pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego! Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam wystarczająco dużo, aby przygotować koktajl - tym razem w postaci smoothie bowl. Smoothie bowl Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 garście jeżyn 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia(...)łyżka masła z orzeszków 1 szczypta młodego jęczmienia migdały miód do smaku Przygotowanie: Do blendera przelewamy jogurt. Dodajemy umyte i osuszone jeżyny. Im więcej dodasz jeżyn tym będzie ciemniejszy kolor koktajlu. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do smaku miód. Miskujemy ponownie. Koktajl przelewamy do miseczki. Posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i młodym jęczmieniem. Na wierzchu układamy migdały
Moja smaczna kuchniasmażonych śliwek , które tak bardzo Wam smakowały, postanowiłam przygotować lody o bardzo odświeżającym smaku. I Tak dzisiaj zapraszam Was na domowe lody o smaku ananasowo- cytrynowym, z jeżynami i borówkami! Sprawdźcie krótką listę składników i przygotujcie pyszne lody domowe ;-))) SKŁADNIKI: - 2 bardzo dojrzałe banany (skórka jest cała brązowa) - 1 średni ananas świeży i dojrzały - sok z 1/2 cytryny - jeżyny(...)borówki Banana i ananasa, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę przekładamy do dwóch torebeczek i wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki. Jeżyny i borówki również mrozimy w osobnej torebeczce. Po trzech godzinach wyjmujemy 1 torebeczkę zamrożonych owoców i miksujemy blenderem z sokiem z cytryny, przekładamy masę do pojemnika plastikowego i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie miksujemy
SMYKWKUCHNIProsta, łatwa w zrobieniu nalewka z jeżyn. Tylko alkohol, owoce i cukier, nic więcej. Skład prosty, wykonanie banalne, a smak... hmmm... smak wyśmienity :) Wartą ją zrobić, gdy w sezonie pojawiają się jeżyny. Akurat dojrzewa na zimę, wtedy, gdy będzie najbardziej potrzebna. Przyjemnie rozgrzewa w środku, idealna na długie zimowe wieczory. Można delikatnie, powoli sączyć i czuć rozpływający się w ustach(...)smak jeżyn. W całej tej nalewce najtrudniejsze jest czekanie ;) Bo niestety pół roku dojrzewać musi, nie da się inaczej. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jeżyn 1 kg cukru 1 litr spirytusu 70% Owoce wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem
Marder&Marder Manufacturetygodni jak nie dni (bo te ostatnie naprawdę są już bardzo letnie). Wśród czerwonych truskawek i malin, borówek, rabarbaru, egzotycznych pomarańczy i bananów dostrzegłem to po co przyjechałem – jeżyny Ich smak genialnie komponuje się z nasionami chia nasączonymi w kokosowym mleku, a w połączeniu z bananem otrzymujemy bardzo syty koktajl. Jeden taki słoiczek wystarczy spokojnie na drugie śniadanie. Przygotowanie(...)jest banalnie proste (tutaj się powtarzam, ale jestem fanem szybkiej, pysznej i zdrowej kuchni). Składniki: 3 banany garść jeżyn mleko kokosowe nasiona Chia granola Przygotowanie: Nasiona Chia zalewamy mlekiem koksowym i zostawiamy najlepiej na noc, aby zrobił się z nich puszysty pudding. Na spód naczynia/słoiczka układamy naszą pokruszoną granole. Na granolę rozkładamy wcześniej przygotowany kokosowy pudding z nasionami chia
PaleoLifeworeczek białego ryżu 100g 20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki)* 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1/2 szklanki mrożonych jagód 1/2 szklanki świeżych jeżyn 3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego) 3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego) do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić(...)przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy. Do misy blendera wsypujemy 1/2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki mrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
Słodkie okruszkiśniadanie, ponownie poczułam smak lata, pyszne, zbierane w słońcu owoce zawsze mrożę, a gdy tylko mam ochotę, miksuję koktajl jeżynowy, jest cudowny i ten piękny kolor! Dodając więcej jeżyn otrzymacie bardziej intensywny kolor napoju. Taki koktajl śmiało można przełożyć do pojemników i będą pyszne lody jogurtowo - owocowe, domowe! Koktajl z jeżyn na jogurcie Składniki: 400 g jogurtu naturalnego mrożone jeżyny(...)cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny i dodajemy mrożone jeżyny. Całość miksujemy na gładką masę, dodajemy do smaku cukier. Podajemy zaraz po przygotowaniu, na wierzchu układamy kilka owoców
Moja smaczna kuchniatwarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie(...)stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku. Na gotowe ciasto wylewam tężejącą galaretkę i wkładam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Dekoruję jeżynami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaparu lat mam problem z jeżynami, jeden krzak a rodzi wiele owoców. Więc dziś przyszła pora aby wsadzić je do słoika, tak aby były słodkie ani nie ubyło ich podczas pasteryzacji ten sposób również nadaje się do malin. Tak zabezpieczone jeżyny świetnie nadają się do herbaty i do wielu ciast. Składniki: 1 kg jeżyn 1 nie pełna szklanka cukru(...)Wykonanie: Jeżyny umyć pod bieżącą wodą, przełożyć na patelnię najlepiej z podwójnym dnem, dosypać cukier i prażyć około 5 minut. Przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut
Pychotkaaablogu mojetworyprzetwory.blogspot.com. Zachęcił mnie nie tylko wygląd, czy łatwość wykonania, ale i jej określenie „najlepsza”. Cóż, nie wiem, czy jest najlepsza, bo wcześniej nigdy nie jadłam galaretki z jeżyn, ale dla mnie jest idealna! Słodka, z dodatkiem cytryny, odrobiny cynamonu i białego wina. I ma wiele zastosowań :) Muszę też przyznać, że robienie jej to sama przyjemność, a galaretka udaje się(...)każdym razem :) Składniki: 1 kg jeżyn 150 ml białego wytrawnego wina (może być też różowe) sok i skórka z 1 dużej cytryny 1/4 łyżeczki cynamonu cukier (200 g cukru na 250 ml otrzymanego soku) Wykonanie: Jeżyny dokładnie myjemy i przekładamy go garnka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, cynamon, wino i gotujemy na małym ogniu (ok. 20-25 minut) mieszając
MyCookBook.plGenialnie proste i obłędnie czekoladowe! Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 jajka 75 g mąki pszennej po tabliczce białej i mlecznej czekolady, posiekane garść jeżyn Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakao. Masło(...)studzimy. Masę przelewamy do miski, dodajemy ekstrakt i jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, dorzucamy czekoladę i łączymy ją z ciastem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżyny wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut tak by środek ciasta zaczął się podnosić. Zostawimy do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to najlepsze są muffinki. Dziś klasyczne, jasne, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Z pysznymi jeżynami, ale równie dobrze można dodać do nich inne sezonowe owoce. Smakują rewelacyjnie! Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego(...)szklanki oleju jeżyny Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe, z puszki jest za gęste. Wspaniałe świeże jeżyny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś kolejny pomysł na pyszną i pożywną owsiankę. Dostałam całe pudełko pysznych i świeżych, a co najważniejsze zdrowych jeżyn. Zestawiłam je z moją ulubioną owsianką i... połączenie smaków wyszło na prawdę wyborne. Prosto, a jakże pożywnie i zdrowo. Spróbujcie, zapraszam. Taki pucharek, to idealny początek dnia. Choć przyznam szczerze, że lubię czasem zjeść owsiankę także na kolację. Składniki: 4 łyżki(...)świeżych jeżyn 1 szklanka mleka 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych * 1 łyżka musli - u mnie chrupiące musli z bananami i kawałkami czekolady opcjonalnie 1 łyżeczka miodu * owsianka jest dość gęsta, można zmniejszyć ilość płatków według własnych potrzeb Przygotowanie: Szklankę mleka gotujemy w garnuszku z grubszym dnem, dodajemy płatki owsiane. Gotujemy na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli
Słodkie okruszkiczas na rozpoczęcie sezonu na ciepłe kolacje, zgadzacie się ze mną? Nie mam tym razem na myśli jednogarnkowego dania, wytrawnego, ale coś słodkiego. Kolejny przepis z moimi ukochanymi jeżynami , jest tak prosty, że dzieci z pomocą rodziców mogą przygotować wspólnie kolację. Podany w estetycznych słoiczkach wygląda magicznie i apetycznie. Inne, jeżynowe przepisy: Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi(...)Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Kaszka manna na mleku z musem jeżynowym Składniki: 4 łyżki kaszy manna błyskawicznej 500 ml mleka 250 g jeżyn świeżych lub mrożonych, kilka do dekoracji cukier Przygotowanie: Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę i cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Przelewamy
Moja smaczna kuchniaTegoroczne upały idealnie spasowały naszym jeżynom, które obrodziły jak nigdy. Część z nich pomroziłam a drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisaj jest to maślankowe ciasto wypełnione kwaskowatymi jeżynami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka(...)całość łyżką. W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i ugniatamy palcami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, rozkładamy umyte i opruszone mąką jeżyny a wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniMałe słodkie babeczki z domieszką kwaskowatych jeżyn świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawki :) Składniki: - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g cukru pudru - 80 ml oleju - 350 g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 100 g jeżyn Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem(...)sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez okolo 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt i jeżyny mieszamy z cukrem waniliowym. Kremem dekorujemy zimne babeczki
Zainspirowana w kuchni