Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają się dokładnie tak samo jak świeże. Jadłam je również z rabarbarem lub jagodami. Też niezłe, jednak(...)gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ wykonanie
Patchworkcukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej skórka otarta z 1/2 cytryny 150g śmietanki kremowej wierzch 200g masy kajmakowej 4 łyżki śmietanki kremowej sos jeżynowy 100g jeżyn 30g malin 1 łyzka cukru brązowego dodatkowo maliny, jeżyny, borówki Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic(...)sernik studzić w uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy : jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie gęsty syrop. Owoce nie muszą sie całkowicie rozpaść
Raj dla Podniebieniabiałego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis zadowoli największych czekoladoholików, wegan, i tych co o glutenie nawet słyszeć nie mogą. Koniecznie spróbujcie, bo chodź to deser to jest(...)mleka migdałowego/ryżowego 1 duży banan (ok.100 g) 2 łyżki melasy karobowej 3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego 50 g orzechów laskowych * jeżyny (mogą być mrożone) Wykonanie : 1. Kaszę wysypujemy na suchą patelnie i chwilę prażymy mieszając by jej nie przypalić. 2. Kaszę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2-3 minutki następnie
vaniliowoczekoladowaBardzo dobre ciasto, intensywnie pomarańczowe, słodkie, wyjątkowe w konsystencji. Dla przełamania smaku dorzuciłam odrobinę jeżyn do ciasta, co było strzałem w dziesiątkę. Spodziewałam się, że wygra inne ciasto, które robiłam tego samego wieczoru, ale to dostało więcej pozytywnych recenzji :) Polecam! Składniki Ciasto 150 g miękkiego masła 1/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jajka 1 3/4 szklanki(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i starta skórka z 1 średniej wielkości pomarańczy (ok. 100 ml soku) 150 g jeżyn Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dorzucić jeżyny i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku
Słodkie inspiracjeDziś przepis na jeden z naszych ulubionych domowych smakołyków. Pyszny kisiel jeżynowy z kawałkami owoców. Przygotowałam go z mrożonych jeżyn ale możecie wykorzystać owoce, jakie tylko chcecie, zarówno mrożone, jak i świeże. Truskawki, maliny, jagody, czereśnie, śliwki czy jabłka - wszystkie sprawdzą się znakomicie :-) składniki: 1 szklanka jeżyn (użyłam mrożonych) 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie(...)Część wody, około 1/4 szklanki, odlałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną. Pozostałą wodę zagotowałam z jeżynami i cukrem. Gotowałam razem kilka minut, aż powstał sok z kawałkami owoców. Wlałam do niego mąkę rozprowadzoną wodą i - stale mieszając - podgrzewałam, aż kisiel zgęstniał i stał się szklisty. Przełożyłam go do salaterek, a gdy nieco ostygł udekorowałam jogurtem naturalnym i owocami
babka w formiejeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. keksówka 11x23cm Składniki: 300g mąki pszennej, 150g cukru, 180g masła(...)waniliowego, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ), 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki, jabłko, 200g jeżyn (mogą być mrożone). Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier
Z miłości do słodkościZmiksowałam różne owoce i taki mi pyszny i zdrowy deserek powstał Składniki na 2 porcje: 1 szkl. malin 1/2 szkl. jeżyn 1/2 szkl. borówek 2 kiwi 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego Maliny rozgniotłam dokładnie widelcem,nie słodziłam miodem bo były wystarczająco słodkie. Osobno zmiksowałam kiwi z dodatkiem 1 łyżki miodu.W osobnym naczyniu zmiksowałam(...)jeżyny i borówki dosładzając miodem. Do szklanek wlałam najpierw mieszankę jeżyn i borówek,następnie dodałam zmiksowane kiwi po czym rozgniecione maliny. Na górę nałożyłam po łyżce jogurtu,posypałam amarantusem i udekorowałam owocami
Kolorowa kuchnia ElkiLato powoli chyli się ku końcowi a ja przetwarzam wszystko co dała natura. W długie jesienne i zimowe wieczory będzie czym się delektować. Maliny i jeżyny tak obficie obrodziły,że aż krzaczki się uginają pod ich ciężarem,grzech był by jak bym pozwoliła im się zmarnować. Tak więc soczyste jeżynki zmieniają się w pyszny soczek. W tym przepisie(...)podam Wam dokładnych proporcji tylko sposób w jaki robię sok. Nie odmierzam ani nie ważę owoców,po prostu zrywam jeżyny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców
