Brzoskwinie i jeżyny to jedno z moich ulubionych połączeń, nie tylko smakowych, ale także wizualnych. Czy nie wyglądają cudnie? Soczyste, słonecznie żółte brzoskwinie i eleganckie, czarne jeżyny zatopione w galaretce, dzięki której lśnią i zachowują swój świeży wygląd smakują dokładnie tak jak wyglądają - niesamowicie. Kwaskowość owoców, zwłaszcza jeżyn osładza domowy, waniliowy krem z masłem. Wszystko to znajduje się na perfekcyjnie(...)mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe Dr. Oetker (ok. 2 łyżki cukru wanilinowego) 1/3 kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: 200 g jeżyn 3 dojrzałe brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Dr. Oetker Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut
Kulinarne InspiracjeLodówka, w lodówce pojemnik. W pojemniku jeżyny. Już nie najpiękniejsze, nie najświeższe. Co by tu z nich zrobić? Od piekarnika wolę się trzymać z daleka, ale kiedy one tak proszą, tak bardzo proszą, żeby jakoś je wykorzystać, coś dobrego z nich zrobić... I nagle eureka! Jogurty mam, herbatniki i galaretki też, przydałoby się też zacząć testować nagrody od oetker.pl , więc(...)łyżkę po kremie Malwince, usłyszałam: Mama! Pycha! Składniki: SPODY: 100g herbatników pełnoziarnistych 50g rozpuszczonego masła CHMURKA: 2 x 200g jogurtu greckiego light krem jogurtowy taki MUS: 300g jeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru pudru DEKORACJA: 6 łyżek bitej śmietany 3 ciasteczka przełamane
Cakes By Kejtbiałego ryżu 100g 20 g orzechów w karmelu (około 3 łyżki) * 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1/2 szklanki mrożonych jagód 1/2 szklanki świeżych jeżyn 3 łyżki jogurtu naturalnego (schłodzonego) 3 łyżki soku truskawkowego (najlepiej domowego) do podania: 6 jeżyn i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego * można również użyć orzechów bez karmelu, lecz wówczas doradzam dosłodzić(...)przepisem na opakowaniu.Do przestudzonego ryżu dodajemy rozdrobnione orzechy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i znów mieszamy. Do misy blendera wsypujemy 1/2 szklanki świeżych jeżyn, 1/2 szklanki mrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
Słodkie okruszkiSkładników dość sporo, ale ciasto proste do wykonania, dlatego kiedy są już świeże jeżyny, zachęcam do jego upieczenia :) Składniki : 3 średnie jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 25 dag jeżyn 1/2 szklanki wiórek kokosowych pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sodki 1/2 szklanki cukru trzcinowego plus 3 łyżki cukru białego(...)zmiksować z masłem i olejem, aż będzie puszysta, dodawać po jednym jajku, a następnie jogurt Stopniowo dodawać mąkę i zmiksować do połączenia składników Część ciasta wylać do foremki, posypać jeżynami, wylać resztę ciasta i posypać znów jeżynami Piekłam 40 min. w natłuszczonej foremce o średnicy 22 cm. przepis stąd zmodyfikowany
Proste PotrawyPrace w kuchni trwały na dobre, gdy w domu pojawiło się wiaderko z jeżynami :) Szybki rzut oka do lodówki, mikser w rękę, a godzinkę później zajadaliśmy muffinki. Widok uśmiechniętych buź na zapowiedź deseru bezcenny ;) szklanka = 200 ml Składniki (na 20 muffin z dwóch łyżek ciasta): 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka(...)cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli kostka masła 3 jajka szklanka maślanki 0,5 szklanki mleka 2 szklanki jeżyn Blachę do muffin lub osobne foremki wyłożyć papierkami. Włączyć piekarnik i ustawić go na 180 stopni C. Wymieszać ze sobą suche składniki. Masło utrzeć z jajkami mikserem. Do masy maślano-jajecznej dodać maślankę i mleko. Wymieszać (uwaga chlapie
Weekendy w domu i ogrodzieMiałam w lodówce zamrożone piękne, duże jeżyny. Zalałam je biszkoptem, oprószyłam cukrem i włożyłam do piekarnika:) Jeżyny 1 opakowanie 3 łyżki cukru trzcinowego 4 jaja cukier puder 3/4 szklanki 4 łyżki mąki Jeżyny rozmroź, Włóż do formy do zapiekania, posyp cukrem. Żółtka ubij z pudrem, a białka na pianę. Do żółtek zacznij dodawać na przemian mąkę i pianę(...)białek. Zalej jeżyny. Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut
AZgotuj!Lubię mieć w lodówce mrożone owoce. Często z nich robię kisiel. Ale miałam ogromną torbę mrożonych jeżyn i chciałam je użyć na raz. Owoce mogą być różne. Jakie akurat są w lodówce. 1 kg mrożonych jeżyn, paczka mrożonych ( 500 gram)truskawek duży jogurt naturalny grecki firmy Zott ( ma 10% tłuszczu i przepadam za mim) xylitol po 2 łyżki(...)wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny. Druga warstwa jogurtowa: jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem ( użyj 2 łyżki cukru pudru), dodałam kilka mrożonych jeżyn, a małym naczyniu rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną warstwę. Trzecia warstwa jeżynowa: Do wysokiego garnka wsypałam jeżyny i podgrzałam je aż puściły
AZgotuj!słodkiej rozpuście i kilku wypasionych ciastach postanowiłam upiec coś zdrowego. Wymyśliłam ciasto z otrębami, mąką razową, pełną bakalii. Wilgoć nadaje mu cukinia, a składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać otręby
Czerwień i błękitpieprz i zioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi(...)owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne taniny i całkiem sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem. Saint-Émillon Grand Cru AOPChâteau Pontet Fumet 2007 (49,99 zł) dominują aromaty dojrzałej jeżyny oraz dżemu z truskawek. Dobrze ułożone i zbalansowane. Doskonałe do dań z wołowiny. Pić już, nie odstawiać na długo
królestwo garówjuż kolejny koktajl z jeżyn. Dzisiaj dodałam płatki owsiane, które doskonale komponują się z owocami i maślanką, zapasy jeżyn skończyły się, więc z utęsknieniem czekam na sezon. Wy możecie przygotować koktajl z ulubionych owoców, mogą być mrożone; spróbujcie połączenia z maślanką, bo smakuje wybornie! Inspiracje koktajlowe: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy(...)Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Składniki: 1 litr maślanki mrągowskiej mrożone jeżyny, ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania koktajlu Przygotowanie: Wszystkie składniki, poza płatkami owsianymi miksujemy. Koktajl posypujemy drobnymi płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaOstatnie maliny, jeżyny i soczyste brzoskwinie z miodem pod orzechową kruszonką - super pomysł na śniadanie lub szybki deser. W wersji śniadaniowej pysznie smakują z naturalnym jogurtem. Jako deser świetnie sprawdzą się podane w pucharkach z lekko tylko osłodzoną bitą śmietaną. Takie crumle przygotowałam ostatnio w sobotni poranek. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosił się owocowy zapach, a śniadanie... cóż(...)mogłabym takie jeść codziennie. Do przygotowania crumble można użyć dowolnych owoców, ale o tej porze roku szczególnie polecam połączenie soczystych, słodkich brzoskwiń z jeżynami. Ta kompozycja jest po prostu idealna! Składniki: 1 duża brzoskwinia garść jeżyn garść malin 1,5 łyżki miodu 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich 1/4 kostki masła łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Brzoskwinie
Kulinarne Inspiracjeprzetworzenia owocow.Jako,ze jezyna jest wyjatkowo smacznym owocem warto przygotowac z niej przetwory ,by zima delektowac sie jej niepowtarzalnym smakiem i czerpac jak najwiecej korzysci dla wlasnego zdrowia.WLASCIWOSCI PROZDROWOTNE JEZYNY : Wlasnie ze wzgledu na duza zawartosc antyoksydantow jezyna zostaly umieszczone na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity),czyli liscie produktow ,ktore w wysokim stopniu chronia organizm przed niszczacym wplywem reaktywnych(...)menopauzyreguluja poziom cukru we krwi. Majac niski indeks glikemiczny IG=25 jezyna moze byc skutecznym lekiem antycukrzycowym,dzieki alfa-amylazie i alfa-glukozydazie,ktore hamuja dzialanie enzymow przemiany weglowodanowejponiewaz jezyny sa bogatym zrodlem pektyn i sporej ilosci rozpuszczalnego blonnnika,ktory daje na dlugo uczucie sytosci sa doskonale w diecie odchudzajacej,a 100 g owocow to tylko 43 kcaljezyny moga spowolnic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKI:1 mały słoiczek powidła z czarnej porzeczkikilka łyżek dżemu z jeżyn2 garście krokantu pistacjowego Callebautmała garstka Paillete Feuilletine Callebautkilka jeżyn, mogą być mrożonekilkanaście porzeczki czarnej może być mrożonakilka listków miętykilka łyżek wiśniówki do nasączeniakilka łyżek wody przegotowanej do nasączeniaWYKONANIE:Wystudzony biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. każdy blat nasączyłam mieszanką(...)wody i domowej wiśniówki. Powidła z czarnej porzeczki i dżem z jeżyn włożyłam do rondelka i podgrzałam lekko, wszystko wymieszałam i powstałą mieszanką owocową posmarowałam pierwszy blat, przykryłam drugim i docisnęłam lekko. Drugi blat posmarowałam malinową masą budyniową, przykryłam trzecim blatem. Na koniec wierzch i boku tortu posmarowałam malinową masą budyniową. Boki obłożyłam krokantem pistacjowym, zrobiłam wzorki, wierzch posypałam Paillete
Blondynka Gotujeupiec sernik. Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę. Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ... To jeden z moich ulubionych! :-) Składniki(...)cukru 1 op cukru waniliowego 120g masła 8 jajek 1 op budyniu waniliowego z cukrem aromat cytrynowy opcjonalnie: 100g rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo
Walijskie PichcenieUwielbiam jeżyny w każdej postaci! Do dziś pamiętam czasy liceum kiedy po lekcjach obowiązkowo szło się na lody waniliowe z polewą jeżynową (tu pozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :)) Dziś pokusiłam się(...)Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki:(na 4 pucharki) 0,5 kg dojrzałych jeżyn 3 łyżki cukru 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 0,5 l wody Wykonanie: Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć przez sito
Walijskie Pichcenie