszne i aromatyczne, zachęcam do zrobienia! jeżyny cukier Do słoików wsypać umyte jeżyny (prawie do pełna) i zasypać(...)cukrem - ok. 5 łyżek cukru na słoik. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby jeżyny puściły sok. Następnie słoiki pasteryzować ok. 20-30 minut. Jeśli cukier się nie rozpuści można delikatnie potrząsnąć zawartością słoika. * zasypanie cukrem powoduje, że w słoiku pozostaje zaledwie połowa zawartości. Ale mamy pewność, że to nie kompot, a sam czysty sok jeżynowy. Cały

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mus z mrożonych jeżyn 111

ochotę na coś słodkiego robię ten mus. Jest aksamitny, słodki i ma piękny kolor. Najczęściej podaję go w miseczkach albo w plastikowych kubeczkach jednorazowych.  Ostatnio mam sporo jeżyn, więc dzisiaj powstał właśnie mus jeżynowy. Wykorzystać można dowolne owoce lub miks owoców. Nie warto kupować gotowych mieszanek, a samemu przygotować swoje ulubione, bo znajdzie się w nich tyle owoców(...)przełożyć do blendera i gotowe. Inspiracje jeżynowe: Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Mus z mrożonych jeżyn Składniki: mrożone jeżyny cukier woda Przygotowanie: Do blendera wrzucamy jeżyny, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Miksujemy na gładką, aksamitną

Moja smaczna kuchnia
Jeżyny w sosie własnym 185

Upiekłam niedawno muffinki najeżone jeżynami , dziś kolejny przepis z udziałem tych owoców. W tym roku dojrzały znacznie wcześniej niż zazwyczaj i jest ich sporo, choć są dużo mniejsze. Susza w mojej okolicy trwa :( Dziś wyczytałam, że jeżyny mają dobry wpływ na przemianę materii, regulują poziom cukru w organizmie, a dzięki sporej zawartości błonnika wpływają pozytywnie na mniejszy poziom cholesterolu. Mają(...)też działanie przeciwnowotworowe. W ich składzie znajdziemy dużo witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Warto zatem jeść jeżyny i zadbać o ich zapas na zimę :) Składniki (na słoik 250 ml): jeżyny (ile wlezie) 1,5 łyżki cukru Przebrane jeżyny upychać łyżką, ale nie miażdżyć, w słoiku. Cukier dosypywać na dwa razy - w połowie i pod koniec słoika. Napełnić słoiki

Weekendy w domu i ogrodzie
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 204

Będąc na spacerze z synem wypatrzyłam krzaczki jeżyn. Tak ładnie się świeciły w promieniach słonecznych, że poszliśmy do domu po wiadereczko i wróciliśmy aby ich trochę zerwać. No wszystko byłoby dobrze gdyby nie deszcz, który nas zaskoczył. Na dodatek cała się podrapałam, ale smak jeżyn wart był tego poświecenia. Trochę zjedliśmy świeżych, bo wiadomo nie ma nic lepszego od takich(...)będę podrapana, hi,hi.1 kefir ( 400 g )ok. 2 szk mąki typ 5002 jajka ( rozmiar L )1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli1 łyżka cukru1 duże jabłko1,5 szk jeżyn ( leśnych )cukier puder do posypania Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier

Ewa w kuchni
Błyskawiczny murzynek z owocami 300

Dzisiaj byliśmy na działce, zerwałam jeżyny, trochę gruszek. Tata z Piotrem stwierdzili, że przydałoby się zjeść coś słodkiego do kawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko(...)przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki i jeżyny, posypałam karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i upiekłam. Całość zajęła mi 35 minut. Ciasto wyszło pyszne, idealne wręcz. Gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić,  to błyskawiczne ciasto jest wybawieniem na takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię