jezyny - 1510 przepisów (strona:15/101)

Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 241

porcję :) BISZKOPT: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki 30% bezy ozdoby z czekolady Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy(...)szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i rozpuścić. Wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę energicznie

https:KKuchniaMniam
Tarta jeżynowa 146

zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g) 3 białka + szczypta soli 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE(...)wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka

Passions hobbies life
Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky 135

Powidła są po dżemie wiśniowym i morelowym trzecim słodkim, owocowym smarowidłem które uwielbiam. Początkowo miałam zamiar zmodyfikować klasyczny przepis dodając tylko whisky ale wpadły mi w oko jeżyny stojące w lodówce i pomyślałam, że będą pasować idealnie. Tak powstały powidła w nowej odsłonie z nutą leśnych jeżyn i aromatem whisky. To był naprawdę udany eksperyment! SKŁADNIKI: 1kg śliwek węgierek 500g(...)jeżyn szklanka cukru 100ml whisky PRZYGOTOWANIE: Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Owoce smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż masa stanie się gęsta. Jeżyny myjemy dokładamy do śliwek kiedy te staną się miękkie. Dosypujemy cukier oraz wlewamy whisky, przesmażamy dalej aż masa będzie gęsta i kleista

Pyry na Gaz
Deser z kaszy manny z owocami 338

Któż nie jadł w dzieciństwie kaszki manny na gęsto z sokiem malinowym? Tym razem tradycyjnie ugotowana na mleku kasza manna została uzupełniona dodatkiem pysznych, słodkich owoców sezonowych: poziomek i jeżyn, oraz galaretki malinowej. U mnie na działce jest ich zatrzęsienie tych owoców, więc mogę korzystać do woli. Ten owocowy deser polecam zarówno dla dzieci jak i dorosłych Polecam też przepis(...)deser z kaszy manny na mleku przekładamy czereśniami i czekoladą. Deser z kaszy manny z owocami poziomkami i jeżynami: Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 2,5 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru szczypta soli galaretka poziomkowa Winiary jeżyny i poziomki Przygotowanie: 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i odrobinę soli, zagotowujemy. W pozostałym mleku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwica w sosie jeżynowym 154

Delikatna polędwica smażona w glazurze z jeżyn i podana z sosem z tych samych owoców. Soczysta, z lekko kwaśnym sosem, takie połączenia moja rodzina uwielbia. Jeżyny ekologiczne, od mojej cioci więc tym bardziej cieszy mnie taki prezent. 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej rzepakowy  sos: 30 dkg  jeżyn 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka sosu(...)czerwonego sól, pieprz Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję, osuszam i kroję na pół. Posypuję solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i odstawiam na godzinę do lodówki. Do garnuszka przekładam umyte jeżyny, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko i przelewam z powrotem sok do garnka, dodaję wino, sos balsamico

wesoła kuchnia
34 przepisy z owocami leśnymi 167

Lato wciąż trwa, a dzisiaj do Katowic powróciło słońce! Z tej okazji przygotowałam dla Was wpis z najlepszymi przepisami z wykorzystaniem owoców leśnych! Maliny, jagody, borówki i jeżyny królują dzisiaj na blogu! Są koktajle, puddingi, crumble i wiele innych pyszności! Korzystajcie z lata na ile się da! Gofry z malinami i bitą śmietaną Crumble z owocami leśnymi Koktajl malinowo - brzoskwiniowy(...)musem jeżynowym Koktajl bananowo-jeżynowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym Koktajl jeżynowy z musli i chia Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chia Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Mrożony jogurt jeżynowy Mus jeżynowy z kokosem i chia Mus z mrożonych jeżyn Sorbet jeżynowy Sorbet jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ 130

UCIERANE CIASTO Z JEŻYNAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej - kostka masła - 120 ml mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 170 g cukru pudru - 2 jajka + 1 białko - cukier waniliowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego - 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia - 1/2 czekolady gorzkiej  Masło ucieraj z cukrem pudrem(...)masy z masłem dodaj mąkę, i ucieraj, dodaj mleko. Ubij pianę z białek i dodaj do masy. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy. Jeżyny umyj i bardzo dobrze osusz. Gdyby były zbyt wilgotne obtocz w łyżce mąki ziemniaczanej. Ciasto wylej na blaszkę i poukładaj na wierzchu jeżyny.  Ciasto piekłam w średniej formie. Temp

SMYKWKUCHNI
Mrożony jogurt jeżynowy 123

już koniec! Zapasy zeszłorocznych, zamrożonych owoców skończyły się! Pozostały jedynie żółtciutkie mirabelki. Ostatnie mrożone jeżyny wykorzystałam rozsądnie. Zrobiłam koktajl jeżynowy i ten mrożony jogurt, w sam raz na kolację w duszny dzień. Nic trudnego, a buzia sama sie uśmiecha! Jogurt zmiksowałam z jeżynami, zamroziłam na kilka minut i gotowe. Żeby ładnie wyglądał podałam go w słoiczku z jogurtem naturalnym(...)zdrowymi i pysznymi płatkami owsianymi! Idealny zamiennik niezxdrowych słodyczy! Zamiast białego cukru dodałam cukir kokosowy! Et voila! Mrożony jogurt jeżynowy / 1 porcja Składniki: na jogurt jeżynowy 1/2 szklanki mrożonych jeżyn 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier kokosowy do smaku ponadto 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka płatków owsianych Przygotowanie: Jogurt z mrożonymi jeżynami miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Mrożony jogurt jeżynowy 123

