kaszy jaglanej. Polecam wykorzystać kaszę która została nam od obiadu. Do deseru użyłam owoce mrożone ale można dodać świeże. 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 szklanki wiśni mrożonych 1/2 banana 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego melisa Do deseru wykorzystam kaszę jaglaną ugotowaną która mi została z dnia(...)poprzedniego.W trzech kokilkach układam na dnie jeżyny. Kaszę jaglaną zalewam mleczkiem kokosowym w miseczce. Kaszę przekładam na jeżyny. Na wierzchu układam wiśnie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 30 minut.W między czasie na suchej patelni prażę płatki owsiane. Jak się lekko zrumienią dodaję do nich miód i mieszam. Płatki wykładam na pergamin i odstawiam do przestygnięcia
wesoła kuchniaSkładniki na naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 150g mąki łyżka oleju rzepakowego łyżka cukru łyżeczka soli łyżka cynamonu Dodatkowo: 200g jeżyn 200g ricotty 2 łyżki cukru 200g jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć cienkie placki na patelni teflonowej. Ja nie używałam dodatkowego tłuszczu, ponieważ dodałam do ciasta łyżkę oleju. Naleśniki nie powinny przywierać(...)patelni. Odstawić do ostygnięcia. Połowę ricotty wymieszać z łyżką cukru i 100g jogurtu naturalnego. Na naleśniki nałożyć czubatą łyżkę serka i rozsmarować, ułożyć parę jeżyn i zwinąć w rulonik. Aby naleśniki wyglądały efektywnie i bardzo oryginalnie można je pokroić i ułożyć na talerzu (jak na zdjęciu) Pozostałą ilość ricotty, jogurtu, cukru i jeżyn zmiksować aby powstał gładki mus, którym uwieńczymy
wysmienityTrochę żartuję, ale tylko trochę, ponieważ to danie chroni wzrok i może się realnie przyczynić do poprawy ostrości widzenia w ciemnościach. Dlaczego? Dlatego, że ciemne owoce, takie jak jeżyny, borówki, jagody, czarny bez, winogrona itp. zawierają antocyjany, które uszczelniają naczynia krwionośne w oku, dzięki czemu nasze oczy są bardziej ukrwione, odżywione i nawilżone. Mają też działanie przeciwzapalne i wspomagają(...)widzenia w ciemności i u osób krótkowzrocznych oraz zmniejszają ciśnienie w oku, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na jaskrę. Innym ważnym składnikiem, który zawierają np. jeżyny, jest luteina, zapobiegająca zaćmie, czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Nie można również zapomnieć o chroniącej wzrok i zapewniającej jego prawidłowe funkcjonowanie prowitaminie A, w którą bardzo zasobny jest czarny
Quinoa Raz!Sezon na jeżyny trwa, więc skoro było już ciasto jeżynowe z patelni to teraz pora na lody. A że pogoda nam sprzyja to będzie dużooo lodów. Moje lody są akurat z maszynki, ale bez też możecie wykorzystać ten przepis. Wystarczy mieszankę lodową miksować co 30 minut aby nie wytrąciły się kryształki lodu. Składniki: 300 g świeżych jeżyn(...)łyżka soku z cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% 200 g cukru Przygotowanie: Jeżyny miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko, aby usunąć te drobne pesteczki. Do musu dodajemy sok z cytryny i cukier, ponownie blendujemy. Dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy dokładnie. schładzamy około 2 godzin w lodówce. Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszynki do lodów i dalej postępujemy według instrukcji producenta. Robimy
Życie zaczyna się w kuchniJabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem(...)śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając
wesoła kuchniarazie ostatni jaki jedliśmy w poprzednim tygodniu. Dziś planuję koktajl truskawkowy z dodatkiem chia. Jeśli będzie smaczny zrobię fotki i opiszę :) .. a chyba będzie :) Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 100 ml mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty do dekoracji Do litrowego(...)słoika wlej mleko, dodaj jeżyny razem z syropem i nasiona Chia. Zakręć słój i wstrząsaj mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem przełóż deser do salaterek. Polej deser śmietanką kokosową. Posyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj gałązkami mięty
Gotuj Sam!Bardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek(...)Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. • Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny. Przykryć od góry resztą ciasta sklejając po brzegach. • Piec w 180 st.C 20-25 minut. • Posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami
To co kochamPORCJE: 2 Deser z owocami na śniadanie 10 dag malin 3 łyżeczki cukru 2 opakowania serka śniadaniowego kilka ciastek zbożowych 1 mandarynka/ lub 1 pomarańcza 10 dag jeżyn Maliny zblenderować z 1 łyżeczką serka, dodać cukier. Całość przełożyć do pucharków. Następnie wyłożyć na maliny 2 łyżki serka. 1 ciastko zbożowe należy pokruszyć, posypać serek. Mandarynkę pozbawić skórki włożyć(...)miseczki, dodać 1 łyżkę serka, 2 łyżeczki cukru i zblenderować. Włożyć do pucharka. Wykładamy na masę mandarynkową 2 łyżki serka, następnie dodajemy pokruszone ciastko zbożowe. Jeżyny (zostawić kilka sztuk) blenderujemy z serkiem, wykładamy na masę w pucharku, posypujemy pozostałością jeżyn i dodajemy całe ciastko zbożowe
Gotuję Testujęziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser(...)mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców i warzyw. Obsługa profesjonalna i bardzo miła pani menadżer, która opowiadała nam o historii powstania Halki, ich właścicielach
Kulinarne przygody Gatityprzepis autorski). Złote podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 210g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1/4 łyżeczki aromatu(...)tort będzie wieziony i jest gorąco, radzę dodać 2 fixy do śmietany (można też usztywnić śmietanę odrobiną rozpuszczonej żelatyny) Dodatkowo: poszatkowane pistacje po około 150-200g borówki i jeżyny Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią
Mała CukierenkaWprawdzie maliny i jeżyny już mi się w ogrodzie skończyły, ale mam jeszcze dla was zaległy przepis na sernik. Sernik był pyszny, więc nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Z pewnością przyda się w przyszłym roku, ale można również wykorzystać do niego inne sezonowe owoce lub owoce z puszki na przykład mandarynki lub brzoskwinie. Składniki: okrągłe biszkopty(...)sera twarogowego chudego Emilki 9 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml kremówki 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa maliny i jeżyny Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami. Do misy z miksera przełożyć ser, dodać esencję waniliową, cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Zimną kremówkę ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeSkładniki (na 1 porcję) - pół szklanki jeżyn (ok. 60 g), - 4 plastry arbuza (ok. 160 g), - 1/4 szklanki wody mineralnej (ok. 60 ml). Sposób przygotowania 1. Obieramy arbuza ze skóry. 2. Miksujemy owoce z wodą. 3. Przecedzamy koktajl przez sito. Smoothie jeżynowe jest bogate w: - antyoksydanty (pochodzący z jeżyn i arbuza), które działają przeciwnowotworowo, - witaminę C (pochodzącą z jeżyn), która
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCześć ! Dziś mam dla Was przepis na pizzę z jeżynami, fenkułem, kozim serem i świeżym tymiankiem. Pokochałam to połączenie ! Pokochajcie i Wy ! Uwielbiam pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya. Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Składniki na ciasto(...)mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g koziego sera Składniki – dodatki: garść jeżyn 150 g koziego sera w roladce 1 mały fenkuł (koper włoski) 2 łyżki świeżego tymianku garść ulubionych orzechów – u mnie nerkowce sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około
Moja pasja smakuowoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych migdałów pół łyżeczki proszku do pieczenia 240 g masła zimnego 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko Ponadto: 20 dag jeżyn i 20 dag malin 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie : Wszystkie składniki(...)części, mniejszą i większą Blachę 23 x 34 cm wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciasta Piec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciasta Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto
Proste PotrawyCóż może być lepszego na upały, niż domowej roboty lody :) Dzisiaj propozycja jeżynowa. Składniki: - 300 g jeżyn - 3 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem) - 100 g cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 szklanka śmietany 36 % Przygotowanie: Jeżyny myjemy i miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno oraz białka ubijamy na sztywną pianę. Piane(...)białek, bitą śmietanę oraz zmiksowane jeżyny delikatnie łączymy z kremem żółtkowym. Lody wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Co godzinę mieszamy ( minimum 3 razy), by nie powstały kryształki lodu
Zainspirowana w kuchni