Kolorowa kuchnia ElkiDżem z jeżyn jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Można go zmiksować, wtedy będzie miał jednolitą konsystencję, ja nie miksowałam, chciałam by zostały całe owoce. I to był strzał w dziesiątkę, bo całe owoce nie dość, ze smaczne to jeszcze bardzo fajnie wyglądają i zachęcają by je zjeść. Robi się go bardzo szybko. Nie podałam proporcji cukru, bo sypałam(...)smaku. Dzieci bardzo po polubiły i niestety na zimę nie zostało już nic... jeżyny cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeżyny zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem - nie wymaga pasteryzowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;) P.S. To już setny post na Fitkocie! :) Delikatny biszkopt kokosowy z jeżynami i kremem(...)stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka mąki kokosowej świeże owoce (maliny, jeżyny) Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć
FitKotrześkim' kaszlem. Ale w zeszłą, ciepłą niedzielę razem z mamą i kuzynką zbierałyśmy przy wiejskiej, polnej drodze skarby końca lata :) Owoce czarnego bzu, owoce dzikiej róży i jeżyny. Te dwa pierwsze trochę niedoceniane ostatnimi czasy w kuchni. A szkoda! Bo świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach :) Czarny bez w naszym domu już rozgościł się na dobre. Po dziką różę(...)sięgnęłam po raz pierwszy, choć już od dłuższego czasu o niej myślałam. Jeżyn było naprawdę mało, przynajmniej tych dojrzałych. Po większe zbiory może uda mi się wybrać pod koniec przyszłego tygodnia. Tymczasem z uzbieranej połowy koszyczka tych wspaniałych owoców, za którymi szaleję każdego roku, jak stonka za ziemniakiem, też trzeba było coś zrobić. Wiadomo, najprościej- najlepiej :) Naleśniki + jeżyny zagotowane
Kuchnia w Słońcu Skąpanaksiążki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater składniki - 2 porcje 100 g kaszy bulgur 200 ml wrzącej wody 2 dojrzałe, świeże figi 100 g jeżyn 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy) 2 łyżki czerwonego octu winnego przygotowanie Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być(...)już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać. Jeżyny opłukać, 1/4 rozgnieść w misce widelcem, dodać olej i ocet wymieszać. Figom obciąć końcówki od strony ogonka, przekroić od góry do spodu na 6 lub 8 części, nie przecinając ich do końca, tak, aby można było figi rozłożyć jak kwiatki. Kaszę odsączyć, wymieszać z pozostałymi jeżynami, figami
Stare Garyznowu musiałam wrócić do siebie... wróciłam z pięknymi ceramicznymi wytworami i postanowieniem, że muszą upiec coś co będzie ładnie na tychże wyglądać. I tak powstały czekoladowe ciasteczka z jeżynami. Może skusicie się na ciastko? albo na talerz? Ewa robi je na zamówienie ale i ma je też w stałej ofercie. Moje nowe nabytki to świeżutka seria z liściem winogron(...)Piękne nieprawdaż? Czekoladowe ciastka z jeżynami na ok 12 szt. 100 g masła 25 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 20 g dobrego, ciemnego kakao 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 białko W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy przyjechałam do Mojej Mamy ostatnio zaskoczył mnie orzeźwiający różowy napój jaki stał na stole. Wiedziałam, że były w nim jabłka, ale jeżyn się nie spodziewałam :) Bardzo lekki i orzeźwiający dzięki gałązce mięty, która postanowiłam dodać w swojej wersji :) Pijmy kompoty z owoców, skoro piękna jesień nam ich tyle darze niesie :) Składniki: 5-6 dużych jabłek (u mnie kwaskowe antonówki(...)szklanki dojrzałych jeżyn cukier do smaku gałązka mięty ok 4 litrów wody Przygotowanie: Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne (pozostawiamy jabłka w skórce). Wkładamy do dużego garnka i zasypać 2 łyżkami cukru. Odstawić na 5 minut i zalać wodą. Podgrzać do zagotowania i wsypać jeżyny oraz miętę. Odstawić do przestudzenia i doprawić cukrem do smaku. Smacznego
ChilliJemyCiasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet(...)Polecam, bo warto! składniki 275 g ciasta francuskiego ok 400 g wymieszanych malin i jeżyn na krem: 1/2 szklanki (ok 120 g) śmietany kremówki (30%) 125 g sera mascarpone ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki soku cytryny 2 łyżki ksylitolu lub cukr przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać
Stare Gary