już koniec! Zapasy zeszłorocznych, zamrożonych owoców skończyły się! Pozostały jedynie żółtciutkie mirabelki. Ostatnie mrożone jeżyny wykorzystałam rozsądnie. Zrobiłam koktajl jeżynowy i ten mrożony jogurt, w sam raz na kolację w duszny dzień. Nic trudnego, a buzia sama sie uśmiecha! Jogurt zmiksowałam z jeżynami, zamroziłam na kilka minut i gotowe. Żeby ładnie wyglądał podałam go w słoiczku z jogurtem naturalnym(...)zdrowymi i pysznymi płatkami owsianymi! Idealny zamiennik niezxdrowych słodyczy! Zamiast białego cukru dodałam cukir kokosowy! Et voila! Mrożony jogurt jeżynowy / 1 porcja Składniki: na jogurt jeżynowy 1/2 szklanki mrożonych jeżyn 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier kokosowy do smaku ponadto 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka płatków owsianych Przygotowanie: Jogurt z mrożonymi jeżynami miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym 86

zdecydowanie umilił mi dzisiejsze przedpołudnie. Skorzystałam z zapasów, które miałam, a pomysł już sam przyszedł do głowy. Taki koktajl można zamrozić i powstaną najlepsze, domowe, orzeźwiajace lody kokosowe z jeżynami. Nie jadłam jeszcze takich w lodziarniach, ale już wiem, że jest to hit tego sezonu! Nie spodziewałam się, że mleczko kokosowe tak idealnie połączy się smakowo z jeżynami, które zwykle(...)miksuje z maślanką czy jogurtem naturalnym, zdecydowanie polecam na najbliższe upalne dni. Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym / 2 porcje Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 300 - 400 g mrożonych jeżyn cukier do smaku Przygotowanie: Do malaksera przesypujemy jeżyny. Dodajemy mleczko kokosowe, zostawiając nieco gęstej masy do dekoracji. Miksujemy, aż składniki połączą się. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać nieco zimnej

Moja smaczna kuchnia
Koktajl jeżynowo - cynamonowy 117

dzieciństwie zawsze latem robiliśmy wyprawy na jeżyny. Zawsze wracałam podrapana, ale z pełnym wiaderkiem. Mama przygotowywała sok jeżynowy, który uwielbiam do dzisiaj. Obecnie jeżyny najczęściej wykorzystuję do koktajli lub konsumuję bezpośrednio i zawsze wtedy wspominam te nasze letnie zbiory. Dzisiejszy koktajl ma przepiękny kolor, wzbogacony jest cynamonem, a schłodzony wspaniale syci i orzeźwia. Można go osłodzić jeśli wolicie słodkie koktajle(...)Polecam!       Koktajl jeżynowo - cynamonowy   Składniki na 2 duże szklanki:   2 szklanki jeżyn 1 banan szklanka maślanki szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu cukier, miód lub ksylitol do posłodzenia (opcjonalnie)   Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Jeśli nie odpowiada Wam obecność pestek z jeżyn wtedy

Smak mojej kuchni
Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym 105

serka mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  240 g drobnego cukru 4 duże jajka  2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 200 g jeżyn Polewa:  300 kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)płaska łyżeczka kawy mielonej Jeżyny do dekoracji Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka. Wyrównaj, wciśnij w dno formy i schłodź przez pół godziny w lodówce. Masa serowa:  Jeżyny zmiksuj dokładnie blenderem W misie miksera umieść

Kuchnia bezglutenowa
Kasza manna z musem jeżynowym 106

Pyszny jesienny deser Składniki •1 l mleka • 3/4 szklanki kaszy manny • 6 łyżek cukru • 2,5 szklanki jeżyn • laska wanilii • kilka jeżyn i listki mięty do ozdoby Sposób przygotowania 1. Jeżyny zmiksować przelać przez sitko aby usunąć pestki  dodać 3 łyżki cukru wymieszać 2. Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią, gdy mleko się zagotuje  wsypać kaszę manną(...)wlać 1/3 musu jeżynowego.  Wszystko razem mieszać aż się zagotuje, przelać do pucharków  a na górę wlać resztę musu i ozdobić jeżynami i listkiem mięty

W królestwie smaków Beaty
Niebiańska pianka 180

Zapraszam na przepyszną puszystą lekka piankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawy Składniki • 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni ) • 120 g masła • 100 ml mleka skondensowanego (takie do kawy) • 2 galaretki niebieskie • 1 galaretka zielona • 1 szklanka jeżyn  Sposób przygotowania 1. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem powstałą masę rozłożyć na dno blachy zostawić(...)wody 3. Gdy galaretka niebieska zacznie tężeć ubijać mikserem aż zrobi się gęsta piana.  Potem powoli wlewać cały czas ubijając mleko ,włożyć do pianki   trochę jeżyn i wlać piankę na ciastka Wstawić wszystko do lodówki na chwilę. Później wyłożyć na piankę resztę jeżyn i zalać galaretką zieloną

W królestwie smaków Beaty
Koktajl jeżynowy z musli i chia 104

Pogoda cudowna, humory dopisują, bo mamy weekend, wrześniowy, ale bardzo upalny. W poszukiwaniu orzeźwienia sięgamy po przeróżne chłodzące napoje. Moim numerem jeden w tym czasie jest koktajl z jeżyn, których zapach mam zawsze zamrożony. Dzisiaj przygotowałam taki z dodatkiem musli i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna. Koktajl jeżynowy z musli i chia Składniki: 1 l maślanki(...)jeżyn, mogą być mrożone 2 łyżki musli 2 łyżeczki nasion chia cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy jeżyny. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy cukier do smaku i ponownie miksujemy. Podajemy posypane musli i nasionami chia. Im więcej dodasz jeżyn koktajl będzie miał ciemniejszy kolor

Moja smaczna kuchnia