zamienia się w leśną, co sprawdziliśmy jeszcze dawniej. Tym razem jednak nie starczyło nam sił, i w pewnym momencie najzwyczajniej w świecie zawróciliśmy. I wtedy w oczy wpadła mi jeżyna. Może i niezbyt słodka, ale pierwsza od kilku ładnych lat. W Danii bowiem jeżyny kosztują fortunę, a w Polsce jakoś nie mogłam załapać się na sezon... W każdym razie - najpierw(...)odpowiedniego przepisu. Aż w końcu w Chocolate cakes wydawnictwa The Australian women's weekly znalazłam boskie brownie. Tam było z malinami, które kolorystycznie może i lepiej się komponują, ale jeżyny smakują tu wybornie. Świetnie przełamują ciężki, czekoladowy smak. Bo ciasto, choć pyszne, jak dla nas jednak zbyt czekoladowe (nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie słowa wyjdą mi spod
Pożeraczka, czyli raz adobrzeliści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze zbiory były wyjątkowo udane - zebrane 3 kilogramy szczęścia i wspaniale spędzony(...)czas. Jeżyny częściowo wykorzystałam do sernika, który co roku piekę o tej porze. Mój Połówek uwielbia serniki i jest to dla Niego najsmaczniejszy prezent imieninowy. Sernik jest wilgotny, nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji i urzekającym smaku jeżyn. Wspaniały, jesienny wypiek. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity
Wędrówki po kuchniprzepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka(...)białego sera trzykrotnie mielonego 1 opakowania cukru waniliowego 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g mrożonych jeżyn 2 łyżeczki zielonej herbaty brzoskwiniowej 1-2 łyżki cukru (wg własnych upodobań - ja nie dodawałam) brązowy cukier do posypania Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru
peggiwkuchnifajne. Jedyny problem nastąpił przez fakt, iż jak zwykle nałożyłam zbyt dużą ilość ciasta :-D Niemniej, mimo iż omlet nie wyglądał idealnie to był bardzo smakowity ;-) Puchaty omlet z jeżynami PUCHATY OMLET Z JEŻYNAMI 2 jaja 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 serek bieluch garść jeżyn 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka masła Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)cukru i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Po otrzymaniu puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Serek miksujemy z pozostałym cukrem i kilkoma jeżynami (3-4). Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną i gdy się lekko zetnie dodajemy jeżyny. Gdy spód się zarumieni przy pomocy dużego talerza odwracamy omlet na drugą stronę
peggiwkuchnipomysł i inny nowy przepis, zawsze jednak z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem puszyste blaty czekoladowe przełożone dwukolorowym kremem, a wykończony został jeżynową glazurą. Zatopione w kremie świeże owoce jeżyn i malin dodają winnego, owocowego smaku. Torcik jest mały, nie za słodki i prosty do wykonania. Uwielbiam w torcie różne tekstury dlatego na spodzie układam cienki blat, chrupiącego kruchego ciasta(...)poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki na glazurę jeżynową: 150 g pulpy jeżynowej 2 płatki żelatyny 2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 4 łyżki dżemu jeżynowego jeżyny i maliny do przybrania Wykonanie: przygotowanie kruchego spodu: odważyć obie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie. Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się(...)Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym różanym cukrem (przepis tutaj ). Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej 700 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła/oleju Składniki na nadzienie serowe: 250 g twargu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: jogurt cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny sernik na zimno z jeżynami tym razem w wersji twarogowej. Jeżeli nie jesteście wielbicielami jeżyn polecam użyć malin, szczególnie teraz, kiedy jest pełnia sezonu. W zasadzie to każde owoce się tutaj nadadzą. Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód(...)masła Masa serowa 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny 350 g jeżyn Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić w lodówce. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek
Pieguskowa Kuchniadostaniecie w każdym markecie. Oczywiście Ci z Was, którzy mają dostęp do polskiego dobrego twarogu, upieką równie smaczny jak nie smaczniejszy sernik. Szybko się robi. Możecie użyć mrożonych jeżyn. Małemu M smakowała zwłaszcza jeżynowa galaretka. Przepis z moich wypieków z drobnymi modyfikacjami. Na spód sernika 220 g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie 50 g płatków owsianych rozdrobnionych(...)Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Sernik powinien zostać biały, środek powinien być ścięty i sprężysty. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić. Galaretka jeżynowa. 400 g jeżyn (użyłam mrożonych) Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub dwa listki żelatyny. 50 g cukru sok z połowy cytryny jeżyny do dekoracji Żelatynę zalej niewielką ilością wody(około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukUwielbiam jeżyny, choć to owoce trudne, w takim sensie, że trzeba je zbierać systematycznie w niewielkich ilościach, dlatego że dojrzewają stopniowo, a kiedy już dojrzeją szybko potrafią się zepsuć. Tak więc na każde podejście do krzaczka możecie kombinować ze smakami. Ja dziś proponuję połączenie jeżyn z jabłkiem, które nada dżemowi słodyczy i dodatkowo zagęści. Ja dżemu nie przecieram, dlatego(...)pestki to dodatkowy błonnik, a także po prostu je lubię ;) Przepis również z instrukcją na Thermomix! Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wrzątku Jeżyny i jabłka wraz z cukrem zagotowujemy i gotujemy je przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Lepiej częściej niż rzadziej ;) Pod koniec gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę
MamaOskarkajadłam æbleskiver ) świąteczne piosenki. Hyggelig , jak mawiają Duńczycy. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zabrała ze sobą puszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy(...)chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie, z kwaśnymi nutami jeżyn. Coś wspaniałego! I nawet brat C. wyjadał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię , gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego(...)próbowałam i że smakowało mi, no i że łatwe to przepis trafił na mój blog. Składniki: jeżyny 1 i 1/2 szklanki cukru białego 1/2 szklanki domowego cukru z wanilią 1/2 szklanki cukru kandyzowanego 1 i 1/2 litra wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym
Blondynka GotujeZapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny(...)naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj ). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj na gładkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smak domowego budyniu, delikatnie jeżynowy. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe. Smaczny deserek dla dzieci tych mniejszych i większych :) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2/3 szklanki musu z jeżyn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej jeżyny rurki waniliowe Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone i przetarte(...)przez sito jeżyny). Roztrzepać trzepaczką i zagotować. Do odlanego mleka dodać mąki i dokładnie połączyć. Zdjąć mleko z ognia wlać mleko z mąką i mieszać, aż zgęstnieje. Gotować do momentu wystąpienia bąbelków z powietrzem. Rozlać do pucharków. Przestudzić, posypać świeżymi jeżynami i wcisnąć rurki z kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Desery , DLA DZIECI Tagged: budyń , jeżyny
https:KKuchniaMniamjadłam i ostatecznie zjadłam do samego końca. Cała rodzinka zajadała się nimi niesamowicie, aż do takiego stopnia, że na następny dzień poleciałam na targ i wykupiłam wszystkie będące tam jeżyny oraz od razu zamroziłam, by były z nami jeszcze jesienią, zimą i wiosną! Wspominałam Wam już, że kocham jeżyny, ale te lody zwiększyły mą miłość do nich kilkukrotnie(...)granic możliwości. Podsumowując.. kolejny MUST TRY! Nie zwlekajcie, tylko już w poniedziałek lećcie na targ i kupcie zapas jeżyn! Z przepisu wychodzi ok. 9 porcji (takich jak na zdjęciu) lecz wszystko zależy od wielkości Waszych porcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn
Be Fit Be StrongSernik ? Znowu sernik ? A no znowu, bo na sernik zawsze jest ochota. Dziś sernik na zimno, z czekoladą i jeżynami. Połączenie nieco wytrawne, mocne i wyraziste. Poszukajcie na bazarku, na targu, a może na działce u znajomych jeżyn i zróbcie koniecznie. Macie swoje krzaczki z jeżynami ? To jeszcze lepiej, nie próżnujcie, idźcie zbierać. Na juto sernik będzie gotowy. Składniki(...)sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy
kolorowotorcikowo